“Lenins bodyguard” af Leif Davidsen

Lindhardt og Ringhof 2022 – 437 sider

Min anmeldelse

Leif Davidsen har skrevet en fremragende historisk spændingsroman. Han formår på eminent vis at forene historiske facts om tiden før, under og efter den russiske revolution med elementer fra den fiktive spændingsgenre – vel at mærkeelementer, som er yderst realistiske.

Hovedpersoner erOskar Madsen, en ung sønderjyde fra Sydslesvig, som Danmark mistede til Tyskland efter krigen i 1864.

Beskrivelsen af Oskar er helt utrolig god og realistisk hele bogen igennem. Også bogens øvrige personer kommer godt ind under huden på læseren.

I epilogen skriver Leif Davidsen, at Oskar Madsen-figuren er skabt ud fra en virkelig eksisterende person.

Vi møder i 1910 den 20-årige Oskar, da han efter fire år i USA er kommet tilbage til Danmark, for at besøge sin elskede storesøster i Aabenraa og for at pisse på sin forhadte fars grav.

De fire år i USA har budt på mange oplevelser af forskellig karakter. Han har været i den amerikanske hær, hvor han bl.a. har medvirket i nedslagtningen af indianerstammer. Ikke noget han er stolt af. Endvidere har han været vicesherif og har foretaget arrestationer af forbrydere.

Oskar vælger at bosætte sig i København. En russer bor på samme pensionat som Oskar. Ved tilfældighedernes spil redder Oskar russeren fra at blive slået ihjel. Senere viser det sig, at russeren er Lenin.  

Oskar bliver herefter uofficielt livvagt for Lenin, mens han er i København. En opgave han klarer til Lenins fulde tilfredshed.

På grund af Oskars nære forhold til Lenin kommer han på et tidspunkt i politiets søgelys og kommer til adskillige afhøringer for om muligt at få ham til at røbe noget om Lenin.

Beskrivelserne af det København, som Oskar befinder sig i er helt fantastiske. Det hele kører næsten som en indre film, hvor man præsenteres for mange miljøer i byen. Der indgår også fine beskrivelser af, hvad man dengang spiste.

Oskar vælger nu atrejse tilbage til USA, hvor han igen bliver vicesherif i en prærieby. Igen konstaterer man, at Leif Davidsen på allerbedste vis formår at beskrive byer, det være sig små som store. 

Oskar bliver forelsket og gifter sig. Alt synes at gå godt, lige indtil han bliver ramt af en stor sorg.

I 1917, hvor Den russiske Revolution er i fuld gang og 1. verdenskrig raser i Europa, bliver Oskar kontaktet af Lenin via nogle russere. Lenin ønsker, at Oskar rejser til Rusland for at blive hans livvagt.

Oskar indvilliger og rejser til Rusland. Man hører herefter om et land, der er fuld af menneskelige tragedier, vold og brutalitet, hvor kulminationen er drabene på Zar Nikolaj den 2. og hans familie i 1918.

Til sidst bliver voldsomhederne for meget for Oskar, hvilket får ham til at træffe en logisk og uundgåelig beslutning.

Jeg synes “Lenins bodyguard” er enfantastisk bog, som giver læseren en virkelig god indsigt i den grufulderussiske revolution.

Samtidig er der gode samfundsbeskrivelser af steder både i København, Rusland og USA, og når der så også er god realistisk spænding tilsat, så kan man ikke forlange mere.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2022 – 437 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...