02-01-2018

”Gæsten” af Robert Zola Christensen

Klik HER og se alle mine anmeldelser

På Syddansk Universitet i Kolding findes et parteret lig af en kvinde. Politiets Flexgruppe – en efterforskningsenhed – som forfatter Robert Zola med digterisk frihed har opfundet – tilkaldes for at hjælpe Kolding Politi med efterforskningen.

Man følger nu især efterforskeren Bent Kastrups deltagelse i efterforskningen, men selvfølgelig er man også omme ad hans kolleger både dem fra Flexgruppen og dem fra politiet i Kolding.

Samarbejdet efterforskerne imellem er ikke altid lige godt, og Bent Kastrup tænker i den forbindelse sit om kollegerne. Bent Kastrup har i sit liv haft grimme oplevelser, som har præget ham, og under efterforskningen sker der også tildragelser, som vil påvirke ham resten af livet.

Efterforskningsarbejdet virker ganske troværdigt, men i virkelighedens verden ville det være Sydøstjysk Politi i højere end lokalpolitiet fra Kolding, der ville have være inde over efterforskningen. Mig bekendt der heller ikke noget længere, der hedder politimester, og havde der fortsat været det, ville en sådan ikke være med til at løbe efter en mistænkt, hvad der er tilfældet her i bogen.

Efterforskerne kommer vidt omkring, og man møder mange interessante og forskellige mennesker, som alle virker realistiske. Det er mennesker på godt og ondt og mennesker med forskellig livsopfattelse.

Robert Zola Christensen evner også at beskrive bogens forskellige miljøer godt og troværdigt.

Hvor er det også godt at læse om helt andre steder end København og Aarhus, hvor mange af tidens krimier foregår. Her er det især i Kolding og omegn det meste af handlingen foregår.

Der sker hele tiden noget i bogen. Den er meget spændende, men den indeholder også interessante temaer som fx kærlighed, utroskab, adoption, svigt, hemmeligheder og løgne, kristendomsopfattelse, sindslidelser m.m. 

Da sagen efter hårdt arbejde langt om længe opklares, får man som læser en klar indsigt i motivet.

Jeg kunne godt have ønsket mig, at bogens personer fra start af blev præsenteret med både et fornavn og et efternavn. Det gør dem for mig mere personlige.

Ligeledes vil jeg gerne have haft en mere grundig orientering om Flexgruppens oprettelse og funktion. 

Om der kommer en efterfølger til ”Gæsten”, kan jeg ikke umiddelbart fornemme, men uanset om der gør det eller ej, så vil jeg gerne læse en ny krimi af Robert Zola Christensen.

4 krimihjerter af 5

 

Gyldendal 2017 – 336 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

27-12-2017

”Fars dreng” af Emelie Schepp

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

Anmeldelse:

Emelie Schepp formår at mixe heftig spænding, barske beskrivelser, usandsynligheder, realistisk politiarbejde, stærke følelser, kærlighed og meget mere sammen til en første klasses pageturner i krimien ”Fars dreng”.

Denne gang skal anklagerenJana Berzelius sammen med efterforskerne Henrik Levin og Mia Bolander forsøge at finde den seksårige Jonathan, somer blevet bortført. I samme forbindelse mistede Jonathans mor livet.

Jana skal også samtidig forsøge at undgå de voldsomme problemer, som Danilo, hendes våbenfælle fra fortiden som børnesoldat stadig skaber for hende. Det til trods for at han sidder i varetægtsfængsel.

Her er det vigtigt at indskyde, at hvis man skal have det fulde udbytte ud af Emilie Schepps bøger om Jana, er det af alt afgørende betydning, at bøgerne læses i rækkefølge.

Emelie Schepp beskriver på meget fin vis, hvad er sker, når en far oplever, at hans søn forsvinder.

Beskrivelsen af den spirende kærlighed mellem Jana og anklagerkollegaen Per er også god.

Desuden er det interessant at følge de toefterforskningskolleger, den solide familiefar Henrik og den nyforelskede og lidt kradsbørstige Mia.

Hvad der sker, når en kvindelig fængselsbetjent forelsker sig i en indsat er i høj grad også spændende at følge.

Personkarakteristikkerne af de mange forskellige mennesketyper er virkelig gode. Det gælder i allerhøjeste gradJana, men jeg synes dog nok, at hun i visse situationer foretager sig temmelig urealistiske handlinger. Det glemmer man dog – jeg gjorde i hvert fald – når man følger hende i den ene spændende hændelse efter den anden.

Bogen er bygget op med krydsklip mellem forskellige delei handlingen. Mange af disse slutter med en form for cliffhanger, så man må haste gennem de følgende afsnit for at finde ud af, hvad der sker, men da de næste afsnit jo også ofte har cliffhangere, så ”hænger man på den” og læser og læser. Bogen var for mit vedkommende derfor meget hurtigt læst.

Uden at komme nærmere ind på det, er der en hændelse, som uvægerligt må få en til at overveje, hvor meget en politimand se igennem fingre med.

Jeg er helt sikker på, at Emelie Schepp allerede er i fuld gang med at skrive den næste bog, for selvfølgelig slutter ”Fars dreng” med en cliffhanger. Jeg glæder mig til at få fingre i den også.

5 krimihjerter af 5

 

Politikens forlag 2017 – 332 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

20-12-2017

”Miraklernes nat” af A. J. Kazinski

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

  

Forlagets beskrivelse

Hvordan er jeg endt her? Sådan spørger gidselforhandleren hos Københavns Politi, Niels Bentzon, sig selv, igen og igen. Hans elskede kone, astrofysikeren Hannah Lund, er terminalt syg. Hun er rejst til Sydfrankrig, til den lille bjergby Lourdes, i et desperat forsøg på at blive mirakuløst helbredt. Og mens Niels står tilbage, alene med to små børn og udsigten til et liv uden Hannah, havner han pludselig midt i en spektakulær mordsag: En 33-årig gymnasielærer findes myrdet i en kælder på Nørrebro. Hvad der ved første øjekast ligner et fatalt knivopgør, viser sig at blive startskuddet til en sag, der trækker tråde tilbage til Jesu lidelse og død på korset i Jerusalem for 2000 år siden. Gymnasielæreren er nemlig blevet korsfæstet. Korset er blevet fjernet, det eneste politiet har at gå efter, er hullerne i håndleddene og fødderne, og en mystisk tegning på væggen i kælderen.
Findes der mirakler? Ikke i Lourdes, konstaterer den dødsmærkede Hannah. Men måske i Jerusalem, den hellige by, miraklernes hovedstad? 
Miraklernes nat er femte, selvstændige bind i serien om gidselforhandleren Niels Bentzon og astrofysikeren Hannah Lund. Den flere gange prisbelønnede serie har solgt 300.000 eksemplarer i Danmark og udkommer i mere end tyve lande verden over. Den første bog i serien, Den sidste gode mand, er solgt til filmatisering i Hollywood. Yderligere findes den som graphic novel.

Anmeldelse

På fantastisk vis formår A. J. Kazinski at kombinere opklaringen af flere korsfæstelsesdrab, mirakeltro og en fanatisk og bizar kristendomsopfattelse til en spændende og intelligent krimi.

Skønt Niels Bentzon tilfældigt bliver involveret i drabsefterforskningen, indgår han med det samme på lige fod med de andre efterforskere ved Københavns Politi.

Man følger nu et opklaringsarbejde, der ad kringlede veje fører Niels og hans kolleger rundt til mange forskellige mennesker, som bor, arbejder og opholder sig forskellige steder i København.

Både mennesker og steder beskrives på allerbedste vis.

Handlingen ses fra tre forskellige personers synsvinkel, nemlig Niels Bentzons, drabsmandens og Niels’ kone, Hannahs. Dette tilfører handlingen enorm intensitet.

Selv om Hannah har forladt Danmark og sin familie i håbet om, at hun ved hjælp af et mirakel - først i Lourdes og siden i Jerusalem - kan blive helbredt for sin alvorlige kræftsygdom, formår hun alligevel at hjælpe Niels og hans kolleger med opklaringen.

De tanker, som både Niels og Hannah gør sig i forbindelse med Hannahs sygdom, kan ikke undgå at gøre stort indtryk på én. Man føler i den grad med de to, som også er forældre til to små børn.

Også de tanker som drabsmanden har, og den ageren hanviseri forbindelse med sin opfattelse af Gud, Jesus og kristendom, gør indtryk. Selv om man ryster på hovedet, ved man jo godt, at kristen fanatisme – og al anden fanatisme – kan have ufattelige konsekvenser.

Der er bestemt ikke sparet på bloddryppende beskrivelser af drabsmandens handlinger, men de understreger i den grad, hvad det er, der foregår i hovedet på ham.

Jeg vil sige, at ”Miraklernes nat”, kræver sit af læseren. I hvert fald kan man ikke bare lige ”hurtiglæse” adskillige steder i bogen. Ind i mellem kan det godt være nødvendigt, at reflektere over tingene for at få det fulde udbytte.

Jeg kan kun beundre A. J. Kazinzki alias Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich for deres evne til at skrive en kvalitetskrimi – som helt bestemt også er andet og mere end en krimi, nemlig en fortælling om tro, håb og kærlighed.

5 krimihjerter af 5

 

Politikens forlag 2017 – 379 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

16-12-2017

”Bro Bro Brille” af Matthew Arlidge

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Forlagets beskrivelse

Anden bog i serien om Helen Grace. Liget af en mand bliver fundet i et forladt hus. Hans hjerte er blevet fjernet og sendt til hans kone og børn.

Han er det første offer, og kriminalassistent Helen Grace ved, at han ikke vil blive det sidste. Men hvorfor skulle en lykkeligt gift man befinde sig så langt fra sit hjem i nattens mulm og mørke?

Medierne kalder det for en omvendt Jack the Ripper: en seriemorder der jagter familiefædre, der lever skjulte dobbeltliv.

Helen kan fornemme raseriet bag mordene. Men hvad hun umuligt kan forudse, er hvor lunefuld denne morder er, eller hvad der venter hende for enden af forfølgelsen.

Anmeldelse

”Bro Bro Brille” en virkelig god og spændende engelsk politiroman, og selv om den er fyldt med grufulde beskrivelser af det, den brutale seriemorder udsætter sine ofre for, er der trods alt en vis en mening med galskaben.

På meget troværdig vis beskrives, hvordan alle sejl bliver sat til for at finde drabsmanden, der på velovervejet vis dræber sine ofre for derefter at udtage hjertet, som afleveres enten til familien eller på ofrets arbejdsplads.

Selv om efterforskningen foretages af dygtige og meget engagerede politifolk, lader opklaringen vente på sig. Det resulterer i interne politimæssige uenigheder.

Politifolkene karakteriseres særdeles godt. Man tror på det, man læser. Flere af efterforskerne har personlige problemer. Hovedpersonen vicekriminalkommissæren Helen Grace og den kvindelige kriminalbetjent, Charlie har traumer efter det, de oplevede i forløberen for denne bog ”Okker Gokker”. En anden efterforsker, Tony er presset af at skulle passe sin særdeles syg kone.

Handlingen udspiller sig i særdeleshed i prostitutionsmiljøet, som beskrives, så man ikke lades i tvivl om, hvilken forfærdelig og trøstesløs tilværelse, de prostituerede har.

I det hele taget er miljøbeskrivelserne aldeles glimrende. Man forundres i den grad, når man hører om nutidige kristne miljøer, hvor det accepteres, at manden i et ægteskab kan afstraffe både ægtefælle og børn, som det passer ham.

Beskrivelsen af hvordan sensationspressen agerer i forbindelse spektakulære drabssager er tankevækkende og - tror jeg - realistisk.

Almindeligvis har man stor sympati med de ofre, som en gerningsmand dræber. Nogen særlig stor medfølelse har man bestemt ikke med i hvert fald et af de ofre, som mister livet i ”Bro Bro Brille”.

Selv om drab selvfølgelig ikke på nogen måde skal accepteres, vil man uden tvivl have forståelse for, hvorfor drabene er blevet begået.

En helt igennem spændende, hæsblæsende pageturner.

Jeg ser meget frem til kommende bøger i serien om Helen Grace.

5 krimihjerter af 5

  

Jentas 2017 – 365 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

13-12-2017

”To små piger” af Lotte og Søren Hammer

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

Forlagets beskrivelse

En 11-årig pige forsvinder sporløst i en sjællandsk provinsby.Kort efter kaldes Konrad Simonsen tilbage på Politigården i København. Ledelsen ønsker ham som leder af Rigspolitichefens Efterforskningsafdeling, en nyoprettet afdeling, der skal håndtere uopklarede drabssager. Konrad Simonsen modsætter sig kraftigt; han nyder sin frihed som pensionist alt for meget til igen at lade sig indrullere i Politigårdens bureaukrati. Sagen om den forsvundne 11-årige viser sig dog hurtigt at trække tråde tilbage til en sag fra 1980’erne. En 13-årig pige forsvandt dengang sporløst, og som udsending for Rejseholdet blev det Konrad Simonsens første uopklarede sag. Pigen blev aldrig fundet. Konrad Simonsen samler sit team og tager tilbage til den lille provinsby. De to forsvundne piger er i familie, svaret på forbrydelserne må findes dér.

Anmeldelse

Den pensionerede politiinspektørKonrad Simonsen, som mange læserevil kende fra søskendeparret Hammers foregående krimier, er tilbage som efterforsker efter ellers at være gået på selvvalgt pension.

Nu er han blevet leder af en nyoprettet afdeling, der skal forsøge at opklare gamle uopklarede sager.

Selv om jeg har svært ved at goutere, når det politimæssige ikke er i orden, har jeg ingen problemer, når dygtige forfattere opfinder nye afdelinger, når man bare får en godforklaring på oprettelsen. Og det gør man i ”To små piger”. Det er digterisk frihed. Det er det til gengæld ikke, når forfatterparret stadig skriver om kriminalpolitiet og ordenspolitiet. Der er jo heller ikke noget mere, der hedder skolefrøkener og droschechauffører.

Bortset fra det er det en god og spændende bog, men jeg har dog lidt svært ved at huske det, der er sket i Konrad Simonsens privatliv og med hans tidligere kolleger i de foregående bøger og som nuogså indgår i handlingen i ”To små piger”. Det giver mig lidt ”huller” i læsningen.

Den første gamle sag Konrad Simonsen og hans team skal efterforske er en godt 30 år gammel uopklaretsag om en mindreårig pige, som man frygtede var blevet dræbt i Gulhavn. Konrad var selv efterforsk­nings­leder på sagen, som det ikke lykkedes at opklare.

Handlingen skrues nu 30 år tilbage i tiden. Det er spændende læsning at høre om, hvordan Konrad og hans team dengangarbejdede med sagen i Gulhavn.  Vi hører også om hans møde med Komtessen, som han senere blev gift med.

At det netop er den sag, der skal arbejdes med nuskyldes, at et drab på en ligeledes mindreårig pige - også i Gulhavn -  minder meget om det gamle, uopklarede drab.

Handlingen springerfrem til nutiden. Herdrejer efterforskningen sig så om det nutidige drab, og det viser sig så, at de to drab kan knyttes til hinanden.

Man møder mange interessante personer både i fortiden og nutiden, og det kan nok ikke undre, der er personer fra fortiden, der også er med i den nutidige handling. Fælles for alle personer er, at de er godt beskrevet, og at man kommer til at kende dem godt.

Der er mange meget specielle mennesketyper med i bogen. En af dem er i høj fra Konrad Simonsen, som jeg synes er blevet lidt "sær" på sine gamle dage, men stadig er han en dedikeret efterforsker.

Alle sejl bliver sat til i efterforskningen, og man kommer vidt omkring i forskellige og fint skildrede miljøer.

Afsløringen af gerningsmanden sker som følge af god og grundig efterforskning og virker troværdig, selv om der for mig var et par uklare punkter.

Jeg synes helt bestemt, at det er en af de bedre bøger fra forfatternes hænder. Jeg venter spændt på, hvad de finder på i deres næste bog.

4 krimihjerter af 5

 

Gyldendal 2017 – 433 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget