”Farlig fortid” af Julie Hastrup

Forlagets beskrivelse

Farlig fortid er det femte og selvstændige bind i Julie Hastrups populære krimiserie om drabsefterforskeren Rebekka Holm.

En kold februarnat forulykker en ambulance på en jysk landevej. Den ene ambulanceredder findes dræbt i vognen, den anden er hårdt kvæstet, og patienten – en livstidsfange fra Statsfængslet Østjylland – er pist væk. Dagen efter bliver en tidligere landmand stukket ihjel med en høtyv lidt uden for Ringkøbing, og den lokale præst opdager chokeret sin egen dødsannonce i avisen. Få dage senere findes han dræbt i sin kirke.

Den ambitiøse drabsefterforsker Rebekka Holm, der er hjemme i barndomsbyen Ringkøbing for at hjælpe sin mor efter faderens død, involverer sig omgående i efterforskningen – en drabsefterforskning, der blotlægger nye og gamle synder og på mystisk vis knytter sig til en række hændelser, der fandt sted en stegende hed sommer i 1989.

Min anmeldelse

Der hersker ingen tvivl om, at den største del af de danske krimier foregår i København og nærmeste omegn. Det er derfor en god læseoplevelse, at en meget stor del af ”Farlig fortid” foregår i Ringkøbing/Skjern og Vedersø området. Tilmed foregår en del af handlingen – i form af et flashback tilbage til 1989 – på en stor gård med svinehold.

Julie Hastrup forstår på bedste at give en god beskrivelse af det landliv, der var i 1989. Man fornemmer ganske tydeligt lugten af gylle, stald, hø, beskidt arbejdstøj og de solide måltider, der indtages efter endt arbejdsdag.

Bogens personskildringer – både som personerne er i flashback’et – og som de har udviklet sig til at blive i nutiden, er aldeles glimrende. Også de personer, som kun skildres i nutiden, beskrives godt. Der er mange forskellige mennesketyper, så hele følelsesregisteret kommer til at indgå i de forskellige menneskebeskrivelser.

Handlingen ses ud fra flere synsvinkler – dog mest fra Rebekka Holms – hvilket gør bogen meget afvekslende og gør, at personerne står endnu klarere.

Rebekka Holm er et menneske, som mennesker er i virkeligheden med de glæder og sorger som ”rigtige mennesker” har, og selv om hun er en dygtig efterforsker og også kan klare sig rent korporligt, når det kræves, er hun ingen heltinde.

Gennem en af bogens personer, Birgitte får læseren – foruden en glimrende karakteristik – et godt indblik i en af de kvindetyper, som ser det som deres mission at hjælpe især dødsdømte fanger i USA til et mere indholdsrigt liv i fængslet og måske endda medvirke til at en fange undgår at blive henrettet.

Selv om handlingen for en meget stor del foregår i det jyske, henlægges der også en del i København. Også her er der gode beskrivelser og nu med de lugte, der hører byen og de forskellige københavnere til.

De forbrydelser, der foregår i bogen, er forbrydelser, vi desværre ofte hører, sker i virkeligheden, men som den dygtige forfatter Julie Hastrup er, sættes de ind i en spændende krimiintrige, som overrasker til slut.

Efter at bogens hovedhandling er overstået, bliver man involveret i en noget dramatisk ”stalker-historie”, som også er som taget ud fra dagens Danmark.

Politiefterforskningen i bogen i det store og hele i orden med troværdig med gerningsstedsundersøgelser, briefinger, rapportskrivninger, anholdelser og afhøringer. Dog mener jeg ikke, at Ringkøbing Politi, som tilhører kategorien lokalpolitiet, i virkelighedens verden ville kunne stå for en drabsefterforskning.

5 krimihjerter

Rosinante 2015 – 322 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...