Et besøg hos et helt almindeligt ualmindeligt menneske

Hej Jan
I forbindelse med udgivelsen af Jussi Adler-Olsens kommende bog, Den grænseløse, vil jeg høre, om du kunne have lyst til noget lidt anderledes: nemlig at komme hjem til Jussis kontorhus den 23. oktober, hvor han meget gerne vil samle dig og nogle andre bloggere til en snak om Afdeling Q, forfatterlivet, og hvad du ellers måtte have lyst til at tale med ham om. 
Med andre ord en helt uformel og eksklusiv snak med Danmarks vel nok mest imødesete forfatter pt.

Vi håber at se dig.
Mange hilsener 
Helle Skov Wacher, Politikens forlag

Jeg sagde JA TAK til invitationen med det samme! Tænk at skulle møde Danmarks for tiden absolut mest sælgende forfatter, Jussi Adler-Olsen i hans eget kontorhus. For en krimi-elsker kan det ikke blive større!

Vel ankommet til kontorhuset i Allerød – byen hvor Jussi har sin base, blev jeg sammen med en håndfuld andre bloggere budt indenfor af en meget venlig dame, som viste sig at være Jussis”højre hånd”, Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig.

Vi fik alle hilst på en meget imødekommende og venlig Jussi og blev bænket omkring et stort bord og budt på brød, kaffe/the og ”En enkelt”, og så fortalte Jussi løst og fast omkring sit forfatterliv. Og vi spurgte løs.

Når man, som Jussi er en bestsellerforfatter af de store, ja rent faktisk den største herhjemme, så må man i forbindelse med udgivelsen af sin nyeste krimithriller stille op til det ene interview efter det andet – og en hel masse andre arrangementer af den store af slagsen. Det er en del af jobbet, som ”stor” forfatter.

Ikke desto mindre tog Jussi sig tid til denne formiddag – dagen før udgivelsen af hans længe ventede nye roman – at bruge hele to timer på en lille flok bogbloggere. Hvor fantastisk for os! Det gjorde han ene og alene, fordi han synes godt om bogbloggere, dade efter hans mening er ærlige og kontante, når de skriver. Dejligt, at være blogger!

Jussi fortalte bl.a., at det at være en forfatter, der bliver udgivet i 125 lande, selvsagt medførerstor rejseaktivitet. I 2013 blev det til 135 rejsedage, og ind til nu er det blevet 90 i 2014.

”Når man rejser så meget til fx messer, så møder man mange udenlandske forfatterkollegaer, og så kan det være lidt af et problem – lidt pinligt, når man rent faktisk ikke har læst deres bøger, fx Jo Nesbøs, ” fortalte han.

Ogselvfølgelig skulle vi også snakke om”Den grænseløse”. Jussi fortalte bl.a., hvordan hanhavde researchet på Bornholm til bogen, og hvordan han havde siddet inde det meste af sommeren for at skrive bogen.

Når Jussi sidder ved tastaturet har han musik i ørerne. Han benytter sig i øvrigt af tekstbehandlingssystemet ”Word Perfect”. ”Det er rigtig godt at skrive i”, siger han.

Om Carl Mørck fortæller Jussi, at der ikke er så lidt af ham selv i personen Carl. Det må alt andet lige gøre skriveriet noget lettere, når man til dels kender hovedpersonen indefra.

Ideen til bogen har han fået, som følge af den store interesse, der er for det alternative og det okkulte. Fx når det drejer sig om livsopfattelser og sygdomsbehandling. Når man så bygger videre på herpå og tilsætter noget solgudsdyrkelse og bornholmsk oldtid og nogle nutidige mord, så er forudsætningerne der til en krimithriller.

Jussi fortalte også, at når han skriver en bog, er det utrolig vigtigt, at han har personer, han kan sparre med. Den vigtigste sparringspartner er hans kone, Hanne, som hele tiden er inde over hans skriverier, men og også vennen Henning Kure spiller en stor rolle. Mens de to læser de sidste kapitler i hans bog, har han det som eleven, der venter på karakteren efter at have været inde ved det grønne eksamensbord.

Når en ny bog fra Jussi Adler-Olsens hånd skal promoveres, sættes alle sejl til fra forlaget Politikens side. Og sådan er det jo, men Jussi synes selv ind imellem, at det kan blive for meget. På forskellig vis ses og høres han jo overalt i mediebilledet

Der kommer næppe flere spillefilm med Afdeling Q, end de to, der er lavet, og de to der yderligere er planlagt. Til gengæld kommer der en amerikansk Tv-serie, som skal styres af Scott Frank. Han er efter Jussis mening en af verdens allerbedste manuskriptforfattere.

Jussi tjener mange penge. Rigtig mange, men han mener oprigtigt, at han er den, han altid har været. Pengene er bl.a. investeret i et firma, der bygger lavenergihuse og i et firma, der udvikler spil.

Selvfølgelig giver penge muligheder for at foretage sig noget, som man kun kan gøre, når man har mange penge. Jussi næver selv en meget dyr guitar, han købte i San Francisco samme sted, hvor også Jimi Hendrix købte sine guitarer.

Den meget spændende snak, vi havde med Jussi, blev afsluttet med en rundvisning i hans kontorhus, som er indrettet i en ældre patriciervilla-lignende ejendom, hvor vi bl.a. så hans skriveværksted, hans hyggelige konferencelokale, fruens malerværksted og Jussis musiklokale, for også musikken mestrer han.

Det blev for mig en fantastisk dag, der aldrig går glemmebogen, og selv om Jussi Adler-Olsen er en berømthed af de store, så er han yderst sympatisk og ”lige ud ad landevejen”, ja en helt almindelig ualmindelig mand.

Jeg glæder mig til at hilse på ham igen på BogForum i Bellacentret i begyndelsen af november.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...