01-03-2015

”Sandheden og andre løgne” af Sascha Arango

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser 

 

 

 

 

 

 

People´sPress 2015 – 274 sider

 

Forlagets beskrivelse

Henry Hayden er en yderst succesrig forfatter. Han er flot, charmerende og meget farlig - en moderne Mr. Ripley. Han lever et behageligt liv, indtil hans elskerinde fortæller ham, at hun er gravid. Nu må han lægge kortene på bordet for sin kone. Eller er han virkelig nødt til det? Måske er det lettere at skille sig af med elskerinden …
Da Henry begår et fatalt fejltrin, bliver han spundet ind i et net af løgne, som selv han har svært ved at vikle sig ud af igen. Han må kæmpe en desperat kamp for at holde sine synder skjult, og for at ingen skal opdage hans dybeste hemmelighed – at han ikke har skrevet en eneste af sine bøger selv.
En intelligent og velskrevet pageturner af en af Tysklands mest prisbelønnede manuskriptforfattere
.

 

Bogen tager sit udgangspunkt i, at ”forfatteren” Henry Haydens elskerinde - hans forlagsredaktør Betty - er blevet gravid, hvilket Henry mener, vil vende alt for meget op og ned på den dagligdag, han har, og som han sætter stor pris på. En dagligdag med en trofast kone og elskerinde, som han hidtil ikke har haft nogen forpligtelser overfor. Det er også en dagligdag med stor rigdom, som følge af de meget populære romaner, som er blevet udgivet i hans navn, men skrevet af en anden.

Henry beslutter sig derfor til at skaffe elskerinden af vejen. Det har indebåret en del overvejelser om for og imod, men beslutningen er taget.

Herefter går alting galt. Intet går som planlagt, især et helt ”forkert” drab vender op og ned på alting. Henrys fortid indhenter ham og ser også ud til at kunne ændre på Henrys tilværelse.

På Henrys forlag kompliceres udgivelsen af den seneste af ”Henrys” romaner, hvilket medfører yderligere problemer for ham.

En ihærdig politimand forsøger at få styr på, hvordan det hele hænger sammen, men det er ikke helt så ligetil.

I bogen optræder mange forskellige, men helt troværdige personer og bogen er omkring mange forskellige temaer, som fx forældresvigt, kærlighed, sex, rigdom, skrivetrang, berømmelse, løgn og bedrag m.m.

Forfatteren har på bedste vis evnet at skrive en spændende intrige.

Bogen er en psykologisk thriller, hvor forskelligheden i menneskers sind beskrives med troværdighed.

 

4 krimihjerter

25-02-2015

"Fighter" af Øystein Wiik

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

 

People´sPress 2015 – 472 sider

 

Forlagets beskrivelse

Den gamle, norske skibsreder Herman Nordahl bliver fundet død i sin lejlighed efter en brand. Ved obduktionen viser det sig, at hans ædlere dele er blevet tortureret på en måde, man kun ser i afrikanske diktaturstater. Ikke længe efter omkommer rederifamiliens præst under mystiske omstændigheder efter at være blevet set sammen med et barn, der er meldt savnet.

Tom Hartmann befinder sig på samme tid ombord på et af familien Nordahls skibe efter endt opgave i Den arabiske Golf. Men den fredelige skibsrejse ændrer sig brat, da en flok somaliske pirater under ledelse af en skikkelse ved navn Den Tildækkede kaprer olietankeren og omdirigerer den.

Under politiets efterforskning dukker der grusomme hemmeligheder og skjulte sammenhænge op i den ødelagte rederifamilie. Hustyrannen og patriarken holdt alle i et jerngreb, men hvilken forbindelse er der mellem den tilsyneladende bundløse familietragedie i Oslo, drabene, det forsvundne barn og skibskapringen i Golfen? Hvad er piraternes ærinde? Hvorfor har tankeren kurs mod Grækenland? Og hvilken betydning har Toms tilstedeværelse på skibet?

FIGHTER er tredje bog i Øystein Wiiks krimiserie om journalisten Tom Hartmann og politiefterforskeren Cathrine Price. De øvrige, TENOREN og SLAGTEREN, er ligeledes udkommet på dansk og kan læses selvstændigt.

Igen har Øystein Wiik skrevet en særdeles spændende og medrivende bog, som jeg vil karakterisere som et rigtig godt mix mellem en spændingsroman og en krimi.

Jeg har før karakteriseret Øystein Wiiks bøger som ”drengerøvsromaner”, og det har været positivt ment.

I ”Fighter” er der en del elementer fra ”drengerøvsromanen”, idet der også her sker ”ting og sager”, som er temmelig urealistiske, men til gengæld er det drønspændende.

Jeg tænker her på det, der sker for Tom Hartmann, mens han er ombord på tankskibet, der er kapret af pirater.

Bogen rummer denne gang flere elementer, der tilhører den mere gængse krimigenre. Det drejer sig om efterforskningen i af den norske skibsreder Herman Nordahls meget grusomme død. Dette dødsfald efterforskes af Toms fraskilte kone Cathrine Price og hendes kollega Harald Falch.Efterforskningen virker troværdig. Samspillet mellem Cathrine og Harald er ofte skildret ret humoristisk.

Der er gode og interessante temaer i bogen. Nævnes kan et barndomstema, der fortæller, hvordan barndommen har meget indflydelse på, hvordan et menneske udvikler sig i voksenlivet.

Et andet tema er, når familieproblemer udvikler sig til noget helt uoverskueligt.

Skilsmisseproblemer, far/søn-forholdet, alkoholproblemer er andre temaer, der berøres.

Og så er der lige et morsomt tema om brugen og afhængigheden af en iPad.

Troværdigheden gør sig også gældende, når det gælder personbeskrivelserne, vel at mærke, når man følger deres tanker. For visse af personernes vedkommende gælder det, at deres ageren føles noget urealistisk i lighed med det, der sker for personerne i actionfilm. Kedeligt er det ikke.

Handlingen ses fra adskillige personers synsvinkel, hvilket er med til at gøre den endnu mere intens, idet man på denne måde kommer rundt til mange ”skuepladser”.

Selv om bogen er på 472 sider, er det en af den slags bøger, der bare læser sig selv. Hertil medvirker bl.a., at bogen er meget velskrevet og har meget korte kapitler.

Engang i mellem kan jeg godt lide at læse en actionpræget spændingsroman, hvor handlingen bare ”går derud ad”. Det er tilfældet for ”Fighter”.

5 krimihjerter

 

21-02-2015

”I blinde” af Eva Maria Fredensborg

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politikens Forlag 2015 – 392 sider

 

Forlagets beskrivelse 

En superligaspiller bliver likvideret efter sæsonens sidste kamp, og da det viser sig, at Carl Pedersen har kendt offeret som dreng, lyver han for at kunne deltage i efterforskningen. Allerede her burde den ellers rationelle efterforsker vide, at han er gået for langt, men noget i sagen om drabet på Daniel Kofoed sender Carls moralske kompas ud af kurs.

Sammen med profileringsekspert Robert Strand og sociolog Asta Qvist får Carl til opgave at indkredse gerningsmandens motiv i en sag, der fører teamet dybt ind i det københavnske hash- og bandemiljø. Men for Carl Pedersen bliver opklaringsarbejdet også en ubehagelig påmindelse om, at man aldrig for alvor kan kende et andet menneske, og inden drabsmanden er fundet, må Carl erkende, at han ikke engang kender sig selv.
I blinde er et selvstændigt tredje og sidste bind i serien om Robert Strand, Asta Qvist og Carl Pedersen.

 

NEC Nationalt Efterforskningscenter er en dansk politienhed, som i Eva Maria Fredensborgs velskrevne og realistiske krimi, har fået tilknyttet en afdeling kaldet ”Særlige Ressourcer”, som er en afdeling, som kan rykke ud og assistere på andre politistationer, hvis behovet er der. Den smager lidt af det gamle Rejsehold.

Selv om ”Særlige Ressourser” er en ”digterisk frihed”, fungerer den politimæssige efterforskning meget realistisk.

”Særlige Ressourcer” består bl.a. af bogens tre hovedpersoner:politimanden og tidligere revisor Carl Pedersen, psykolog og profileringsekspert Robert Strand og sociolog Asta Quist. Alle tre ved rigtig meget om den menneskelige psyke, og det præger bogen, som på interessant vis gør meget ud af det psykologiske. Dette betyder også, at personskildringerne er gode og realistiske. Der er ingen heltetyper i bogen. Til gengæld er der brodne kar.

At bogen bærer titlen ”I blinde”, kan efter min mening kun tolkes som det faktum, at politiets efterforskning et godt stykke ind i bogen foregår en del i blinde, idet der kan være mange motiver til drabet på fodboldspilleren Daniel Kofoed.

Efterforskningen bringer læseren rundt i mange forskellige miljøer. Man kommer på Christiania, på værtshuse, i superligaklubben, i rockerkredse, i misbrugskredse, på politistationen m.v.

Det er sjældent, jeg har læst danske krimier, hvor fodboldmiljøet skildres. Det gør det her, og man er omme ad bl.a. matchfixing og også anabolske steroider. Problemer som i høj grad kendes fra virkelighedens verden.

Eva Maria Fredensborg må have foretaget et grundig research, fx beskriver hun på interessant vis, hvorledes politiforhør kan foregå. Interessant er det også at læse om, hvorledes meddelere i det kriminelle miljø gebærder sig.

Man er også lige omkring forholdet mellem politi og pressen.

Andre temaer i bogen berører tidligt tab af ægtefælle, far/søn forholdet, forældresvigt, kammeratskab, forholdet mellem kolleger, kærlighed o.a.

Et interessant tema er også, hvorvidt det er godt eller skidt, at en politimand rent faktisk kender både offer, en hovedmistænkt og fodboldmiljøet, hvor drabet er foregået.

Bogens afslutning er spændende og dramatisk, men også realistisk.

Løsningen på bogens krimiintrige lader IKKE læseren stå hen ”I blinde”.

4 krimihjerter

 

 

20-02-2015

”Den usynlige vogter” af Dolores Redondo

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser 

 

 

 

 

 

 

Forlag:

Hr. Ferdinand 2015 – 420 sider

 

Forlagets beskrivelse

Ainhoa Elizasu var basajaun’ens andet offer, selv om pressen på det tidspunkt endnu ikke omtalte morderen sådan. Det var først lidt senere, da det kom frem, at der rundt om ligene var blevet fundet dyrehår, hudrester og nogle mærkelige spor, der ikke så ud til at stamme fra et menneske. Desuden syntes en dyster renselsesceremoni at have fundet sted. En ældgammel ond jordisk urkraft havde mærket disse unge pigers kroppe: Deres tøj var flænset i stykker, kønsbehåringen var barberet af, og hænderne var anbragt i en jomfruelig stilling.   
Politikommissær Amaia Salazar bliver udpeget til at lede efterforskningen, og den bringer hende tilbage til den landsby, hvor hun blev født. Et sted hun havde håbet aldrig at gense. Amaia kæmper ikke blot med opklaringen af den komplicerede og grusomme sag, men også med dystre hemmeligheder fra sin egen fortid.     
Den usynlige vogter er første bind i en ny spansk spændingstrilogi. Den velskrevne trilogi byder på intens spænding, og udspiller sig samtidig i en varm og autentisk atmosfære. Den foregår i den smukke og mystiske Baztán-dal i Baskerlandet i det nordlige Spanien.

 

Den spanske forfatter Dolores Redondo debuterer med en særdeles spændende og velskrevet krimi.

Det er første gang, jeg læser en spansk bog, men det er ikke sidste, idet jeg ser frem til at læse de to næste bøger i ”Baztán trilogien”, som denne bog er første del af.

Selv om jeg ikke har noget kendskab til, hvordan det spanske politi arbejder, virker det politimæssige troværdigt. De forskellige politifolk med den kvindelige politikommissær Amaia Salazars i spidsen er også troværdige personer, og man kommer til at kende dem på godt og ondt. Løsningen på krimiintrigen er fuldt ud acceptabel.

Bogen er også noget andet end en krimi. Det er også en bog om et stort familiedrama, som udspiller sig i politikommissær Amaia Salazars familie. Et drama som ikke på nogen måde generer krimiintrigen. Også på i familien møder man troværdige personer, som spænder fra stærke personligheder til andre med en mere svag karakter.

Jeg vil gerne understrege, at det familiemæssige ikke er at sammenligne med det, man læser om i de såkaldte ”femikrimier”.

Desuden flirter bogen også en del med ”fantasy-genren” som har sit udgangspunkt i lokal overtro der, hvor handlingen udspiller sig, så man præsenteres for en del, der har med overtro og overnaturlige væsener at gøre.

Bogen gør meget ud af at beskrive stemninger både i naturen, og hvor mennesker mødes.

I modsætning til en stor læserskare siger fantasy-genren mig ingenting, så den del af bogen kunne jeg sagtens have undværet, velvidende at mange netop synes, at det gør bogen til noget andet end en sædvanlig krimi.

 

4 krimihjerter  

10-02-2015

”De berusedes vej” af Jakob Melander

Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

Rosinante 2015 – 408 sider

 

Forlagets beskrivelse

Københavns Politi er presset op til EU-topmødet i København, da en bombe sprænger i et baghus på Nørrebro.  På gerningsstedet ligger et søndersprængt lig tilbage.

Politiassistent Lars Winkler er rystet, da det viser sig, at den dræbte er journalist Thorbjørn Lehbæk, skribent ved det venstreorienterede website Modkraft - og Lars' gamle ven.

Var Thorbjørn i færd med at fremstille en brevbombe til brug under topmødet, eller er han offer for højreorienteret terror? Efterforskningen af mordet kommer ubehageligt tæt på Lars' punk-fortid, som han hidtil har prøvet at holde skjult for kollegaen Sanne og resten af Politigården.

Lars og Thorbjørn delte engang alt, men en pige kom i vejen, og deres veje skiltes. Eller hvad skete der egentlig?

DE BERUSEDES VEJ er tredje bind i den anmelderroste serie om politiassistent Lars Winkler.

 

Som jyde, der almindeligvis kun besøger København en gang om året, er det en fornøjelse, når Jakob Melander fører en rundt i byen, og man kan genkende mange af stederne. I det hele taget sætter jeg stor pris på, når krimier foregår på genkendelige steder.

”De berusedes vej” er en yderst velskrevet og spændende krimi, der på bedste vis formår at blande fortid og nutid. Det sker ved, at der i den nutidige handling er mange flashbacks til noget, der skete for 30 år siden.

De mange flashbacks er med til at karakterisere bogens hovedperson, politiassistent Lars Winckler meget indgående. Ydermere spiller de en meget stor rolle i selv krimiintrigen, og det kan ikke undre at fortid og nutid forenes i særdeles spændende afslutning på bogen.

Både fortidens og nutidens venstreorienterede miljøer samt nutidens efterhånden mange højreorienterede miljøer fylder på interessant vis meget.

Når der så i bogen skal være et EU-topmøde i Bella Centret, hvor terrortruslen hænger som en truende sky, så har man ingredienserne til en god krimiintrige, der starter med en brevbombe og følges op af yderligere et drab, samt forskellige former for grov vold.

Et andet stort tema i bogen er kærlighed og svigt. Dette tema trækker tråde mellem fortid og nutid og integreres troværdigt i selve krimiintrigen.

Bogens personer er mennesker af kød og blod, og man møder mange personer fra forskellige miljøer spændende fra de lavere sociale lag til overklassen.

At Jacob Melander ”er noget ved musikken” fornægter sig ikke. Overalt i bogen er der tekstcitater fra musiknumre. Personligt kender jeg ikke ret meget til den omtalte musik, men på samme måde som beskrivelsen København er stemningsskabende og er det samme tilfældet, når det gælder musikken.

 

5 krimihjerter