06-06-2019

"KNIV" af Jo Nesbø

Normalt når jeg anmelder en bog, rummer min anmeldelse en form for referat af handlingen. Det vil jeg undlade at gøre i dette tilfælde, da jeg ellers let vil kunnekomme til at røbe alt for meget fra denne fremragende krimi. Jeg kan til gengæld garantere, at der sker mangt og meget, både når det gælder spænding og megastore overraskelser.

Harry Hole er igen begyndt at drikke, hvilket har medført, at hans elskede Rakel har smidt ham ud, og at han i den forbindelse drives ind et helvede, han ikke i sine værste mareridt har kunnet forestille sig.

Handlingen udspiller sig om vinteren i og omkring Oslo, som på mesterlig beskrives, så man klart og tydeligt fornemmer stederne. Det gør sig også gældende, hvad angår beskrivelserne af de mere nære miljøer, som privatboliger, kontorer og værtshuse.

Der er heller ingen tvivl om, at dem, der har kendskab til Harry Holes musiksmag, vil kunne ”høre” musikken for sig, når man læser om den musik, der spilles mange steder i bogen.

Man præsenteres for en handling, der foruden gedigen spænding indeholder masser af psykologiske og tankevækkende betragtninger, hvor forholdet mellem mand og kvinde spiller en store rolle, både når det handler om forelskelse, ægteskab, utroskab og sex.

Man er også omme af det, der sker, når mennesker rammes af PTSD.

Man får ligeledes et meget realistisk indblik i efterforskningsarbejde både når det gælder afhøringer og kriminalteknik. Jeg tror også, at de interne problemer, der er mellem den nationale efterforskningsenhed KRIPOS (en slags Rejsehold) og Oslo Politi er fakta fra virkelighedens verden.

Man præsenteres for nogle virkelig interessante og realistiske personer, som er fremragende beskrevet. Der er personer, man væmmes ved, personer man har medlidenhed med, personer man holder af, personer man beundrer osv. Man får rigtig gode fornemmelser af, hvorfor personerne deagerer, som de gør.

Det er helt utrolig, hvor godt man efterhånden er kommet til at kende Harry Hole. Man er simpelthen ”kommet ind i hovedet” på ham.

Som nævnt er handlingen forrygende, og på nogle sider vender siderne sig næsten af sig selv. Andre sider lægger imidlertid op til, at man sætter læsetempoet ned for at få det fulde ud udbytteaf Jo Nesbøs betragtninger.

Selve krimiintrigen er blændende god. Bedst som man tror, at nu har man forstået, hvad der er op og ned i handlingen, så sker der noget, så man må ændre opfattelse for så lidt efter igen at blive bragt i tvivl.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2019 – 502 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

28-05-2019

”Død mands tango” af Geir Tangen

Fra bogens bagside:

Den lille norske by Haugesund bliver revet ud af sensommerdvalen af en række grusomme mord. En kvinde bliver ædt levende af rotter, en mand bliver stukket ihjel af hvepse. Begge er dræbt af netop det, de frygtede allermest. Hvem kender ofrene og deres dybeste angst så godt?

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll befinder sig i deres livs mareridt: Enten skal de tilstå, at de stod bag drabet på nynazisten Geirmund Bakken, eller også skal de lade en hjemvendt IS-kriger tage straffen for det, de har gjort.

Mærkelige ting begynder at ske for Viljar, mens han begraver sig i sit arbejde, og Lotte begynder også at se sig over skulderen. Da det går op for hende, at hun har en fortid sammen med de to mordofre, begynder hun at frygte, at hun er morderens næste mål.

DØD MANDS TANGO er den tredje og sidste bog i Geir Tangens neglebidende trilogi om Haugesund.

Min anmeldelse:

Også den tredje bog af Geir Tangen om Haugesund er en helt utrolig god krimi. Det, der sprang i øjnene på mig var, at selv om drabene nok hører til blandt de mere udspekulerede og spektakulære af slagsen, vil jeg betragt bogen som yderst troværdigt.

Vi har at gøre med mennesker af kød og blod, og man føler virkelig med de personer, man har sympati med, når man læser om det, de kommer ud for. Det kræver en særdeles stærk psyke hos ofrene at skulle stå igennem.

Bogen har ingen superhelte, som udfører heltegerninger. Til gengæld er der personer, som man føler forskellig grad af antipati for.

Man følger især journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll, som man kender fra Geir Tangens to foregående bøger ”Maestro” og ”Hjerteknuser”.

De er i lighed med bogens øvrige personer beskrevet på bedste vis. Man tror på dem selv om Geir Tangen i bogens efterord skriver, at hans personer egentlig er klichéer - Citat: ”Den lurvede journalist med det gode hjerte og den geniale kvindelig efterforsker med tvangspræget adfærd”.

Da sandheden om drabene kommer for en dag, ved man klart, hvilket motiv – citat fra bogens efterord - ”den gale seriemorder med sans for komplicerede plots” har til at udføre sine grufulde handlinger.

Natur- og miljøbeskrivelser er også gode, og man har ikke svært ved at forestille sig stederne i og omkring Haugesund, hvor handlingen foregår.

Der sker noget hele tiden i bogen. Noget er særdeles spændende og andet er yderst tankevækkende.

Krimier har det det jo med at overraske, og overrasket blev jeg, da jeg nåede bogens slutning.

”Død mands tango” er den sidste bog i Geir Tangens trilogi om Haugesund. Gad vide hvad han nu efterfølgende har på bedding? Et er helt sikkert, den næste bog fra Geir Tangens hånd, skal jeg absolut læse. Han kan noget, den nordmand.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2019 – 329 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

26-05-2019

”Pigerne i Strandhøjen” af Jakob Knudsen

Fra bogens bagside:

Da man i en strandhøj på Læsø finder de mumificerede lig af to kvinder, bliver politiinspektør Swane bedt om at kaste et blik på sagen. Han er dog knap ankommet til øen, før et nyt dødsfald påkalder sig hans opmærksomhed: Helga - øens selvudnævnte heks – bliver fundet hængende fra hanebjælken i sit hjem.

Alt peger på umiddelbart på selvmord, men der er flere ting, Swane ikke kan få til at stemme, og snart viser det sig også, at Helga har haft en særlig interesse for netop området omkring strandhøjen. Blandt andet har hun lagt et stærkt pres på et multinationalt selskab for at forhindre dem i at bore efter gas på stedet.

Swanes efterforskning fører ham ind i en broget kreds omkring strandhøjens velhavende ejer. Alle er de mere eller mindre excentriske eller har stærke særinteresser, og alle viser de sig at have haft en relation til Helga. Men hvem har været ven og hvem fjende? Hvad gemmer der sig bag Helgas voldsomme interesse for området? Og hvordan er de to kvinder endt i strandhøjen?

Min anmeldelse:

Som der står på bagsiden af bogen består persongalleriet af nogle personer, som er mere eller mindre excentriske: en 18-årig ung fyr, som uden egentlig skolegang på visse områder nærmest er et geni, adskillige kvinder som tilhører en heksekult, en kunstner med en meget spektakulær opfattelse af, hvad kunst er, og en noget anderledes jægersoldat.

Desuden har bogen personer, der har en kriminel tilgang til livet, og andre for hvem rigdom og velstand spiller en stor rolle. Ja, og så er der selvfølgelig også de forholdsvis almindelige mennesker. Så det er et meget broget mylder af forskelligartede personer, man møder.

Alle er velbeskrevne. Også beskrivelserne af Læsø er fine.

Hovedpersonen er politiinspektør Kristian Swane, som er leder af Rigspolitiets Drabstaskforce. Jeg synes, det er helt OK, at Jakob Knudsen opfinder en sådan enhed, som er et slags Rejsehold, der tager rundt og hjælper det lokale politi med drabssager.

Ingen tvivl om, at Jakob Knudsen er en velskrivende forfatter, men jeg synes, han vil alt for meget i denne krimi. Her er rigtig meget om arkæologi, noget om naturgasreserver på Læsø, noget om heksekunst, noget om kunst, noget om militærets camouflageudstyr m.m.

Da Jakob Knudsen ikke springer over, hvor gærdet er lavest, er der en meget grundig beskrivelse af ovennævnte emner. Noget af det var for mig lidt trættende læsning i længden.

Jeg tror, at Jakob Knudsen skulle have undladt nogle af emnerne. Det kunne have skabt en mere koncentreret spænding.

Selv om jeg denne gang er lidt kritisk over for en Jakob Knudsen-krimi, skal der ikke herske nogen tvivl om, at jeg vil se frem til hans næste bog.

3 krimihjerter af 5

People’sPress  2019 – 350 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

14-05-2019

”Blindtunnel” af Tove Alsterdal

Det svenske ægtepar Sonja og Daniel køber en vingård i Bøhmen i Tjekkiet – det der engang var kendt som Sudeterland.

Under renoveringen bliver der fundet et mumificeret lig af en dreng med en Reichsmark fra 1945 i lommen. Det er ikke det eneste lig, der dukker op, for mens renoveringen stadig foregår slås en kvinde ihjel.

Herefter flettes de tos skæbner sammen på tværs af generationer, og man hører om brutale udrensninger med rødder tilbage til Nazityskland.

Bogen er fortalt i jeg-form af Sonja, og derved kommer man til at kende hende særdeles godt, men de samtaler, hun fører, gør at man også får god indsigt i andre personer.

Ingen tvivl om at Tove Alsterdal har researchet meget i forbindelse med bogen. Hun ved virkelig meget om fortiden, men beskriver også nutiden på god vis.

Beskrivelsen af miljøer i både fortid og nutid er glimrende.

”Blindtunnel” er ikke ligefrem en pageturner fyldt med spænding og dramatik. Den har en stille fremadskridende handling, hvor nutid og fortid flettes sammen, og hvor familiestridigheder fra fortiden og nutidig utroskab kommer op til overfladen.

Selv om der sker et drab i bogen, er det ikke selve politiets efterforskning, der fylder mest. Den er mest indirekte beskrevet i og med bogen er en jeg-fortælling oplevet gennem hovedpersonen.

Jeg var ikke rigtig fanget af bogen.

3 krimihjerter af 5

Modtryk 2019 – 285 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06-05-2019

”Ensom Ulv” af Tommy Thorsteinsson

 

”Ensom Ulv”, er Tommy Thorsteinssons forfatterdebut og første bind i hans krimithrillerserie om drabsefterfølgeren Anna Blaafalk.

En varm sommeraften i 2016 bliver en ung kvinde fundet dræbt midt under en koncert med superstjernen Rihanna. Offeret er påhæftet hvide englevinger, men hendes krop er brændt til ukendelighed. Hvem er hun?

Vi følger nu drabsefterforskerne Anna Blaafalk og hendes kolleger i deres jagt på gerningsmanden. Det er en kompliceret efterforskning, som bl.a. foregår i et ”finere” narkomiljø og et ligeledes ”finere” bordelmiljø. Disse miljøer og bogens øvrige miljøskrildringer er virkelig gode.

Fx er der fine genkendelige beskrivelser af Refshaleøen i Københavns Havn og af De Kellerske Anstalter ved Brejning.

Også beskrivelserne af bogens personer er gode, og man får et godt indblik i, hvordan de agerer og tænker.

Mange personer kommer ud for begivenheder, som vil præge dem for tid og evighed.

Samtidig med efterforskningen af drabet under Rihanna-koncerten lander et fly fra Dubai i Københavns Lufthavn med en af verdens mest eftersøgte terrorister, Omar Assis. Det medfører senere dramatik af voldsomme dimensioner med en efterfølgende omsiggribende efterforskning.

Umiddelbart skulle man jo ikke tro, at de to efterforskninger får noget med hinanden at gøre, men, men, men…

Jeg synes, at Tommy Thorsteinsson har fint styr på det politimæssige, og efterforskningen virker troværdig. Jeg vil dog kritisere lidt, at drabschefen er karakteriseret som lidt af en kliche i form af, at han er den iltre bulderbasse – men god nok på bunden. Vi har set hans type meget tit i mange krimier.

Jeg vil lige gøre opmærksom på, at på side 49 omtales en 33-årig kvindelig kriminalassistent. Ingen så ung efterforsker kan have denne titel efter politireformen i 2007. Hun en politiassistent.

Jeg ved godt, at metaforer underbygger og styrker beskrivelsen, men jeg synes dog at forfatteren anvender rigeligt, mange lange og unødvendige metaforer. Eks. fra side 7: ”Hun skar som en pil gennem majsmarkerne med samme hastighed som Ursain Bolt i en Olympisk finale”. Et andet eksempel på side 11: ”Den (en drone) panorerede rundt om Rihanna som en ørn, der havde udset sig et bytte og blot afventede det rette moment til at styrtdykke og slå kløerne i den udsøgte lækkerbisken”.

Selv om bogen ikke kan siges at være realistisk hele vejen igennem, følte jeg mig i den grad godt underholdt, så selvfølgelig skal jeg læse efterfølgeren ”Havhvepsen”, som udkom 15. marts i år.

4 krimihjerter af 5

På KRIMIMESSEN i Horsens 2018 blev Tommy Thorsteinsson interviewet af Lisbeth Bille om "Ensom ulv" . Se interviewet her:

https://www.youtube.com/watch?v=VAgFgWOycRM&t=25s

Forfatterskabet 2019 – 328 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget