”Stormfald” af Tove Alsterdal

Min anmeldelse

Tove Alsterdal har med ”Stormfald” skrevet en fremragende krimi. Den blev i 2020 kåret som årets bedste krimi. Den er ikke fyldt med så megen ydre dramatik, men er rolig fremadskridende. Til gengæld er der psykologisk set drama for alle pengene.

En kun 14-årig dreng, Olof tilstod for 22 år siden drabet på en lidt ældre pige, Lina. Efterfølgende medførte det ikke den helt store og grundige efterforskning, for drengen havde jo tilstået ugerningen.

Olof var under den kriminelle lavalder og kunne derfor ikke retsforfølges, men han fik i sandhed efterfølgende ikke et godt liv med ophold på børne- og ungdomsinstitutioner.

Både som barn og voksen har Olof ikke haft kontakt med sin familie og får mest tilfældige jobs.

Da handlingen starter, arbejder han hos en bilopkøber, hvor han kører rundt i Sverige og henter klassiske ældre biler.

På en tur kommer han forbi sit barndomshjem. Efter lange overvejelser vælger han at køre ind. Indenfor i huset finder han sin far liggende død i brusekabinen – myrdet med en jagtkniv.

Politikvinden Eira Sjödin er lige vendt hjem til sin barndomsby for at arbejde ved det lokale politi og for at tage sig af sin mor, som er begyndende dement. Hun bliver inddraget i drabsefterforskningen bl.a. på grund af sit lokalkendskab.

Efterforskningen af mordet på Olofs far vækker hendes fortid til live. Eira var ni år, da Lina blev myrdet.

I og med at Olof var den, der fandt sin myrdede far, undersøger politiet selvfølgelig, om han kan være gerningsmanden.

Interessant er det at følge, når Eira som et led i efterforskningen kommer rundt til steder og personer, hun kender fra sin barndom. Det er er ikke ligefrem positive betragtninger befolkningen giver udtryk for overfor Olof på grund af hans tilståelse om at have dræbt Lina.

På fremragende vis beskriver Tove Alsterdal, hvordan alle i et lille samfund ved – eller tror de ved – alt om hinanden.

Tove Alsterdals beskrivelser af de personer, som inddrages i efterforskningen, er utrolig gode. Hendes psykologiske indsigt i menneskesindet er fremragende.

Man kommer meget tæt på Eira Sjödin og hendes mor, og efterhånden også på hendes 7 år ældre bror, som kendte Olof som teenager.

Ud over at Tove Alsterdal er god til at beskrive mennesker, så er hun også fremragende til at skildre naturen og de steder, hvor handlingen foregår.

Tove Alsterdal viser også, at hun uden at benytte sig af højdramatiske chokeffekter kan skabe endda meget store overraskelser i ”Stormfald”.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2021-05-05 – 366 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...