”Zack” af Mons Kallentoft og Markus Lutteman

Forlagets beskrivelse

ZACK er første bind i Kallentoft og Luttemans Herkulesserie, frit baseret på den græske myte om Herkules’ tolv arbejder.
Fire burmesiske kvinder fra en stockholmsk massageklinik findes brutalt myrdet, og en femte læsses svært såret af foran Söder Sygehus. Efter hendes skader at dømme er hun blevet angrebet af hunde.
Kriminalinspektør Zack Herry er en kompliceret antihelt med en dunkel fortid. Med den udødeliges mod vil han rydde op i Stockholms kriminelle underverden, men han hjemsøges af minderne fra en fjern fortid. Om natten forsøger at han at undslippe sine dæmoner ved at opsøge klubmiljøet og tage coke med de mennesker, han burde sætte bag lås og slå. Med politiets interne efterforskere i hælene forsøger Zack at forstå de kræfter, der ligger bag massageklubmordene. Handler det om had til kvinder, racisme eller menneskehandel? Det eneste Zack ved med sikkerhed er, at flere kvinder vil miste livet, hvis ikke han finder morderen i tide.

”Zack” er en meget barsk og grusom action-thriller samtidig med, at den også giver rigtig gode beskrivelser af menneskeskæbner.

Bogens hovedperson er politiefterforskeren Zack Herry, som er en ung og meget dygtig politimand, men han er samtidig en mand, der har nogle alvorlige psykiske problemer på grund af drabet på hans mor i hans tidlige barndom. Moren var politikvinde.

Zacks barndom og ungdom efter morens død har ikke været uproblematisk. Han har bl.a. haft sin færden i nogle meget tvivlsomme miljøer, hvor narko er almindeligt at bruge.

For at bekæmpe sine egne problemer tager Zack stadigvæk flere forskellige typer narkotika. Til at begynde med, er det kun i weekenderne, men efterhånden bliver det også i hverdagene.

Bogen beskriver meget troværdigt, hvordan narkoen præger Zack og får ham ud i tovene.

Selv om han ofte er under indflydelse af narkotika, evner han, når narkoen er ude af hans krop, at agere som en yderest kompetent politimand, men også som en actionhelt af dimensioner. Her synes jeg nok, at bogen er urealistisk.

Ser man bort fra det, karakteriseres Zack på bedste vis. Han har mange gode menneskelige egenskaber, er både hjælpsom og følsom, men han har også nogle mindre gode egenskaber, idet han kan blive meget voldelig, og han er også sin kæreste utro.

Bogens øvrige personer er også godt beskrevet. Man møder de andre medarbejdere i ”Den særlige enhed”, hvortil Zack er tilknyttet. Nogle lidt atypiske politifolk. En er blind, en er nærmest invalid, en er både indvandrerkvinde og lesbisk, en er tørlagt alkoholiker, og så er der teamchefen, der tilhører overklassen, men sammen udgør de et rigtig godt efterforskningsteam.

Vi følger især Zacks tætte samarbejde med politikvinden Deniz. De to har et nært og venskabeligt forhold til hinanden.

Det meste af bogen er set fra Zacks synsvinkel, men ind imellem er synsvinklen også andres, hvilket giver denen god dimension.

Bogens krimitemaer er racisme, prostitution og kvindehandel. Alt sammen meget realistisk beskrevet. Man hører om, hvordan visse kredse i Sverige hader indvandrere og kæmmer alle over med en kam og tilsviner ganske uskyldige mennesker.

Endvidere hører man, hvordan burmesiske unge piger er i kløerne på skruppelløse bagmænd, som tvinger dem ud i prostitution.  Bagmændene tilhører både rockermiljøet og indvandrermiljøet.

Det er især beskrivelserne af, hvordan disse unge piger bliver behandlet, der gør bogen barsk og grusom.

Bogen er bygget op i korte kapitler. Det bevirker en meget intens læsning, idet man hele tiden lige får lyst til at få det næste kapitel med.

4 krimihjerter af 5

Politikens Forlag 2014 – 424 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...