“Den kinesisk tvilling” af Sara Engell

At den lille vestjyske by, Hemmet, som jeg ofte er kørt igennem, har lagt scene til denne fantastik gode og makabre gyser af en spændingsroman, havde jeg bestemt ikke forestillet mig.

Pædagogen Eva og hendes IT-mand, Steen har haft den store sorg, at de lige har fået et dødfødt barn. Det tager utrolig hårdt på dem. Om det er årsagen til, at Steen umiddelbart efter barnets fødsel bliver totalt lammet fra halsen og nedefter, står hen i det uvisse, men sandsynligheden er til stede.

Eva må nu trods sin store sorg også passe og pleje sin lamme mand med alt, hvad det indebærer – bl.a. skal hun made ham og skifte ble på ham. Ingen af ægtefællerne havde ønsket, at han blev indlagt.

Evas søster, Klara, presser på, for at Sten skal indlægges; men det er nyttesløst. Eva har i forbindelse med det dødfødte barn på det nærmeste fået en fobi mod sygehuse.

Eva orker ikke at gøre rent i huset, og alle de ting, som Eva og Steen havde købt i forbindelse med, at de skulle være forældre flyder overalt både inde og ude.

Samtidig med at Eva og Steen har det ganske forfærdeligt, indtræffer der en række uhyggelige begivenheder på kirkegården, idet et lig bliver gravet op og forsvinder, og ikke længe efter bliver en lille pige kidnappet fra børnehaven i Hemmet. De eneste spor, der efterlades på de to gerningssteder er nogle kinesisk prægede spor.

Tidligt i bogen bliver man – ca. 30 år forud for den nutidige handling – præsenteret for en kinesisk familie, der er bosat i Hemmet. Hos denne familie indgår nogle børn i en rituel handling, og som læser må man lige må synke et par gange.

I den nutidige handling finder en række af mystiske tildragelser sted. Man er med på hos en gammel kinesisk kvinde på et plejehjem og tænker, at hun ikke er velforvaret. Man kigger ind ad vinduet på en smuk gammel vesterhavsgård ved Hvide Sande og føler virkelig, at uhyggen breder sig. Desuden bliver endnu et lig gravet op på kirkegården og forsvinder, og i en kælder foregår der noget, der er så makabert, at man har svært ved at forestille sig det.

Selvfølgelig foretager Midt- og Vestjyllands Politi en grundig efterforskning, men det er blot noget, man hører om perifert. Politiefterforskningen spiller ikke den store rolle i handlingen.

Til trods for alt det makabre, der foregår, føler jeg ikke, at Sarah Engell skriver ud fra devisen: jo mere makabert jo bedre. Det hele har – selv om det slet ikke ser sådan ud – en grum logik, når man får at vide, hvad der ligger til grund for alle tildragelserne.

Personbeskrivelserne er virkelig gode, og da synsvinklen jævnlig skifter mellem to af personerne, forstår man, hvorfor de er, som de er – og så måske alligevel ikke!

I øvrigt er der ikke mange personer i bogen, så man får godt kendskab til dem, der er.

Man kommer heller ikke indendørs hos ret mange af personerne, men alligevel får man en god fornemmelse af de miljøer, de kommer fra.

Jeg synes virkelig godt om ”Den kinesiske tvilling”, og efter endt læsning spørger man uvægerligt sig selv, om noget sådan ville kunne ske i virkeligheden. Ja, det tror jeg; men dog ikke helt så spektakulært som i bogen. Virkeligheden viser jo, at krinkelkrogene i den menneskelige hjerne kan anspore til de mest afsindige handlinger.

Dette er Sarah Engels første spændingsbog, og jeg ser med stor forventning frem til de næste.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2021 – 304 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...