”Købmandens guld” af Henrik Jensen

Mellemgård 2018 – 298 sider

Beskrivelse

Genbrugsbutikken Antik 2400 ejes af Bror Brodersen og hans kammerat Ronnie, og de skaffer nye varer til butikken ved blandt andet at rydde dødsboer. Det er også under rydningen af et dødsbo, at de finder en dagbog og nogle gamle kort gemt i et skab. Snart efter brænder guldfeberen, da dagbogen og kortene tilsyneladende hentyder til en forsvunden guldskat fra den spanske borgerkrig, gemt i bjergene omkring Málaga. Under skattejagten i Spanien får Bror imidlertid mistanke om, at de ikke er de eneste, som er på jagt efter skatten, og han har ret. Dødsboet i København var ejet af en tidligere spion fra KGB, og hendes efterladte er mere end opsatte på at få fingre i skatten. ”Købmandens guld” er en selvstændig krimi, men hvis man har læst debutromanen ”Ondt liv”, vil man kunne nikke genkendende til både personer og steder herfra.

Anmeldelse

Når jeg som dreng læste en bog, kan jeg huske, at min bedstemor tit sagde: ”Nå, er du nu i gang med en røverroman igen?” Og ja, det var oftest en røverroman, jeg var i gang med. Det er bestemt ikke fordi, det skal lyde nedladende, men jeg synes faktisk, at ”Købmandens guld” er en rigtig røverroman.

Det skal forstås sådan, at her har vi et par helte, Bror Brodersen og hans kammerat, Ronnie, der kommer ud for et væld at spændende og til tider meget actionprægede hændelser.

Jeg tillader mig at sige, at de to fyre er et par rigtig drengerøve. De er ikke bange for noget, ikke ret meget i hvert fald. De taler til hinanden på en meget friskfyrsaftig måde. Det bliver efter min mening lidt for meget en gang imellem.

De foragter bestemt heller ikke kvindeligt selskab, og kan de få nedlagt dejlig pige, så gør de det. Jeg synes sekvensen med Ronni og den kvindelige politibetjent er helt unødvendig og urealistisk.

Efter min mening er de noget klicheagtige. Jeg synes ikke, jeg kommer til at kende dem særlig godt – kun som et par ”fandens karle”.

I det hele taget er personskildringerne noget overfladiske. Jeg synes de personer, der er en den del at handlingen, der foregår under den spanske borgerkrig, er de bedst skildrede.

Jeg er sikker på, at Henrik Jensens tema med en forsvunden skat fra den spanske borgerkrig er yderst sandsynlig. Derfor er det en fin ide, at bogens krimiintrige tager udgangspunkt i netop en guldskat.

Desværre er der en eklatant fejl i bogen. Der fortælles, at en såret person under den spanske borgerkrig behandles med penicillin. Det er ikke muligt, idet det først var i 1943 at der udførtes de nødvendige kliniske penicillinforsøg på mennesker, og produktionen blev hurtigt opskaleret. (kilde: Wikipedia)

2 krimihjerter af 5

Mellemgård 2018 – 298 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...