"Sort død" af Lotte Petri
Klik her: Oversigt og se alle mine anmeldelser
Turbine 2014 – 344 sider
Forlagets beskrivelse:
Selma Eliassen er forsker, epidemiolog og ansvarlig for Overvågningstjenesten, der skal forhindre biologisk terror. På vej til en jubilæumsfest på Panum Instituttet bliver hun kontaktet af sin gamle studiekammerat Juliane. Hun vil drøfte noget vigtigt med Selma til festen. Julie forsvinder sporløst, inden Selma når at tale med hende. Hun bliver fundet død i en scanner i kælderen på Rigshospitalet. Et lig bliver fundet i Fasanskoven. Ved første øjekast et tilfældigt drab. Men det viser sig at den dræbte led af en ganske særlig sygdom. Pest. I Moskva dør en ung mand under lignende omstændigheder og Overvågningstjenesten involveres via Interpol. Selma Eliassen gør en uhyggelig opdagelse. Pestbakterien er genmanipuleret – den er menneskeskabt.
”Sort død” er meget velskrevet, læsningen glider i et behageligt flow. Bogen er spændende og er mere en thriller/spændingsroman end en krimi i gængs forstand.
Der er en del personer at holde styr på til at begynde med, men efterhånden som bogen skrider frem, skiller personerne sig ud.
”Sort død” er den tredje bog, i en serie om Selma Elisassen. Undertegnede har ikke læst de to foregående bøger, og jeg savner derfor lidt mere kendskab til hende. Det gør sig også gældende, hvad angår hendes veninde Lisa. Ligeledes mangler jeg noget mere kendskab til lederen af efterforskningen, Ian Buchanan.
Bogen rummer mange interessante personer. Flere med excentriske træk.
Bogens ”skurk” følges bogen igennem, uden man dog får noget kendskab til, hvem han er. Det afsløres først sidst i bogen. At der er tale om en galning, er man ikke i tvivl om.
Ud over at være en gængs spændingsroman/thriller giver bogen også en glimrende indsigt i pestbakteriens farlighed, hvis den bruges i bakteriologisk krigsførelse og i terrorøjemed.
Desuden trækker bogen også interessante spor tilbage til nazitiden, og viser hvordan nazismen stadig har tag i nogen af nutidens mennesker.
Ingen tvivl om at Lotte Petri har foretaget en meget grundig research i forbindelse med skrivningen af bogen.
Selv om der er meget realisme i bogen –, så rummer den også noget urealistisk indhold, der dog ikke kammer over. Her tænker jeg især på bogens sidste del, men selvfølgelig skal det accepteres i en spændingsroman.
Bogen opererer meget med begrebet seriemorder. Jeg synes imidlertid ikke, at der er tale om den traditionelle seriemorder i og med at de drab, der finder sted udspringer fra en gruppe. Normalt er en seriemorder en ”ensom ulv”.
4 krimihjerter
Prøv også at klikke ind på http://krimifan.dk/ hvor du foruden mine anmeldelser kan se mange andre anmeldelser, omtaler af nye bøger, blogindlæg m.m.