”Joyland” af Stephen King

Forlagets beskrivelse

Devin Jones ser tilbage på den periode, hvor han som 21-årig arbejdede i forlystelsesparken Joyland. Han havde været en usikker og ensom ung mand med et knust hjerte, som havde fået job i et middelmådigt tivoli med en hjemsøgt forlystelse. Et uopklaret mord var nemlig engang blevet begået i selvsamme tivoli. I Kings hånd er det en nervepirrende cocktail.

Ordene på facaden af Spøgelseshuset i Joyland kunne også stå på forsiden af denne bog: “Kom indenfor hvis du tør”. Man træder indenfor med bævende knæ, og man træder ud med nedbidte negle. Men også varm om hjertet og rørt. Kings univers er på én gang uforudsigeligt og genkendeligt – og gennemsyret af spænding.

Lad mig sige det med det samme. Jeg har ikke læst ret meget af Stephen King. Jeg er ikke så meget til ”det der med det overnaturlige”. Jeg har læst ”Misery”, som jeg synes er helt utrolig god. Ja, og så har jeg nu læst ”Joyland”.

Min anmeldelse

Jeg blev grebet af ”Joyland” lige fra starten. Bogen er en jeg-fortælling og fortæller om den nu godt 60-årige Devin Jones, der tænker tilbage på en meget dramatisk tildragelse i 1973. Det er ikke fordi, bogens første del på nogen måde er ”krimi-spændende”, men beskrivelsen af den 21-årige Devin Jones er rigtig god, og man kan sagtens leve sig ind i hans skæbne. Ikke mindst hans kærestesorg og håbet om at få kæresten Wendy tilbage.

Beskrivelsen af mødet med forlystelsesparken ”Joyland”, hvor Devin får sommerferiejob og ikke mindst med de mennesker, der har deres gang her, er glimrende.

For dem, der har oplevet 70’erne, nikker man mange gange genkendende til beskrivelserne. Fx fraværet af mobiltelefoner, og så det at her spiller man brætspillet Scrabble og ikke som i dag Wordfeud på smartphonen.  

Man kan sagtens føle, hvordan Devin har det, da han møder op på sin første arbejdsdag på jobbet.

Forlystelsesparkens personale er bestemt ikke, som folk er flest, men er alligevel mennesker på godt og ondt.

Da Devin møder den muskelsvindsramte, 10 årige dreng Mike og hans 31-årige mor, Annie, vender glæden tilbage i Devin. Samtidig modnes han mere og mere.

Inden bogen for alvor bliver spændende, ”svæver” spændingen alligevel over læsningen på grund af et uopklaret mord, der er sket i ”Joylands” spøgelsestog. Tanken om mordet begynder at fylde i Devins hoved, og han får en veninde, Erin fra ”Joyland” til at søge på biblioteket efter oplysninger om mordet, og herefter begynder ”krimi-spændingen” at intensiveres.

Det overnaturlige spiller efterhånden også en rolle, men ikke på nogen overdreven måde.

Bogens slutning er er yderst dramatisk. Her blandes den håndgribelige spænding og det overnaturlige på en helt acceptabel facon.

Jeg kan godt forestille mig, at passionerede Stephen King-læsere, ikke strækker armene op i begejstring over ”Joyland” på grund af den manglende dramatik og uhygge, men personligt synes jeg godt om bogen.

4 krimihjerter

Hr. Ferdinand 2015 – 301 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...