Landet med de blodige bakker” af Pablo Hamburger

Lindbak og Lindbak 2022 – 289 sider

Forlagets beskrivelse på bogens bagerste flap

”Et land i krig. En mor på flugt. Et brag af en spændingsroman fyldt med action og gribende skæbner.

På bare 100 dage blev næsten 1 million mennesker slagtet i Rwanda i det, mange betragter som det glemte folkemord.

I LANDET MED DE BLODIGE BAKKER følger vi en lille gruppe FN-soldater, der passivt må se til, mens landet omkring dem opløses i mord og tragedie. Vi møder også den unge tutsi-mor, Nadege, der sammen med sin søn desperat forsøger at undslippe macheterne, samtidig med hun til sin rædsel oplever, at hendes hutu-mand vender sig mod dem.

Tusindvis af tutsier på flugt søger hjælp hos FN, men til trods for den ekstreme situation får alle FN-soldater ordre om at trække sig omgående ud af Rwanda. Det efterlader gruppen af soldater, anført af den karismatiske kaptajn Jack Truel, i et voldsomt dilemma. Skal de følge ordre eller følge deres hjerter? For Nadege udvikler flugten sig katastrofalt, da hun indfanges af en af de mest blodtørstige og brutale hutu-generaler.

LANDET MED DE BLODIGE BAKKER er en debutroman fyldt med spænding, store følelser og ikke mindst en hæsblæsende slutning, hvor forfatteren, Pablo Hamburger, i sand Quentin Tarantino-stil lader handlingen tage en uventet drejning: For hvad nu hvis, nogen havde handlet anderledes, ville lige så meget blod være blevet spildt i det smukke land kendt for sine tusinde bakker?

Min anmeldelse

”Landet med de blodige bakker” er ikke en krimi, som almindeligvis er dem, jeg anmelder. Det en meget barsk, spændende og informativ bog, der på allerbedste – og allerværste – vis beskriver borgerkrigen i Rwanda der fandt sted først i 1990’erne.

Krigen udspringer af uenigheden mellem de to altdominerende stammer i Rwanda, tutsierne og hutuerne om hvem, der skal have magten i landet.

Hutuerne vinder magten og udsætter herefter tutsierne for en helt forfærdelig forfølgelse og nedslagtning, som på bare 100 dage koster 800.000 af dem livet.

Vi følger på nærmeste hold en lille flok FN-soldater, som er en del af FN’s fredsbevarende styrker, som er indsat i Rwanda.

Det, de kommer ud for, efterhånden som handlingen skrider frem, er ikke rar læsning.

På et tidspunkt trækkes FN-styrken ud af det krigshærgede område. Hvorfor det sker, er der delte meninger om, men det har noget med politik at gøre.

Imidlertid nægter den lille flok, som man følger, at parere ordre. Det strider mod deres samvittighed og overbevisning.

Den måde, hvorpå soldaterne i den lille flok agerer i bestræbelserne for at hjælpe tutsierne, er med til at give et godt indblik i deres personligheder. Det gælder især den lille gruppes leder, den amerikanske kaptajn Jack Truel.

Et er at være FN-soldat, som trods alt har mulighed for at forsvare sig, når der opstår voldelige sammenstød, noget helt andet er at være tutsi. De har ingen våben at forsvare sig med og bliver slagtet på næsten ubeskrivelig grusom vis.

Man følger den unge tutsi-mor, Nadege, der sammen med sin lille søn forsøger at flygte fra rædslerne. På et tidspunkt bliver hun fanget af huthu-soldater. I fangenskabet udsættes hun for vold og voldtægt på rædselsfuld vis. Det er med til at give læseren et billede af, hvordan galninge kan behandle deres medmennesker.

Personligt blev jeg meget grebet af Nadeges skæbne og frygtede for, hvordan hendes og hendes søns skæbne formede sig.

Hvis man har mod på at få indblik i de grufuldheder, der finder sted under en krig samt den sorg og afmagt der følger efter, så får man det i allerhøjeste grad i ”Landet med de høje bjerge”.

4 krimihjerter af 5

Lindbak og Lindbak 2022 – 289 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...