18-11-2016

”Hviskende lig” af Dennis Jürgensen

  Klik HER og se alle mine anmeldelser 

 

 

Tellerup 2016 – 507 sider

 

Forlagets beskrivelse:

En kvæler, der går efter unge kvinder, er løs i København. Roland Triel og hans kollegaer fra Politigården bliver sat på sagen, men Triel må dele sin opmærksomhed mellem to sager, da et brandnyt gammelt lig dukker op. Man har nemlig fundet et velbevaret lig af en skolepige, der forsvandt 40 år tidligere, i en mose ved Vestvolden.
I sin fritid indleder Triel et samarbejde med journalisten Thor Brandt, og ad snørklede veje opdager de sammen en person fra Triels fortid, der måske er den samme, som myrdede Triels kone og traumatiserede datteren Andrea.
Men døden venter altid lige rundt om hjørnet i "Hviskende lig" og pludselig befinder Triels nærmeste sig i yderste livsfare. 
"Hviskende lig" er tredje bog i Dennis Jürgensens krimiserie om Roland Triel.

Den første i serien var ”Løbende tjener”. Den anden var ”Dansende røde bjørne”.

 

Anmeldelse:

”Hviskende lig” er en særdeles spændende thriller fyldt med mange dramatiske højdepunkter.

Hovedpersonen kriminalkommissær Roland Triel skal opklare drabet på en ung gymnasieelev, der også er ridelærer.

Sagen viser sig at trække spor tilbage til et drab på en ung pige for 40 år siden, hvis lig findes i en mose. Jeg synes dog, at det passer alt lidt for godt sammen, at netop som en pige fra nutiden findes myrdet, dukker liget af en ung pige, der blev myrdet for 40 år siden, op, og at de to sager kan knyttes nært til hinanden.

Man møder mange interessante personer både på helte- og skurkesiden. Blandt de meget spændende personer er den stærkt retarderede Eigil, som man i den grad får ondt af. Modsætningen er hans bror, den noget tvivlsomme mangemillionær Pauli, som man absolut ikke synes om.

Interessant er det også at følge Triels datter, Andrea, som har fået det meget bedre, end hun havde det i de to foregående bøger, hvor hun havde særdeles svære psykiske problemer efter drabet på sin mor.

Netop dette drab er også et omdrejningspunkt i denne bog, som det har været i de foregående bøger. Triel bruger fortsat utrolig mange kræfter på - ja er besat af - at opklare drabet på sin kone.

Da det jo er Dennis Jürgensens intention, at denne forbrydelse skal være det, der binder de foregående og kommende bøger sammen, kan det ikke undre, at opklaringen ikke finder sted i denne bog, men der kommer flere og flere spor på banen.

Ud over det gennemgåede tema, indeholder ”Hviskende lig” også temaer om forholdet mellem brødre, livsløgn, kærlighed og had der bliver til venskab.

Selv om bogen er utrolig spændende, for det er den, synes jeg, der er for meget med, der ikke er realistisk. Fx synes jeg ikke, at det er videre sandsynligt, at en politimand bare lader sin tjenestepistol ligge i en ulåst skuffe på sit kontor på Politigården i København, hvor en gæst på rundvisning stjæler den. Der er også elementer i handlingen, hvor jeg synes, det ”kammer noget over”.

Bogen er på 507 sider, men den er hurtigt læst, da den er velskrevet, og selv om man må vente til næsten sidste side i bogen, kommer alt for en dag med hensyn til motiv og opklaring af det drab, der sætter handlingen i gang.

Dog er der desværre et element i forbindelse med drabet, der ikke på nogen måde kan lade sig gøre i virkelighedens verden, mere kan jeg ikke sige, da jeg i så fald vil komme til at røbe alt for meget, men ”Hviskende lig” er virkelig spændende læsning.

4 krimihjerter af 5

06-11-2016

”Syge sjæle” af Kristina Ohlsson

 Klik HER og se alle mine anmeldelser 

  

 

Modtryk 2016 – 334 sider

 

Forlagets beskrivelse

Først brænder træerne Så åbnes portene til helvede. Få dage før sin studentereksamen forsvinder Lukas. Tre uger senere bliver han fundet, bevidstløs og med voldsomme skader. Ingen ved, hvad der er sket med ham, ikke engang ham selv. Det eneste, alle ved, er at to andre er forsvundet på samme måde. Men Lukas er den eneste, der er kommet tilbage.  

Ti år senere vender Lukas tilbage til sit barndomshjem, plaget af uvisheden om, hvem det var, der ødelagde hans liv. På den anden side af gaden bor en mand, der aldrig har forliget sig med, at han ikke ved, hvad der skete med hans datter, da hun forsvandt. Og han tror, at Lukas sidder inde med svaret. Samtidig flytter Anna og David ind i byens gamle præstegård. Her vil de begynde et nyt liv sammen. Men huset vækker en stærk uro hos Anna. Da hun finder et jernkors gravet ned i haven, forstår hun, at der er noget helt galt. 

SYGE SJÆLE er Kristina Ohlssons første gyser.

 

Anmeldelse:

Titlen ”Syge sjæle” passer i den grad på denne uhyggelige, men også tankevækkende bog af Kristina Ohlsson.

Flere af personerne viser sig nemlig at være syge i sjælen af den ene eller anden årsag. Det bevirker, at der udføres handlinger, som er meget barske og fyldt med ondskab.

Kristina Ohlsson forstår virkelig at skildre disse syge sjæle, så deres handlinger virker troværdige.

Selvfølgelig lægges der nogle lag på handlingen, som nok er mere spændingsskabende end egentlig realistiske, men på den anden side er det med til at fremhæve personernes væsen.

Fælles for personskildringerne er, at de er psykologisk godt beskrevne, og man kommer godt ind under huden på dem.

Bogen starter stille og roligt. Man bliver lidt efter lidt mere og mere mystificeret, og ved ikke rigtigt, om det er en slags spøgelseshistorie, eller hvad det er, man læser. Det skal ikke røbe her.

Som handlingen skrider frem intensiveres spændingen, og bogen kulminerer med en slutning, som virkelig overrasker.

I mine øjne er Kristina Ohlsson en af de virkelig gode svenske krimiforfattere. Hun mestrer både politiromanen, spændingsromanen og nu også gyseren.

5 krimihjerter

 

01-11-2016

”Dybet” af Michael Katz Krefeld

 Klik HER og se alle mine anmeldelser 

 

  

Lindhardt og Ringhof  2016 - 408 sider

 

ANMELDELSE 

Bogen er en del af en serie, som nu består af 1: Afsporet 2: Savnet 3: Sekten 4: Dybet

Som sædvanlig formår Michael Katz Krefeld at skrive en bog, som fænger fra første til sidste side.

Bogen tager sit udgangspunkt i to 12-årige drenges overfald på en 3-årig pige. Et overfald som ender helt fatalt. Drengene bliver afsløret og bliver anbragt på en institution, hvorfra de først bliver lukket ud som unge mænd.

Den ene af drengene, Morten har konstant dårlig samvittighed over sin handling, men forsøger at få en hverdag til at hænge sammen. Han er blevet udstyret med en ny identitet, så han ikke risikerer at blive konfronteret med den grufulde handling, han foretog sig som dreng.

Imidlertid plages han også af nogle iagttagelser, han har gjort sig i medierne. Det viser sig nemlig, at der over tid er begået en række bestialske overfald på kvinder i København. Overfald som i mistænkelig grad minder om det, som han og kammeraten Kasper begikmod den lille pige.

Nu frygter han, det er Kasper, der også er udstyret med en ny identitet, der er på spil. Morten opsøger den tidligere politimand Thomas Ravnsholdt bedre kendt som Ravn, der nu ernærer sig som privat efterforsker og borpå en båd på Christianshavn. Morten håber, at Ravn kan finde barndomskammeraten og afsløre ham som gerningsmanden til de forbrydelser, han mistænker ham for at have begået og få ham forhindret i at begå nye.

Efter et endnu et overfald, der ender med drab, indleder både politiet og Ravn jagten på gerningsmanden, som Morten i hvert fald nuer helt sikker på, er Kasper.

”Dybet” er meget barsk krimi, som rummer en del voldsomme beskrivelser af, hvad en sindssyg gerningsmand udsætter sine ofre for. Samtidig fortæller den på spændende og dramatisk vis, hvordan Ravn og Morten forsøger at finde Kasper og finde ud af, om det virkeliger ham, der er den skyldige. Det er ikke småting de byder sig selv og samtidig bliver udsat for.

Midt i al gruen og rædslerne er handlingen også fyldt med humor. Ikke mindst de herlige scener mellem Ravn og hans aldrende engelske bulldog, Møffe, som til Ravns store fortrydelse ikke er nem at holde på slankekur. Også scenerne med den meget kvindekære Eduardo, der altid forelsker sig, er humoristiske. Ligeledes er der er megenhumor, når Ravn færdes sammen med vennerne i det fint beskrevne christianhavnske miljø.

Også de andre steder, hvor personerne færdes er godt beskrevet. Denne gang kommer Ravn endog til Klitmøller ved det yderste nordlige Vesterhav.

I ”Dybet” møder man mange forskellige typer menneskerog beskrivelserne af dem er meget levende.

Man kan sagtens forstå, hvad der har gjort de to 12-årige drenge til det, de er blevet til. Igen må man konstatere, at det miljø, et barn vokser op i, har overordentlig stor indflydelse på det, et barn udvikler sig tilsenere i livet.

Det er ikke ligefrem det bedste indtryk, man i bogen får af alt det, der kan foregå på institutioner, hvor unge mennesker – i bogen kriminelle – er anbragt, men det finder desværre også sted i virkelighedens verdeni dag.

Også i ”Dybet” konfronteres Ravn med det meget triste og sørgelige faktum, at han for 4 år siden mistede sin kæreste Eva, som formentligblev dræbt af en hjemmerøver.

Det er noget, som forståeligt nok stadig piner Ravn, og han håber fortsat, han kan finde gerningsmanden

”Dybet” er velskrevet og meget spændende og har alt det, der hører en god krimithriller til, og jeg glæder mig allerede nu til nummer 5 bog med Ravn.

Dog minder jeg lige om her til sidst at betegnelserne kriminalpolitiet og ordenspolitiet blev afskaffet ved politireformen i 2007.

5 krimihjerter af 5

 

 

 

 

01-11-2016

”Elektra” af Jakob Melander

 Klik HER og se alle mine anmeldelser 

 

Bibelselskabets Forlag 2016 – 251 sider

 

Bibelselskabets Forlag fik den spændende ide at udgive en krimi, hvor inspirationen skulle være en af beretningerne fra Bibelen. Den udfordring tog krimiforfatter Jakob Melander op. Jakob Melander er kendt for serien om politimanden Lars Winkler.

Jakob Melander valgte at tage udgangspunkt i beretningen om Kain og Abel.  Det er blevet til bogen "Elektra", som derfor også indledes med det, der ser ud som et brodermord.

Den kommende statsminister - den radikale Anders Barfoed findes siddende på gulvet i forældrenes hjem øksedræbt og lænet op ad sin bror, Thomas, som er smurt ind i Anders' blod, så det er derfor forståeligt, at politiet sigter ham for at være gerningsmanden.

Thomas' forældre og søster Katharina tror ikke, at politiets mistanke er rigtig. Katharina, som er uddannet jurist og medejer af et advokatfirma påtager sig at være forsvarerfor sin sigtede bror. Hun og faren forsøger at engagere Andreas Bjørn - en afskediget politimand som en slags privat efterforskningsassistent til at hjælpe Katharina med forsvaret. Andreas var for 10 år siden kæreste med Katharina, som imidlertid gjorde forholdet forbi. Han har derfor svært ved at sige ja til jobbet, men han gør det, da han godt kan bruge de penge, som han tilbydes.

Der går ikke lang tid, før et voldsomt drama tager sin begyndelse. Et drama som har bibelske dimensioner tilsat græsk tragedie.

Størstedelen af handlingen foregår i nutiden, men der trækkes spor tilbage til Grækenland i 1973, hvor juntaen slog voldsomt ned mod fredelige demonstranter.

Opklaringener ikke sådan lige ud ad landevejen. Det skyldes bl.a., at Andreas Bjørn har problemer med sine tidligere kolleger i politiet.

Ydermere var Andreas' bror politimand, som på tragisk vis blev skudt i tjenesten. Dette drab har siden præget Andreas, som tror, at ikke alt er efterforsket til bunds i forbindelse med nedskydningen.

Handlingen er fyldt med gode og troværdige karakterer, og Jakob Melander skildrer på absolut bedste vis de forskellige miljøer, personerne bevæger sig rundt i. Læseren møder både brutalitet, had, svig og bedrag, græsk historie, men også kærlighed.

Jakob Melander mestrer at skabe intensitet i handlingen, bl.a. slutter flere kapitler med en cliffhanger.

Selv om der er mange elementer at holde styr på i handlingen, flettes alt sammen til sidst, så afslutningen er fuldt ud logisk, grufuld også tankevækkende, men egentlig ikke overraskende.

En velskrevet og meget spændende krimi.

Man må også konstatere, at uanset hvordan ens forhold er til Bibelen, så rummer den mange fortællinger, som kan virke som inspirationskilde til krimier.

5 krimihjerter af 5

20-10-2016

"Pigen og vogteren" af Øbro og Tornbjerg

Klik HER og se alle mine anmeldelser 

 

 

 Politikens forlag 2016 – 352 sider

 

Anmeldelse

Inden for krimigenren tales om begrebet den psykologiske krimi. Hvis en krimi er bare af nogenlunde kvalitet, synes jeg egentlig, at de fleste krimier er psykologiske, da de almindeligvis handler om relationer mellem mennesker.

Under alle omstændigheder er "Pigen og vogteren" en psykologisk krimi. Her er i høj grad tale om en bog, der handler om relationer mellem mennesker og ikke nok med det, så er en stor del af bogens vigtigste personer psykologer og terapeuter.

En kvindelig psykoterapeut, Alice Milford findes dræbt sit hjem. Hun er kendt som en overordentlig kritisk og meget indædt modstander af, at medicinalbranchen har en så tæt forbindelse med den traditionelle psykiatri, som tilfældet er. Hun mener, at en god og grundig samtaleterapi meget tit hjælper mennesker med psykiske problemer langt bedre end psykofarmaka.

Kan man ligefrem forestille sig, at folk indenfor medicinalindustrien har ryddet hende af vejen? Eller kan det være en af de mange klienter, hun har haft i årenes løb, der har gjort det? Er det måske nogen i den personlige omgangskreds, der kan have et horn i siden på hende? Mulighederne er mange.

En af dem, der skal forsøge at opklare drabet, er kriminalpsykologen Katrine Wrå, som er tilknyttet Drabsafdelingen på Politigården i København. I nært samarbejde med drabsefterforskeren Naja Skytte indleder hun nu en meget vanskelig efterforskning.

De to efterforskere kommer under opklaringsarbejdet i forbindelse med mange forskellige mennesker. Beskrivelserne af både Katrine og Naja er gode og meget troværdige. I og med at Katrine selv har haft "ondt i psyken", som følge af at hun har mistet sin kæreste som også er far til hendes toårige datter Edith, har hun stor forståelse for især dem af de afhørte, der har psykiske problemer.

I det hele taget er personbeskrivelserne i bogen meget præcise.

Man kommer også rundt i forskellige velbeskrevne miljøer i forbindelse med efterforskningen.

Også miljøet på Politigården beskrives godt og troværdigt. Dejligt, at forfatterne ikke nøjes med, at kun Katrine og Naja er med i efterforskningen, men at den rummer et helt team. I dette team fornemmer man - helt som i virkelighedens verden - indbyrdes uenighed.

”Pigen og vogteren” en spændende krimi med alle de ingredienser, en sådan skal indeholdevmed beskrivelser af gerningssted, afhøringer, arrestationer, fængslinger, drama m.v. Fælles for alle ingredienserne er, at de i den grad er realistiske.

Imidlertid er bogen også noget andet. Ja, man kan næsten beskrive den som et debatoplæg omkring brugen af psykofarmaka i psykiatrien. Man indføres på grundig vis i, hvad der foregår i det menneskelige sind, der ikke har det godt, og hvilke psykoterapeutiske metoder, der kan bruges, når man skal forsøge at hjælpe mennesker med psykiske problemer.

I øvrigt stiller bogen også spørgsmålet om, hvor meget en psykoterapeut og andre, som via arbejdet med mennesker med problemer, skal lade sig personligt involvere.

Personligt synes jeg, at denne indføring fylder for meget i forhold til, hvad der efter min mening er nødvendigt for, at jeg får indsigt i bogens problemstillinger. Jeg er til fulde klar over, at netop denne grundighed for andre læsere - især kvinder, tror jeg - netop er det, der gør "Kvinden og vogteren" til en lidt anderledes krimi.

Handlingen er troværdigt skildret hele vejen igennem bogen. Det gælder også opklaringen til sidst.

Konklusion: rigtig god krimi, men for meget ”psykoligisnak” efter min smag.

 

4 krimihjerter af 5