”Miraklernes nat” af A. J. Kazinski

Politikens forlag 2017 – 379 sider

Forlagets beskrivelse

Hvordan er jeg endt her? Sådan spørger gidselforhandleren hos Københavns Politi, Niels Bentzon, sig selv, igen og igen. Hans elskede kone, astrofysikeren Hannah Lund, er terminalt syg. Hun er rejst til Sydfrankrig, til den lille bjergby Lourdes, i et desperat forsøg på at blive mirakuløst helbredt. Og mens Niels står tilbage, alene med to små børn og udsigten til et liv uden Hannah, havner han pludselig midt i en spektakulær mordsag: En 33-årig gymnasielærer findes myrdet i en kælder på Nørrebro. Hvad der ved første øjekast ligner et fatalt knivopgør, viser sig at blive startskuddet til en sag, der trækker tråde tilbage til Jesu lidelse og død på korset i Jerusalem for 2000 år siden. Gymnasielæreren er nemlig blevet korsfæstet. Korset er blevet fjernet, det eneste politiet har at gå efter, er hullerne i håndleddene og fødderne, og en mystisk tegning på væggen i kælderen.
Findes der mirakler? Ikke i Lourdes, konstaterer den dødsmærkede Hannah. Men måske i Jerusalem, den hellige by, miraklernes hovedstad? 
Miraklernes nat er femte, selvstændige bind i serien om gidselforhandleren Niels Bentzon og astrofysikeren Hannah Lund. Den flere gange prisbelønnede serie har solgt 300.000 eksemplarer i Danmark og udkommer i mere end tyve lande verden over. Den første bog i serien, Den sidste gode mand, er solgt til filmatisering i Hollywood. Yderligere findes den som graphic novel.

Anmeldelse

På fantastisk vis formår A. J. Kazinski at kombinere opklaringen af flere korsfæstelsesdrab, mirakeltro og en fanatisk og bizar kristendomsopfattelse til en spændende og intelligent krimi.

Skønt Niels Bentzon tilfældigt bliver involveret i drabsefterforskningen, indgår han med det samme på lige fod med de andre efterforskere ved Københavns Politi.

Man følger nu et opklaringsarbejde, der ad kringlede veje fører Niels og hans kolleger rundt til mange forskellige mennesker, som bor, arbejder og opholder sig forskellige steder i København.

Både mennesker og steder beskrives på allerbedste vis.

Handlingen ses fra tre forskellige personers synsvinkel, nemlig Niels Bentzons, drabsmandens og Niels’ kone, Hannahs. Dette tilfører handlingen enorm intensitet.

Selv om Hannah har forladt Danmark og sin familie i håbet om, at hun ved hjælp af et mirakel, kan blive helbredt for sin alvorlige kræftsygdom, formår hun alligevel at hjælpe Niels og hans kolleger med opklaringen.

De tanker, som både Niels og Hannah gør sig i forbindelse med Hannahs sygdom, kan ikke undgå at gøre stort indtryk på én. Man føler i den grad med de to, som også er forældre til to små børn.

Også de tanker som drabsmanden har, og den ageren hanviseri forbindelse med sin opfattelse af Gud, Jesus og kristendom, gør indtryk. Selv om man ryster på hovedet, ved man jo godt, at kristen fanatisme – og al anden fanatisme – kan have ufattelige konsekvenser.

Der er bestemt ikke sparet på bloddryppende beskrivelser af drabsmandens handlinger, men de understreger i den grad, hvad det er, der foregår i hovedet på ham.

Jeg vil sige, at ”Miraklernes nat”, kræver sit af læseren. I hvert fald kan man ikke bare lige ”hurtiglæse” adskillige steder i bogen. Ind i mellem kan det godt være nødvendigt, at reflektere over tingene for at få det fulde udbytte.

Jeg kan kun beundre A. J. Kazinzki alias Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich for deres evne til at skrive en kvalitetskrimi – som helt bestemt også er andet og mere end en krimi, nemlig en fortælling om tro, håb og kærlighed.

Politikens forlag 2017 – 379 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...