30-10-2015

"Sekten" af Michael Katz Krefeld

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

Lindhardt og Ringhof 2015 – 366 sider

 

Forlagets beskrivelse

En mordbrand viser sig at have forbindelse til både en mystisk sekt og til de højeste kredse i det danske erhvervsliv, da Ravn får en tilsyneladende banal sag: Han hyres af den velhavende direktør Ferdinand Mesmer, som er ekspert i ledelsesstrategi, til at finde Mesmers forsvundne søn Jakob, der for 10 år siden grundlagde den nu skandaleramte sekt "Guds udvalgte".
Da det viser sig, at Ferdinand Mesmer allerede tidligere har haft en privat efterforsker på sagen, men som er forsvundet, indser Ravn, at det ikke bare er en banal sag om en savnet søn, men at der er langt mere på spil. Han lokaliserer Jakob og hans sidste disciple på et afsondret landsted på Lolland. Et sted som er tættere på helvedet end det paradis Jakob ellers har stillet sin menighed i udsigt. Ravns efterforskning fører ham dybt ind bag murene hos sekten, og langsomt afdækkes en både frygtelig og vanvittig hemmelighed i Jakobs og Ferdinand Mesmers fælles fortid.
En hemmelighed, som får katastrofale følger for alle.
“Sekten” er tredje bind i Michael Katz Krefelds serie om privatopdageren Ravn, som bor på en båd i Christianshavns kanal. De to første bind i Ravn-serien er “Afsporet” og “Savnet”.

 

Anmeldelse

Michael Katz Krefeld har igen skrevet en særdeles glimrende bog med Thomas ”Ravn” Ravnsholdt i hovedrollen. Han er, som vi kender ham fra de foregående bøger, lettere alkoholiseret, men stadig i besiddelse af gode evner som efterforsker. Så for at tjene til dagen og vejen tager han ind imellem et job som privat efterforsker.

Ravn har stadigvæk meget svært ved at komme sig over tabet af sin elskede Eva. Det præger i høj grad hans tilværelse, og han forsøger stadig at finde den drabsmand, der slog Eva ihjel.

Efter at have ladet sig overtale til at forsøge at finde sønnen af en velhavende managementdirektør, kommer han til at opleve en religiøs sekt, ”Guds udvalgte”, som er helt ekstrem i sin måde at dyrke kristendom på.

Der er ingen tvivl om, at Michael Katz Krefeld har hentet inspiration til bogens sekt fra sekter i USA, for trods alt har vi ikke hørt om sekter af den slags i Danmark – endnu. Meget af det, der sker inden for sekten lyder umiddelbart helt uforståeligt og totalt grænseoverskridende, men nok ikke usandsynligt, hvis man har fulgt lidt med i, hvad pressen har skrevet om amerikanske sekter.

Personkarakteristikkerne i bogen er glimrende. Personerne er skildret troværdigt, og man møder mange forskellige persontyper. Skildringen af sektlederen er et godt eksempel på, hvad fanatisme kan føre med sig, og man kan undre sig over den uhyggelige indflydelse en sektleder kan have på de ”almindelige” sektmedlemmer, men det virker troværdigt.

Også de forskellige miljøer i bogen er godt beskrevet. Det er meget interessant at læse om forholdene i et lukket sektmiljø.

Det helt modsatte miljø oplever man i skildringen af Christianshavn med kanalerne, bådene og værtshusene.

Da ”Guds udvalgte” har slået sig ned i udkantsdanmark - nemlig på Lolland -, fornemmer man også det landlige miljø, som sekten er omgivet af.

Direktionsgangsmiljøet med de ”fine”, politimiljøet og det snuskede kriminelle miljø er man også omme ad.

Bogen er elementært spændende. Spændingen bygges gradvis op og kulminerer meget spektakulært for så at sætte ”en snølle” på til allersidst.

Efter min mening går man aldrig fejl af en bog af Michael Katz Krefeld - og bestemt heller ikke denne gang.

af 5 

 

 

 

23-10-2015

"Rosy & John" af Pierre Lemaitre

 Klik HER og se alle mine anmeldelser 

 

 

Lindhardt og Ringhof 2015 – 163 sider

 

Forlagets beskrivelse

Jean Garnier har intet at miste: hans mor er i fængsel, hans kæreste er død, og han har ikke noget job. Han hævder at have placeret adskillige bomber rundt omkring i Paris, og han har nogle meget specifikke krav, som han vil have indfriet, for ellers detonerer han bomberne en efter en.

Hele politistyrken med Camille Verhoeven i spidsen er sat på en vanskelig opgave, for er Jean virkelig en trussel mod hele landet eller bare en stakkel taber, som har fået storhedsvanvid? Timerne og minutterne går, og enhver beslutning kan ende med at koste hundredvis af uskyldige menneskeliv.

 

Anmeldelse

Titlen ”Rosy & John” hentyder til denne melodi: https://www.youtube.com/watch?v=bPlfUw1VF1M 

Bogen må betegnes som en kortroman. Rent faktisk er den kun på 114 sider, idet dens sidste godt 20 sider er et uddrag af Pierre Lemaitres bog, ”Iréne”.

Selv på 114 sider er det lykkedes forfatteren at skrive en meget intens og spændende thriller.

På bogens første sider sprænger en bombe i Paris. Gerningsmanden oplyser politiet om, at lignende sprængninger vil forekomme i de nærmeste dage, hvis hans krav ikke opfyldes.

Herefter følger vi politiets bestræbelser på finde de resterende bomber. Beskrivelserne af, hvad man gør for forhindre panik i Paris virker troværdige. Der er fx spørgsmålet om, hvor meget man skal orientere offentligheden om mulige kommende sprængninger.

Camille Verhoeven, den kun 150 cm høje politimand, må igennem adskillige alvorlige spekulationer i bestræbelserne på at forhindre yderligere bombesprængninger.

Verhoeven, som vi kender fra Lemaitres foregående 3 thrillers, er altid god at gense. Han er ikke, som politifolk er flest, idet han har andre tilgange til opklaringsarbejde end andre politifolk.

På et tidligt tidpunkt i bogen kommer man også til at kende gerningsmanden Jean Garnier. Det er især Garnier og Verhoevens karakterer der for alvor beskrives og det på bedste vis. Selv om de øvrige personer ikke er så grundigt beskrevet, formår Lemaitre alligevel også at give læseren et godt indblik i dem. Også beskrivelser af steder og miljøer er fine.

Læsningen giver anledning til, at man som læser også gør sig nogle overvejelser over, hvor langt politifolk må gå, når der foretages forhør for at komme en opklaring nærmere.

Pierre Lematres har ind imellem en lidt finurlig måde at skrive på. Eksempelvis bruger han jævnligt parenteser hvori han med få ord skaber stemning og forklaringer.

Bogen slutter med noget af en overraskelse.

af 5 

19-10-2015

"Midnatssol" af Jo Nesbø

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

Modtryk 2015 – 226 side

 

Forlagets beskrivelse

En mand stiger af bussen i den solbeskinnede sommernat. Han hedder Jon Hansen, men kalder sig noget andet. Han er på flugt fra mafiaen i Oslo. Hans job er at skyde folk, men det er lige netop det, han ikke kan. Hans chef, Fiskeren, er ikke tilfreds.
Pistolen i hans jakkelomme slår mod hans hofte, da han begynder at gå hen mod en klynge huse. Til alle sider ligger det nordnorske landskab barsk og stille. En ulåst kirke bliver hans natlogi. Han bliver vækket af en dreng og møder hans smukke mor.
MIDNATSSOL foregår i det allernordligste Norge i slutningen af 1970’erne. Det er en thriller, som også er en kærlighedshistorie og en fortælling om en stærk tro.

 

Anmeldelse

”Midnatssol” er foruden være en meget spændende krimi også en meget smuk kærlighedshistorie. Historien foregår langt oppe i Nordnorge på den årstid, hvor midnatssolen skinner over et barsk landskab, som Jo Nesbø gør en del ud af at beskrive.

I dette område hersker der en helt anden form for kristendom end i det øvrige Norge – en langt mere streng og krævende tro, som prædikes af lægprædikanter.

Temaet om tro fylder en del i bogen, men er samtidig med til at give forklaringer på, hvorfor livet er, som det er i det ret så fjerntliggende område af Norge, og hvorfor folk her agerer, som de gør.

Hovedpersonen, den kriminelle Jon Hansen er i Oslo-gangsterkongen, Fiskerens sold. Han er tiltænkt jobbet som den, der skal likvidere dem, som Fiskeren mener skal skaffes af vejen. Imidlertid er Jons psyke ikke til at være morder, og så opstår der problemer, som afstedkommer Jons flugt til Nordnorge.

Jon beskrives på allerbedste måde. Man kommer virkelig ”ind i manden”, og man føler i den grad med ham. Der er tale om en mand, som på en gang er svag og stærk, og selv om han er forbryder har han også mange gode egenskaber.

I Nordnorge møder Jon en kvinde, Lea, som han forelsker sig dybt i, men det er en forelskelse, som på flere planer ikke er problemfri.

I lighed med den gode beskrivelse af Jon, er også beskrivelserne af bogens øvrige personer gode og troværdige. Man møder mange forskellige typer: den kærlige, den stærkt troende, hustrumishandleren, den beregnende, den modbydelige, den markante, det uskyldige barn m. fl.

Det kriminelle aspekt i bogen er meget spændende og troværdigt beskrevet. Her er ikke tale om intens efterforskning af den simple grunde, der ikke medvirker politifolk. Der er bestemt dramatik; men det er på det helt realistiske plan.

Selv om bogen kun er på 226 sider, er det ikke en bog, man bare lige ”skøjter” hen over, da den adskillige steder rummer indhold, som kræver nogen ”tankevirksomhed.”

Som et lille kuriosum kan til slut nævnes, at det i særdeleshed ulækre skjulested, som Jo Nesbø beskriver i sin bog ”Headhunterne” har sit lige i ”Midnatssol”.

af 5 

 

 


19-10-2015

”Adams forbandelse” af Robert Zola Christensen

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

Gyldendal 2015 – 340 sider

 

Forlagets beskrivelse

En flok spejdere finder en mand brutalt myrdet i en skov på Vestsjælland. Offeret er genforskeren Gunnar Kollte-Hansen og sporene peger i flere retninger: Ind i en veterangruppe, der har en lidt rigelig veludviklet interesse for 2. verdenskrig, og ind i et betændt forskningsmiljø, hvor der er ved at opstå store økonomiske muligheder i udviklingen af genteknologi.

Efterforskningen fører den tidligere PET-agent Bent Kastrup til det øde og vindblæste Færøerne, hvor der muligvis foregår ting, der ikke tåler dagens lys.

Men Bent Kastrups kamp drejer sig ikke kun om at finde gerningsmanden til mordet på Gunnar Kollte-Hansen og dermed få sat en stopper for den kædereaktion af vold, drab og forsvindinger, der er fulgt i kølvandet på mordet. Det er også en kamp på hjemmefronten og en kamp mod egennyttigekollegaer med selvstændige agendaer, der risikerer at ødelægge efterforskningen.

ADAMS FORBANDELSE er Robert Zola Christensens anden spændingsroman i serien om efterforskeren Bent Kastrup. IS I BLODET, seriens første bog, udkom i 2013.

 

Anmeldelse

Jeg har ikke læst seriens første bog ”Is i blodet”, men selv om jeg ikke havde alle detaljer om hovedpersonen, efterforskeren Bent Kastrup, var det ikke noget som forstyrrede læsningen.

Handlingen foregår i flere forskellige miljøer. Først og fremmest i politimiljøet. Ikke allerelationer mellem de forskellige efterforskere er, som deburde være. Det går selvfølgelig også ud over kvaliteten af den efterforskning, der foregåraf mordet på Gunnar Kollte-Hansen.

Genforskningsmiljøet spiller også en rolle, og uden at det på nogen måde overdrives, får man indblik i genforskningsproblematikken, som ud over selve forskningen også har et økonomisk aspekt.

En stor del af handlingen foregår også på Færøerne, idet efterforskerne finder spor, der peger hertil.

Ud over beskrivelserne af de miljøer, som indgår i efterforskningen, præsenteres man også i et vist omfang for Bent Kastrups ”hjemmemiljø”, hvor der er knas i parforholdet.

Personerne er troværdige. Det føles realistisk, når fx efterforskerne ikke er ”helte” og kan være både uenige og ligefrem modarbejde hinanden. Også det at politifolkene har deres problemer at kæmpe med skaber troværdighed.

De færøske politifolk, der involveres skildres nok en smule uduelige.

Nogle af de karakterer, der i øvrigt beskrives, viser hvordan nogle mennesker bærer på dybe hemmeligheder, som ikke tåler dagens lys.

Krimiintrigen er god. Som læser gætter man jo på, hvordan det hele hænger sammen. Personligt gættede jeg mig frem til i hvert fald noget af sandheden, men regnede langt fra alt ud.

Bogens sidste sider giver anledning til overvejelser både hvad angår retfærdighed, etik og moral.

 

 af 5 

 

 

03-10-2015

"Et bjerg af løgne" af Steffen Jacobsen

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

Peoples’Press 2015 – 387 sider

 

På en feltstation i Vestgrønland har Peter Holm – chefgeolog i Nobel Oil – netop analyseret de sidste prøveboringer til det, der ser ud til at blive verdenshistoriens største olieeventyr. Alle er begejstrede, ikke mindst den kinesiske udviklingsbank, som er med til at finansiere projektet.

Men dagen efter hjemkomsten til København og mødet med Nobel Oils magtfulde bestyrelsesformand findes Peter Holm brutalt dræbt. Alle spor peger i retning af en rabiat miljøorganisation, men den formodede gerningsmand er som sunket i jorden. Væk er også en usb-nøgle med de dybt fortrolige analyser af prøveboringerne.

Mens vicepolitiinspektør Lene Jensen efterforsker drabet, hyrer Nobel Oil den eksklusive privatdetektiv Michael Sander til at finde usb-nøglen. De to enspændere er gamle bekendte og kommer til at gå i vejen for hinanden i en sag, hvor enorme økonomiske og politiske interesser er på spil, ingen fortæller dem hele sandheden, og de kloge narrer de mindre kloge.

 

Anmeldelse

Når en bog på forsiden bærer betegnelsen ”spændingsroman”, må man gå ud fra, at den lever op hertil. Og det gør ”Et bjerg af løgne” i høj grad.

Hovedpersonerne, vicepolitiinspektør Lene Jensen og den eksklusive privatdetektiv Michael Sander kender vi fra Steffen Jacobsens to foregående bøger, ”Trofæ” og ”Gengældelsen”. På det menneskelige plan er begge personer fint og troværdigt beskrevet, men man må konstatere, at de begge har nogle nok ikke helt realistiske egenskaber, når der er actionscener i bogen.

Lene Jensen ligner sig selv mest fra de foregående bøger. Michael Sander har fået nogle alvorlige familiære problemer, som påvirker ham meget. Han lider under en hård skilsmisse, og så har han påtaget sig at tage sig af en selvmordstruet søster, men den dygtige privatdetektiv er han stadig.

Bogens øvrige personer er for så vidt også troværdige, men ”skurkene” i bogen er noget klicheagtige. Kort og godt nogle ualmindeligt væmmelige og modbydelige typer om hvem, der intet godt er at sige.

Temaet i bogen er det aktuelle om udvinding af råstofferne i Grønland, og hvad det kan føre med sig af problemer. Og problemer er der mange af i bogen. Det være sig lige fra politiske problemer til rent politimæssige problemer med opklaring af særdeles spektakulære forbrydelser. Ja, og så er der også de mere menneskelige problemer.

Der er i sandhed ikke sparet på gruen i beskrivelserne af drab, vold og obduktioner i bogen, og uanset om man kan lide det eller ej, så er det med til at beskrive, hvor forfærdelig forbrydelser sommetider kan udarte sig. Desværre tror jeg ikke, at der her er tale om ret meget forfatterfantasi.

Man kommer også rundt i mange forskellige miljøer som velhavermiljøet, det mere almindelige miljø, hospitalsmiljøet, ”baggårdsmiljøet” m.m.

Hvad angår det rent politimæssige i bogen, så er det ikke helt realistisk. Der er for meget ensom ulv over politikvinden Lene Jensen. I virkelighedens verden ville der være langt flere politifolk inde over efterforskningsdelen i bogen.

Når der er tale om en decideret spændingsroman af denne type, synes jeg ikke, det gør noget, der er visse usandsynligheder med i bogen, og det gør heller ikke noget, at der opstår lidt trivi-agtigt romantik.

En god, gedigen spændingsroman.

af 5