”Ikonen” af Nina Vad Holtum

Forlagets beskrivelse

Ikonen er en usædvanlig spændingsroman skrevet af Nina Vad Holtum.
Lærke Lind er konservator, specialist i at restaurere gamle og værdifulde russiske ikoner. Hun elsker sit fag, og hun elsker sin mand Steen, som hun har været sammen med i over tyve år.
Hendes verden knuses, da Steen forlader hende. Midt i skilsmissen og en dyb personlig krise får Lærke en usædvanlig henvendelse: Det danske kongehus er kommet i besiddelse af en yderst sjælden ikon, der tilsyneladende stammer fra den russiske gren af kongefamilien, fra zar Nikolai II, der brutalt blev myrdet af bolsjevikkerne i 1918. Kan Lærke identificere den mystiske ikon?  
Trådene flettes sammen i et medrivende drama, der bringer Lærke vidt omkring i jagten på ikonens sande – og blodige – historie, men også i jagten på sin egen identitet. Men hvad hun ikke ved er, at en person, for hvem ikonen betyder alt, følger hende tæt og bare venter på sin chance.  
Lærkes før så trygge tilværelse ligger i ruiner, hendes fredelige arbejde er blevet til et spørgsmål om liv eller død. Hendes liv er som forvandlet, og hun beslutter sig for at handle – på en måde, der overskrider alle grænser.

Hvis man gerne vil have indsigt i, hvordan en kvinde KAN reagere, når hendes mand ganske og aldeles pludselig fortæller hende, at han har fundet en yngre model og vil skilles, så får man en meget indgående beskrivelse i ”Ikonen”.

Man hører om, hvordan hovedpersonen Lærke på det nærmeste er ved at bryde sammen og må ty til både psykolog, sovepiller og alkohol for klare tilværelsen. Man hører også, hvordan det hjælper at finde sammen med ligestillede kvinder i en ”kvinde- skilsmissegruppe”.

Selv om hovedpersonen Lærke er blevet forsmået, elsker hun stadig ægtemanden Steen det ene øjeblik, men hader ham det næste. Hun involverer sin søn, sin mor, sin svigermor og en mandlig ven fra studietiden i sine problemer. Hun dyrker sex – ret vildt endda både en yngre mand, en jævnaldrende og ganske overraskende, ægtemanden.

Lærke er 47 år og er ved at komme i overgangsalderen med de problemer, det giver. Igen ret grundigt beskrevet.

Selv om ovennævnte fylder utrolig meget i bogen, giver den også læseren en temmelig indgående indsigt i ikoner – en hellig afbildning især inden for de ortodokse kirker sædvanligvis i form af et malet billede på træ. Ofte fremstilles Jomfru Maria med Jesusbarnet. Lærke er en særdeles velrenommeret ikon-konservator. Det bevirker en indgående indføring i, hvordan en ikon bliver restaureret.

Netop omkring ikonerne kommer det faktum ind, at bogen har en vis form for spændingsbogskarakter, om end det fylder forholdsvis lidt i bogen.

Bogens personer er beskrevet glimrende og troværdigt. Man kommer om ad mange forskellige typer. Sympatiske såvel som usympatiske. Bogens miljøer er ”upperclass”. Ja, sågar en dansk prins medvirker i bogen.

Jeg mener ikke, bogen henvender sig til mænd. Det er de færreste mænd, som gider læse fx om menstruationsbesværligheder og hedeture. Til gengæld tror jeg, at mange kvinder vil synes om bogen.

Bogen er velskrevet, selv om jeg ind imellem blev generet af, at forfatteren ikke bruger det grammatiske komma. Beskrivelserne af både dette og hint, synes jeg, er for lange.

Bogens slutning er bestemt en krimi værdig.

3 krimihjerter

Clausen Publishing 2015 – 303 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...