”Eksodus” af Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

Forlagets beskrivelse

Der er valgkamp i Danmark. Malene Jørgensen har stiftet sit eget parti, ”Bæredygtig fremtid”, og hun og hendes partigruppe arbejder målrettet for at komme i Folketinget.
En tidlig morgen i Valby udløses en bombe, da en fremtrædende politiker tager sin cykel for at cykle på arbejde. Herefter eksploderer der cykler i alle dele af København i løbet af dagen, og der udbryder panik i hele byen. Regeringen aktiverer det nationale terrorberedskab med politi, forsvar og hjemmeværn, som går i gang med at fjerne de 600.000 cykler, som befinder sig på gaderne i København.
Mistanken om terror retter sig hurtigt mod muslimske ekstremister og skaber voldsomme reaktioner med knuste butiksruder, angreb på moskeer og personoverfald. Samtidig hamstrer skræmte borgere fødevarer og barrikaderer sig i deres hjem. Malene indkaldes sammen med de andre partiledere til krisemøde i Statsministeriet. Spørgsmålet er, om valgkampen skal aflyses, og der skal indføres undtagelsestilstand i Danmark, indtil man har fanget terroristerne. Dagen efter eksploderer der nye bomber. Denne gang er det ikke cykler, der eksploderer …

Anmeldelse

Forfatterparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm skriver i bogens efterord bl.a. ”Forhåbentlig kommer ingen af os til at opleve et scenarie som det, der er beskrevet her. Desværre er det ikke umuligt. Alt, vi har skrevet kan lade sig gøre….”

Denne betragtning er noget tankevækkende og skræmmende. De terrorhandlinger, der sker i bogen, er ud over alle grænser forfærdelige.

Også det, der sker på den politiske scene, er i høj grad tankevækkende. Her beskrives på god vis, hvordan forskellige politiske partier med ambitiøse ledere forsøger at drage fordel af, hvad der sker i forbindelse med terrorhandlingerne.

Interessant er det også at læse om det, der får mennesker til at bruge terror som våben for på modbydelig vis at vise, hvilke holdninger man har til ”de brune”, som flygtninge og indvandrere bl.a. benævnes i bogen.

Der hersker ingen tvivl om, at ”de brune” har forfatternes sympati.

Der er gode beskrivelser af de mennesker, man lærer at kende. Det gælder både de gode og de onde.

Inspirationen til bogen har Zornig og Lindholm fået, da Danmark for alvor mærkede flygtningekrisen i 2015.

På mange måder er bogen yderst seriøs med dens mange betragtninger om dette og hint i forbindelse med terror og menneskelig ageren i det hele taget, men jeg synes dog, at den ind imellem bliver lige lovlig ”kulørt”, og jeg mener også, bogen kunne være strammet lidt op.

Som det også gør sig gældende i ægteparrets to foregående bøger, spiller det erotiske også en temmelig stor rolle i bogen, og her er der er bestemt ikke sparet på beskrivelserne.

Jeg får også lige lejlighed til at ride min kæphest, nemlig det politimæssige. På side 337 står der ”Tessa havde direkte forbindelse til kriminalpolitiet”. Kriminalpolitiet eksisterer ikke længere.

Det mere end antydes til allersidst i bogen, at der nødvendigvis må komme en efterfølger til ”Eksodus”, og den vil jeg bestemt gerne læse.

4 krimihjerter af 5

Politiken 443 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...