”Det ellevte manuskript” af Anne Holt

Modtryk 2022 – 408 sider

Fra bogens bagside:

HANNE WILHELMSEN, der for længst er pensioneret fra politiet, har levet i indre eksil i sin lejlighed i en årrække. Da pandemien skyller ind over verden, og Norge lukkes ned, kan hun endelig indtage sin mennesketomme by igen.

Politiefterforsker Henrik Holme arbejder med et drab, som ingen interesserer sig særligt for, og han må ty til sin gamle mentor, Hanne Wilhelmsen.  

På Norges største forlag har den unge redaktør Ebba Braut kun været ansat i fire dage, da pandemien rammer. Hun bliver sat til at jagte et værdifuldt, forsvundet manuskript af en af forlagets bedst sælgende forfattere, og også Ebba må trænge sig på hos Wilhelmsen, der netop har afleveret manuskriptet til sin første kriminalroman.

DET ELLEVTE MANUSKRIPT er en historie om familiehemmeligheder og bedrag, om identitetstyveri og svindel, og om hvordan litteratur kan være livsfarlig. Bogstaveligt talt.   

Min anmeldelse:

”Det ellevte manuskrift” forgår i 2020, da corona-epidemien er brudt ud i Norge. Man hører om udgangsforbud, mundbind, forsamlingsforbud, krammeforbud osv.

Coronaen er hele tiden en medspiller i de tre sager, som indgår i handlingen.

Sagerne drejer sig om et forsvundet manuskript– ”Det ellevte manuskript” på Norges største bogforlag, et drab på en kvinde, som findes med bortfjernet ansigt og en gammel gravers meget spektakulære fund i forbindelse med en gammel kvindes begravelse i en fjernt beliggende norsk egn.

På skift følger man efterforskningen af de tre sager.

Den sag, man hører mest om, er sagen om ”Det ellevte manuskript”. Ud over at man følger den unge redaktør, Ebba Brauts ihærdige jagt på manuskriptet, får man en særdeles indgående beskrivelse af, hvad der sker på et bogforlag, og som ikke har noget med selve handlingen af gøre. Jeg synes, det fylder rigeligt.

Til gengæld synes jeg, at opklaringen af sagen med liget uden ansigt er spændende. Det samme gælder den gamle gravers fund i forbindelse med begravelsen af den gamle kvinde.

Hanne Wilhelmsen, som læsere af Anne Holts bøger, vil kende, er lammet i underkroppen, efter at hun er blevet skudt. Det faktum har man hørt om i tidligere bøger. Heldigvis har hovedet ikke taget skade.

Hanne Wilhelmsen har skrevet en krimi, som hun gerne vil have udgivet. Ebba Braut får til opgave at være hendes redaktør. Dette er årsagen til at Hanne Wilhelmsen bliver involveret i jagten på det forsvundne manuskript.

Beskrivelsen af Hanne Wilhelmsen er fremragende. Jeg synes ikke altid, hun er lige sympatisk. Alle skal rette sig efter hende, og det SKAL man bare.

En, der også skal rette sig efter Hanne Wilhelmsen, er politiefterforsker Henrik Holme, som hun var mentor for, da hun var ved politiet.

Beskrivelsen af Henrik Holme er også særdeles god. Henrik er en meget speciel mand. Han har ikke held i kærlighed, og sine kolleger har han kun arbejdsmæssige relationer til. At han tilmed ser lidt anderledes ud med et stort hoved, gør ikke hans tilværelse lettere, men han er særdeles dygtig til sit arbejde.

Da Henrik Holme bare VIL opklare sagen med det ansigtsløse lig, opsøger han Hanne Wilhelmsen, som selvfølgelig hjælper ham, men ind imellem spiller hun helt utrolig kostbar.

Beskrivelsen af redaktør Ebba Braut er ligeledes særdeles god.

Også den gamle graver er fint beskrevet. Ihærdigt forsøger han at finde ud af, hvad de fund betyder, som han har gjort i forbindelse med den gamle kvindes begravelse.

Man får en virkelig god beskrivelse af de steder, hvor handlingen foregår. Det gælder både naturen og de steder, hvor man kommer indendørs.

En spændende og interessant krimi uden voldsom dramatik.

En forklaring på de tre sager får man selvfølgelig til sidst – den er dog lidt indviklet.

4 krimihjerter af 5

Modtryk 2022 – 408 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...