En krimifan til Krimimessen 2015 i Horsens

På billedet ses 3 af Danmarks rigtig gode krimiforfattere.

Fra venstre: Jens Østergaard, Julie Hastrup og Inger Wolf

Lørdag morgen den 21. marts 2015 starter jeg bilen klokken 8.40 hjemme i Nørre Snede og kører til Krimimessen på ”Fængslet” i Horsens. Jeg skal stå på Krimifans stand, så det er rart at være på messen i god tid.

På vejen til Horsens kører jeg forbi Enner. Her ligger ”Statsfængslet Østjylland”, og jeg kan ikke lade være med at tænke på prologen i Julie Hastrups nye bog ”Fortidens vidne”, hvor der sker noget højdramatisk i en ambulance, som netop kører ad denne vej.

Da jeg ankommer til ”Fængslet” og får parkeret, sker det samtidig med Lotte Petri, hvis bog ”Hvidt snit”, jeg netop har anmeldt til topkarakter.

Vi følges ad til det store telt, hvor messen skal finde sted. Det er blæsende og pivende koldt, men heldigvis er der rimelig varmt inde i teltet.

På Krimifans stand er man næsten klar til at modtage dagens gæster. Der ligger bunker af bøger klar til salg fra People’sPress, som jo er forlaget bag Krimifan. Kristian og Thomas fra forlaget og Niels og Tine fra Krimifan er i gang med de sidste detaljer. Så kommer jeg til og kort tid efter dukker Betina og Lone også op. Standens bemanding er klar i god tid, inden Mikael Katz Krefeld (Savnet) holder åbningstalen klokken 10.

Horsens’borgmester Peter Sørensen er også til stede. Jeg får en lille snak med ham. Han er vældig stolt over, at Nordeuropas største messe for kriminallitteratur netop ligger i Horsens, og han fortæller med glæde i stemmen, at Nordea-fonden netop har skænket 22 millioner til ”Fængslet” til spektakulære og udviklende projekter. Bl.a. genskabes flugtkongen Lorentzen berømte flugttunnel.

Åbningstalen overværes af rigtig mange gæster, som herefter går rundt og besøger de forskellige stande. Også Krimifans stand får masser af besøg de to dage. Det giver anledning til en god gang snak med en mænge krimiinteresserede mennesker.

En af de helt store krimifans er Tove Hornbek fra Horsens – et livstykke af en dame i slut-halvfjerdserne. Hun er virkelig en krimifan, der er hyggelig at snakke med.   

På vores stand har vi også en konkurrence kørende, og hver anden time trækkes der lod om 3 bøger. Det skaber en del interesse, og mange forsøger at besvare spørgsmålene, så der er rigtig gang i smartphones i forsøget på at google sig frem til det rigtige svar.

Flere af forlagets forfattere dukker op i løbet af de to dage. Inger Wolf – som sidst har udgivet ”Det perfekte sted at dø” -tilbringer meget tid sammen med os på vores stand både lørdag og søndag. Det er er bare kanonhyggeligt.

Når jeg ikke har vagt på standen, går jeg rundt og besøger på de mange andre stande på Messen.

Og jeg skal da ellers også lige love for, at jeg falder i snak. Jeg synes, at det i den grad er hyggeligt og givende at snakke med mange af de krimiforfattere, jeg møder – og efterhånden kender lidt mere end bare som forfattere.

Jeg får snakket med Julie Hastrup (Farlig fortid) og mindes en fantastisk god aften på Herning Bibliotek. Desuden får jeg også snakket medLotte Petri (Hvidt snit), Helle Vincentz (Nukakas kabale) og selvfølgelig Eva Maria Fredensborg, som har brugt mit navn i sin bog ”I blinde”, hvor hun har gjort mig til superligatræner. Hun havde fået lov.

Jeg har en længere snak ved en ny spændingsbogsforfatter Nina Vad Holtum, som på forlaget ”Clausen Publishing” netop har udgivet bogen ”Ikonen”, som hun forærer mig.

Jeg får mig også en snak med Søren Hammer og hilst på hans søster, Lotte, (Elskede Heidi), Steen Harvig (Copyman), Claus Lohman (Genspejl), Stefan Ahnhem (Offer uden ansigt), Søren Lassen (Den blå græshoppe), Claus Mørkbak Højrup (Mordet ved Dybbøl Banke) og Kim Juul (I fravær af nærvær).

Jeg veksler ogsålige et par bemærkninger med forfatterparret Jeanette Øbro og Ole Tornbjerg (Det norske job).

Jeg får selvfølgelig også lige hilst kort på Jussi Adler-Olsen (Den grænseløse), som jeg haft fornøjelsen af at tale med flere gange. Utroligt at den mand, som møder så mange mennesker, ved hvem jeg er.

Når man siger Jussi, så siger man også Elisabeth Ahlefeldt Laurvig, Jussis personlige assistent. Hende er jeg kommet til at kende rigtig godt, så hende får jeg mig en god snak med.

Jens Henrik Jensen (De mørke mænd) synes jeg, at jeg har et helt særligt forhold til efter et interview, jeg har lavet med ham, flere mails og så en uforglemmelig aften på Brande Bibliotek.

Det bliver endvidere til en snak med en anden forfatter, som jeg kender godt, Michael Lycke. Han forærer mig krimien–”Vingede kræ”– han skrev i forbindelse med Billund Lufthavns 50 års jubilæum i 2014.

Da jeg kommer hjem og viser bogen til Marie, min kone, bladrer hun i den og gør store øjne. En af personerne i bogen hedder ”Henny Bitsch”. Det er hendes søsters pigenavn – et navn som ikke ret mange andre har her i Danmark.  

Selvfølgelig fik jeg også en længere snak med ”den gamle panserbasse” Erik Hauervig, (Voldsspiralen), som skriver krimier, og som gammel kriminalbetjent ved han, hvad han skriver om. Naturligvis kommer vi også ind på fodbold, som vi plejer. Han er svoren Brøndbyfan. Jeg holder på FC Midtjylland og Hobro.

Der bliver også tid til at lytte til flere af de mange interviews på enten Rød eller Sort Scene. Blandt andet et med Stefan Ahnhem. Lige inden foredraget går i gang, spørger jeg damen, som jeg sidder ved siden af mig, om hun har læst hans bog ”Offer uden ansigt”. Hertil svarer hun: ”Ja, det har jeg da. Han er min svigersøn! ”

For tredje gang på en Krimimesse hører jeg teenageren Carl Wengel Grauballe interviewe Jesper Stein (Akrash). Det gør han rigtig godt. ”Æblet falder sjældent langt fra stammen”. Carls mor Lida Wengel er også en dygtig interviewer på Krimimessen.

Det bliver også lige til en snak med de pigerne på ”Politikens forlag” og også med Marie fra ”Modtryk”.

Et frisk ungdommeligt indspark bliver det til fra den nyuddannede ”bog-pige” Jennifer fra ”Ridr”. Hun er i øvrigt den første i landet, der har fået sin boghandleruddannelse på et digitalt forlag.

Hyggelige Kaj fra ”Mellemgaard” får jeg altid en snak med. Og en snak med Jan H. Clausen fra det nye forlag ”Clausen Publishing” bliver det ligeledes til.

På” Lindhardt og Ringhofs” forlagsstand får jeg en bog og plakat, som nu er hængt op på mit krimi-værelse.

Forlaget ”Jentas” skal jeg bare om ad. Her snakker jeg altid med herlige Johann fra Island. Jeg konstaterer, at der står en ny medarbejder på standen, lige indtil det går op for mig, at det er den new zealandske bestsellerforfatter Poul Cleave, som netop nu er aktuel med ”Samleren”.

Lørdag aften er jeg inviteret med til Krimimessens middag på Bygholm Parkhotel. Til middagen sidder jeg ved siden af krimiforfatteren Jens Østergaard (Ritualet), som er den forfatter, jeg er kommet til at kende allerbedst. Sammen med ham, mine søde ”kolleger” fra Krimifan, Rebekka fra ”Vild med krimi” og 300 andre deltagere har vi en overmåde hyggelig aften

Søndag klokken 16 slutter Krimimessen. Hold da op for en stor og berigende oplevelse.

EN MEGET STOR TAK TIL HORSENS BIBLIOTEK FOR ET ALDELES GLIMRENDE ARRANGEMENT

Jeg glæder mig allerede til Krimimessen 2016, som finder sted 12. og 13. marts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...