”Dø hvis du tør” af Allan Erik Mortensen

Falco 2023 – 340 sider

Fra bogens bagside

Jon Harding er tilbage som kriminalkommissær for den nystiftede politistyrke National enhed for Særlig Efterforskning.

NSE bliver tilkaldt for at hjælpe med opklaringen af drabet på den unge medicin­stude­rende Sofie, men Jon og kollegerne får sig noget af en overraskelse, da drabet viser sig at være en detaljeret kopi af et drab begået i 1902.

Sagen fra 1902 forblev uopklaret og Jon er fast besluttet på, at det ikke skal gentage sig. NSE mangler spor at følge, så de får hjælp af en profileringsekspert, der ser mennesket bag monsteret. Dog er tiden knap, for meget tyder på, at der kan være tale om potentiel seriemorder.

Min anmeldelse

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg synes, at Allan Erik Mortensen med ”Dø hvis du tør” har begået en særdeles spændende krimi. Bogen er den første i Jon Harding-serien.

Det er en virkelig interessant ide, at lade en drabsmand begå drab inspireret af uopklarede drab fra virkelighedens verden.

Et af de uopklarede drab, som drabsmanden lader sig inspirere af, er drabet på landbe­tjenten i Gramrode i 1911.

Jeg har været i Gramrode adskillige gange, men har ikke vidst noget om politidrabet, så det fandt jeg yderst interessant at læse om.

Et andet uopklaret drab, der indgår i handlingen, er Højbjerg-mordet i 1967. Det har jeg til gengæld læst meget om, for den dag, mordet blev begået, kørte jeg i bus forbi drabsstedet umiddelbart efter at mordet havde fundet sted. Der var et enormt politiopbud, husker jeg.

Det at læse en krimi, hvor jeg kender de steder, hvor handlingen foregår, gør handlingen særdeles nærværende for mig. Det gør sig i den grad gældende i ”Dø hvis du tør”, da helt utrolig meget foregår i Aarhus og omegn, som jeg kender særdeles godt.

Der indgår mange forskellige personer i handlingen, og de er for så vidt meget godt beskrevet, men nogle af dem bl.a. hovedpersonen kriminalkommissærJon Harding – kommer jeg ikke helt ind i hovedet på. For at komme det forudsætter det nemlig, at jeg har læst Allan Erik Mortensens ”Hængedynd”-serie, og det har jeg ikke. Det forstyrrer desværre min læsning.

Der refereres også til hændelser, som bl.a.Jon Harding indgår i, og som jeg heller ikke ved noget om. Det forstyrrer også min læsning.

Hvad det efterforskningsmæssige i bogen angår, så synes jeg, det er helt OK. Fint er det at lade en profileringsekspertindgå i opklaringsarbejdet. Det er også helt i orden, at Allan Erik Mortensen opretter en ny enhed hos politiet, nemlig National enhed for Særlig Efter­­forsk­ning.

Det undrer mig,atAllan Erik Mortensen stadig bruger betegnelsen kriminalpolitiet. Den betegnelse udgik ved Kriminalreformen i 2007. Der er i dag heller ingen titler ved politiet, der begynder med kriminal… Dog er der stadig kriminalassistenter, men det er kun dem, der alleredehavde titlen i 2007, og som ønskede at beholde titlen. Det kan de, fordi de er tjenestemænd. Nu begynder alle titler med politi…

Jeg håber, Allan Erik Mortensen får helt styr på det politimæssige i sin næste bog.

Mine kritikpunkter til trods, så er ”Dø hvis du tør” en virkelig spændende og intens krimi, og selvfølgelig skal jeg læse de næste bøger i Jon Harding-serien.

4 krimihjerter af 4

Falco 2023 – 340 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...