30-12-2015

”Dø igen” af Tess Gerritson

  Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 Jentas 2015 – 349 sider

 

Forlagets beskrivelsen

Bogen er en del af ”Rizzoli og Isles serien”

Da kriminalassistent Jane Rizzoli fra Boston Politi og retsmediciner Maura Isles kaldes ud til et gerningssted, finder de et drab, der er selv det grusomste vilddyr værdigt – helt ned til mærkerne efter kløer på liget. Kun de ondeste men­neske­hænder kan have efterladt den berømte storvildt­jæger Leon Gott udstillet på så grusom vis ligesom de dyr, der pryder hans vægge. Kom Gott uafvidendetil at vække et rovdyr til live?

Seks år forinden blev en gruppe turister på safari i Botswana bytte for en morder. Nu har morderen udset sig Boston som sin nye jagtmark, og Rizzoli og Isles må finde en måde at lokke ham ud af sit skjul på, også selvom det indebærer at vifte med den madding, ingen jæger kan modstå – det ene offer, der slap væk.

"Dø igen” er lige noget for fans af Karin Slaughter!

Anmeldelse:

Når man læser mange krimier, som jeg gør, møder man mange seriemordere, men heldigvis er det da kun i bøgernes fiktive verden. Den seriemorder, man møder her i bogen, er en af de mere grumme, idet han behandler sine ofre, som en jægerbehandler sit nedlagte jagtbytte.

Bogen har et godt twist, da en del af handlingen foregår på en safaritur i Botswana 6 år tidligere end den egentlige hovedhandling, som foregår i nutiden og i Boston, USA.

Det er dramatisk læsning, det der foregår på safarien, idet den ene efter den anden af turens deltagere mister livet. Beskrivelsen af naturen og dyrelivet er med til at give den rette afrikanske stemning.

Det er ikke usædvanligt i krimiernes verden, at en gal morder er løs i et sluttet selskab, og at ingen i selskabet naturligt nokved, hvem morderen er. Gode gamle Agatha Christie havde fx samme intrige med i ”Ten Little Niggers” fra 1939. Det, der er anderledes, er, at handlingen foregår på en safaritur, hvor selve naturen også kan være en fjende.

Lidt usædvanligt er det også, at det er en anden end seriens egentlige hovedpersoner efterforskeren Jane Rizzoli og retsmedicineren Maura Isles, der er ”jeg-fortælleren” i en stor del af bogen. Det drejer sig om en af safarideltagerne, Millie, som er overlevende fra turen i Afrika 6 år tidligere. Det er med til at skabe en yderst intens spænding.

Et brutalt drab, der foregår i nutiden, kobles dels på safarituren for 6 år siden og dels på en række andre drab, som er foregået over adskillige år rundt om i forskellige amerikanske stater, og så kører handlingen.

Man følger nu efterforsker Jane Rizzoli fra Boston Politi og retsmediciner Maura Isles´ efterforskning. Den er godt og realistisk beskrevet. Begge kvinder har ”lig i lasten”, som gør, at de sagtens forstår, hvad ofre for forbrydelser har været igennem.

Beskrivelserne af personerne og de mange forskellige steder, hvor handlingen foregår, er fine og gode.

Som det gør sig gældende i stort set alle nutidige krimier, er efterforskningsteamet sammensat af mange forskellige mennesketyper. Derfor undgår man heller ikke i denne krimi den sædvanlige mega-usympatiske kollega.

Er man til en ”bloddryppende” krimi, som samtidig er spændende og rimelig realistisk, vil man helt sikkert synes om ”Dø igen”.

5 krimihjerter af 5

23-12-2015

”Sidste åndedrag” af Linda Castillo

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

Hr. Ferdinand 2015 – 363 sider

 

Forlagets beskrivelse

En regnfuld aften er en amishfamilie på vej hjem i deres hestevogn. Faren kører vognen, mens hans tre børn hygger sig omme bagi. Pludselig kommer en bil uden lys bragende ind i dem fra en sidevej. Hvad der i første omgang ser ud til at være en tragisk ulykke og en rutinemæssig sag, bliver med ét personligt, da politichef Kate Burkholder opdager, at ofrene er hendes barndomsveninde, Mattie og hendes mand og børn.

Da Kate dykker ned i sagen, bliver hun konfronteret med sin egen amishbaggrund og sine minder om Mattie; en usædvanlig smuk pige, som fra barnsben af har været en ulykkesfugl. Efterforskningen tager en alvorlig drejning, da det viser sig, at intet ved ulykken var tilfældigt.

Da det viser sig, at der næppe er tale om en skrupelløs spritbilist, bliver Kate desperat i sin jagt efter svar. Hun frygter, at hun er på sporet af en iskold morder, som bor blandt indbyggerne i Painters Mill. Efterforskningen tager hende på en uhyggelig rejse ind i de mørkeste afkroge af menneskets natur og får hende til at stille spørgsmålstegn ved alle sine forestillinger om den amishkultur, hun også selv blev født ind i.

 

Anmeldelse:

Når man skal i gang med at læse en af Linda Castillos bøger, ved man for forhånd, at man ikke bliver skuffet. Derfor kan det ikke undre, at ”Sidste åndedrag” er en fantastisk god og spændende læseoplevelse.

Amishkulturen spiller igen en meget væsentlig rolle i handlingen, ikke mindst fordi politichef Kate Burkholders fortid som værende en del af amishsamfundet præger den efterforskning, hun er den stor del af.

Linda Castillo mestrer at give læseren en yderst fin indsigt i amishsamfundet på en måde så den viden, hun formidler, ikke bærer præg af noget lærebogsagtigt. Det vidensformidlende integreres i handlingen på absolut bedste vis. Andre krimier, som også tilstræber at være vidensformidlende bruger ofte alenlange og udpenslende beskrivelser af det videnskabelige på bekostning af det rent krimimæssige.

Bogen stiller skarpt på den kendsgerning, at amishfolkets levevis for nogen amisher er det eneste saliggørende, mens det for andre er noget, man gerne vil bryde ud af, som det fx var tilfældet for Kate Burkholder, men selv om man har forladt amishkulturen, er man stadig præget af den.

Krimiintrigen er særdeles både tankevækkende og spændende og viser med tydelighed, at mennesker kan gemme på hemmeligheder, som, når de kommer op til overfladen, kan udløse ganske forfærdelige konsekvenser.

Løsningen på ”krimigåden” er overraskende, men alligevel fuldstændig logisk.

”Sidste åndedrag” er den 5. i rækken af Linda Castillos fremragende serie med Kate Burkholder i hovedrollen. I alle 5 romaner har hun ”noget kørende” med John Tomasetti, som er agent ved Ohios statspoliti. Selv om Kate og John holder umådelig meget af hinanden, har Kate meget svært ved at finde ud af, om de skal flytte sammen.

Faktum er også, at de begge har nogle indre kampe fra deres fortid, som jævnligt skal udkæmpes.

Alt i bogen fungerer. Også de særdeles fine og troværdige person- og miljøbeskrivelser.

5 krimihjerter af 5

23-12-2015

”Dragon” af Thomas C. Krohn

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

Forlaget Mellemgaard 2015 – 234 sider

 

 

Forlagets beskrivelse:

En aggressiv og dødelig virus rammer beboerne i en landsby i Den Demokratiske Republik Congo. Forskerne leder efter en kur mod alverdens vira i biotekvirksomheden VirusGene. En ung forsker, Anders Berggreen, får job i VirusGene og arbejder på at få vaccinen til at virke. Men noget er galt. Hvorfor er udviklingen af vaccinen stoppet flere gange og har skiftet retning? Hvad har dødsfaldene i Congo med VirusGene at gøre? Hvorfor forsvinder forskningschefen pludselig? Hvilke grufulde hemmeligheder gemmer sig i den nordsjællandske idyl?

Følg Anders i jagten på sandheden – og på den ultimative vaccine. Han må arbejde hurtigt, tænke utraditionelt og bryde loven flere gange for at finde hoved og hale i, hvad der foregår.

Dragon er en højaktuel biologisk thriller om liv og død, forskningsidealer og en mands kamp for at gøre det rigtige, før det er for sent.

Anmeldelse

”Dragon” tilhører den gren af krimigenren, der kaldes ”videnskabskrimier”. Den genre begejstrer mange, og andre har et mere afdæmpet forhold til genren. Jeg tilhører den sidste kategori, idet jeg synes, at mange forfattere lader det videnskabelige aspekt fylde alt for meget i forhold til ”det kriminelle aspekt”.

 Jeg vil betegne ”Dragon”, som en meget seriøs og velskrevet videnskabskrimi, hvor selve det videnskabelige fylder en betragtelig del af bogen. Det kan ikke undre, når forfatteren Thomas C. Krohn er uddannet neurobiolog og ph.d. i dyrevelfærd.

Det, som det videnskabelige går på i bogen, er bestræbelserne for at finde en vaccine, der kan bekæmpe alle former for vira. Hvis en sådan kan findes, har man gjort en opdagelse, som er på højde med penicillinens opdagelse.

Bogen indledes med en beskrivelse af et virus-udbrud i Den Demokratiske Republik Congo. Det viser sig senere at være ebola. Beskrivelsen er troværdig og viser uden overdrevne effekter, hvad der sker, når ebolaen raser.

Også beskrivelsen, af hvordan der forskes i en privat biotekvirksomhed, er troværdig. Her synes jeg bare, at det videnskabelige fylder for meget.

Hovedpersonen er den unge forsker, Anders Berggren. Beskrivelsen af ham og hans dedikerede interesse for sit fag er også troværdig. Selv om det, man hører om hans familieliv ikke fylder så meget, får man en rimelig indsigt i det. For en gangs skyld er der skildret et konfliktfrit ægteskab.

I øvrigt bemærker jeg også, at mange af de, der arbejder på den Anders’ arbejdsplads så at sige alle sammen er sympatiske. Her er heller ingen sex-fikserede kvinder og mænd.  

Langt inde i handlingen træder det kriminelle aspekt mere i forgrunden, og man konstaterer – og ikke med forbavselse – at lige som i andre miljøer, kan der også i et forskningsmiljø være ”brådne kar”, der af forskellige årsager ikke har ”rent mel i posen”.

Bogens afslutning er dramatisk, men forfatteren forfalder ikke til at lade den ende ud i en ”amerikansk b-films-afslutnig”.

Konklusion: En hel OK debut, men med for meget videnskab og for lidt krimi efter min smag.

3 krimihjerter af 5

 

13-12-2015

”Seks år” af Harlan Coben

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

 

Gads Forlag 2015 – 300 sider

 

Forlagets beskrivelse:

Det er seks år siden, Jake Fisher var vidne til, at han livs kærlighed, Natalie, giftede sig med en anden mand. I seks år har Jake begravet sig i sit arbejde som universitetslærer. I seks år har han holdt sit løfte til Natalie om at lade hende være i fred, og i seks år har tanken om Natalie og hendes ægtemand, Todd, pint og plaget ham.Men de seks år har på ingen måde gjort kål på Jakes følelser for Natalie, og da han ved et tilfælde falder over Todds dødsannonce, kan han ikke nære sig for at deltage i begravelsen. Her får han et glimt af Todds enke, sådan som han havde håbet – men kvinden er ikke Natalie …Jake sætter sig straks for at opklare, hvad der er sket med Natalie, og inden længe er han viklet ind i et spind af løgne og bedrag, der er tæt på at koste ham livet

Anmeldelse

Harlan Coben forstår i den grad at bygge et krimi-plot op, hvilket ”Seks år” er et tydeligt bevis på.

Plottet er ikke umiddelbart gennemskueligt, men når bogen er læst færdig, forstår man, hvordan det hænger sammen, og som alle gode krimier er der en gedigen overraskelse til sidst.

Bogen er en ”jeg-fortælling”, og er fortalt af Jake Fisher, så det er udelukkende fra hans synsvinkel, handlingen ses, men da han er god til at beskrive de personer, han møder, gør det handlingen meget intens. Ydermere henvender Jake Fisher sig adskillige gange direkte til læseren, idet han afleverer sit ”budskab” med et ”du”.

Det er mange forskellige persontyper, der indgår i bogens handling. Her er universitetsprofessorer, universitetsstuderende, kontorfolk, en mafiaboss, andre kriminelle typer, politifolk, pensionister, dejlige damer m.fl., og i sagens natur er de udstyret med mange forskellige gode og dårlige egenskaber.

Hovedpersonen Jake er ”et ordentligt brød” af et mandfolk, en dygtig og populær professor. Selv om han kommer ud for indtil flere spektakulære begivenheder, er han ikke en overdreven heltetype, men et menneske af kød og blod.

Bogens overordnede tema er Jakes jagt på den forsvundne Natalie, og da jagten på hende skyldes kærlighed, har kærlighedstemaet også en overordentlig stor betydning.

Handlingen er særdeles spændende, og bedst som hovedpersonen og læseren tror, at nu har man fat i den rigtige ende, så er tingene ikke, som de ser ud til at være.

Der sker noget hele tiden, og selv om personerne i bogen kommer ud for diverse ubehageligheder, er der også plads til humor i bogen.

Dialogen mellem Jake Fisher og en ældre kontordame på universitetet, hvor Jake arbejder, er herlig.

Jeg er lidt skeptisk over for noget af det, der sker i bogen, men understreger, at den er drønspændende, og siderne næsten vender sig af sig selv.

af 5

 

10-12-2015

”Sudden death” af Anne og Even Holt

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

Gyldendal 2015 – 438 sider

Forlagets beskrivelse

Søskendeparret Anne Holt og Even Holt er tilbage med en ny thriller om hjertelægen Sara Zuckerman.

Det er yderst modvilligt, at hjertelægen Sara Zuckerman overværer sin første fodboldkamp. En Champions League-finale mellem Bayern München og Borussia Dortmund i 2013. Idet dommeren fløjter kampen af, er det kun Sara, der lægger mærke til, at en af spillerne pludselig falder livløs om på banen. Hendes resolutte indgriben redder Dortmund-spillerens liv for øjnene af millioner af tv-seere.

Saras nyvundne berømmelse gør, at hun bliver kontaktet af finansmogulen Najib Aysha, britisk statsborger med libanesisk baggrund, ejer af Premier League-klubben Notting Hill og en af verdens største kunstsamlinger. Mødet skal vise sig at blive skæbnesvangert for dem begge – for kunst og fodbold har det til fælles, at penge er magt og mennesker er brikker i finansverdenens koldblodige spil.

Sudden death er andet bind i serien med Sara Zuckerman i hovedrollen.

Det første bind, Flimmer, udkom i 2011.

 

Anmeldelse

”Sudden death” foregår for en stor dels vedkommende i et lægefagligt miljø, men den er bestemt ikke det, man kalder for ”en lægeroman”. Overhovedet ikke. Den er tværtimod en meget avanceret thriller, hvor man skal være helt oppe på dupperne for at følge med i den noget indviklede handling.

Der er ingen tvivl om, at det lægefaglige i bogen er i orden. Even Holt er uddannet læge og civilingeniør, i øvrigt samme uddannelse som en af bogens hovedpersoner.

Selv om det lægefaglige – som rummer en del ikke let tilgængeligt indhold – fylder godt er der også meget med om det, der foregår i en professionel fodboldklub. Når der både er medicinsk og fodboldmæssigt indhold, kan det ikke undre, at doping er et stort tema i bogen.

Også konflikten mellem israelerne og deres fjender spiller en væsentlig rolle.

Der er ligeledes plads til et tema om forholdet mellem ægtefæller og til et mellem et kærestepar i den modne alder.

Personskildringerne i bogen er gode og troværdige og viser bl.a., hvad trangen til rigdom og magt kan gøre ved mennesker, men skildringerne viser også, at ægte kærlighed og venskab kan løse menneskelige problemer.

Bogen er efter min mening en thriller på et realistisk plan. Her er ingen direkte neglebidende situationer og decideret page-turner-agtige situationer. Her ligger spændingen på det mere overordnede plan.

”Sudden death” er bl.a. med sine lange beskrivelser af det lægefaglige og den ikke helt tilgængelige handling ikke en bog, der helt falder i min smag. Jeg vil imidlertid ikke bestride, at netop det faktum, er noget andre krimilæsere vil sætte stor pris på.

af 5