06-03-2022

”Døden skal du lide” af Matthew Arlidge

Matthew Arlidge har igen skrevet en fremragende krimi fyldt med spænding, troværdigt efterforskningsarbejde og psykologisk indsigt. 

Man møder mange meget interessante personer, som man lærer virkelig godt at kende.

Hovedpersonen er – som i Arlidges otte foregående bøger – politikommissær Helen Grace, som er en eminent god efterforsker. Hun har også har sine personlige problemer, som ikke bliver mindre af, at hun indleder et forhold til en underordnet. 

Også andre personer fra de foregående bøger møder man i ”Døden skal du lide”. Det er bl.a. journalisten Emilia Garanita, som ikke skyer nogen midler for at få en god historie om en igangværende kriminalsag. 

Sagen i ”Døden skal du lide” er, at nogle yngre personer får en opringning fra en ukendt person. Budskabet er: ”Du har kun en time tilbage at leve i”. Det viser sig at holde stik. En ihærdig jagt på gerningsmanden sættes lynhurtigt i gang. 

De viser sig, at de truede – og senere myrdede – personer har tilknytning til hinanden, da de i deres tidlige ungdom sammen havde en havde en modbydelig og livsfarlig oplevelse i forbindelse med et nat-orienteringsløb arrangeret af deres skole. 

På fremragende vis og med psykologisk indsigt skildrer Matthew Arlidge disse menneskers indbyrdes forhold dels i fortiden og dels i nutiden. Da synsvinklen skifter mellem personerne, får man god indblik i, hvorfor de agerer, som de gør. 

Da efterforskningsarbejdet og også livet på politigården ses fra flere af politifolkenes synsvinkel, lærer man også dem godt at kende. 

Også morderens synsvinkel indgår i handlingen. 

Som altid må man beundre Matthew Arlidges evne til at skrive en krimi, der fænger voldsomt fra første til sidste side. 

Og så er det jo altid en superoplevelse, når der til sidst kommer en overraskelse, som man ikke havde set komme. 

5 krimihjerter af 5 

Jentas 310122 – 432 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

04-03-2022

”Mit navn er Jensen” af Heidi Amsinck

Med ”Mit navn er Jensen” debuterer Heidi Amsinck som krimiforfatter. Bogen er første bind i serien om den kvindelige københavnske journalist Jensen.

Det er vinter med sne i København. Journalisten Jensen er på vej på arbejde på ”Dagbladet”. En større klumpet snedynge påkalder sig Jensens opmærksomhed. Ved nærmere øjesyn viser det sig, at sneen gemmer på en ung hjemløs mand, der er dræbt med knivstik og sidder med et skilt, hvor der står ”Skyldig”.

Jeg oplever, at det er lidt påfaldende, at det netop er en journalist - som jo pr. definition er på jagt efter nyheder – der finder en myrdet person.

Noget helt andet, som jeg også finder lidt påfaldende er, at det viser sig, at Jensen er en kvinde. Når en person omtales ved efternavn, så er vedkommende i min optik altid en mand, og når man så tilmed ikke på noget tidspunkt i bogen får Jensens fornavn at vide, forstyrres min læseoplevelse en del.

Når det så er sagt, så synes jeg, at selve krimiplottet i bogen er udmærket. Det viser sig, at drabet på den hjemløse kun er et af flere drab, så en ihærdig efterforskning sættes i gang under ledelse af politikommissær Henrik Jungersen. Titlen politikommissær findes i øvrigt ikke længere i politiet.

Efterforskningen medfører, at der blandt andet fokuseres på unge med problemer af forskellig slags. Også kærlighed og svigt indgår i plottet.

Man møder mange interessante personer, hvis liv man får et godt indblik i. Nogle af dem virker helt realistiske, men desværre er der også flere, der virker næsten karikerede. Bl.a. en skrap kvindelig chefredaktør og en ditto ledende politimand.

Handlingen er ikke nervepirrende spændende, men ind imellem ganske dramatisk.

Jensen er uden tvivl en dygtig journalist, som selvfølgelig ikke kan holde sig fra selv at efterforske drabene. Hun har imidlertid store problemer på det kærlighedsmæssige område. Især kan hun og den gifte ledende efterforsker Henrik Jungersen – som hun har kendt gennem mange år – ikke rigtig finde ud af, om de vil hinanden eller ej. Det hører vi generelt alt for meget om.

”Mit navn er Jensen” er en rigtig københavnerroman, hvor man kommer godt rundt i byen.

Plottet er som nævnt ok, og det holder bogen igennem, og derfor er der til sidst også en god forklaring på, hvordan det hele hænger sammen.

Hvis der var blevet strammet mere op på handlingen, skåret en del ned på diverse kærlighedsproblemer, er ”Mit navn er Jensen” en pæn krimi-debut.

 

3 krimihjerter af 5

 Gutkind 230222 – 394 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

22-02-2022

”Dyrehjerte” af Ulrika Rolfsdotter

Svenske Ulrika Rolfsdotter debuterer som krimiforfatter med den spændende og psykologiske krimi ”Dyrehjerte”, som er første bind i en serie om den stockholmske socialrådgiver Annie Ljung.

Annie kommer oprindelig fra en mindre by i Nordsverige.

Som følge af en alvorlig hændelse, der overgik hende, da hun var helt ung, forlod Annie byen for mange år siden og har efterfølgende ikke været der.

I byen bor hendes demente mor stadigvæk, og da hun en dag forsvinder fra plejehjemmet, må Annie tage tilbage. Heldigvis bliver moren fundet i god behold.

Samtidig med Annies tilbagekomst til hjembyen forsvinder den 17-årige Saga, som Annie langt ude er i familie med. Senere forsvinder også en anden ung pige. Begge er sager, som berører Annie dybt.

Annie er ikke glad for sit job som socialrådgiver i Stockholm, og da der er et vikariat ledigt i hjembyen, lader Annie sig overtale til at tage det. Hun gør det mest af alt, fordi hun på den måde kan få et indblik i politiets efterforskning, da hun som ansat i socialforvaltningen, satser på at kunne få indsigt i de familier, hvis unge mennesker måske har kendskab til de forsvundne piger.

Beskrivelserne af de mennesker som Annie møder, og de miljøer, som beskrives, gør, at store dele af bogen kan betegnes som socialrealisme, hvilket er et virkelig godt islæt.

Efterforskningen af den forsvundne Saga intensiveres. Er hun forsvundet frivilligt? Er hun blevet bortført? Er hun blevet myrdet? Og hvad er der sket med den anden unge pige, som er forsvundet?

Selv om Annie ikke officielt har noget med efterforskningen at gøre, bliver hun mere og mere involveret i mysteriet om de forsvundne piger, hvilket fører flere dramatiske situationer med sig.

Annie har lig i lasten, som følge af det, der overgik hende som ganske ung, og som fik hende til at forlade barndomsbyen. Gradvist finder man ud af, hvad der er sket. Annies problemer til trods er hun et forstandigt menneske med gode medmenneskelige egenskaber.

Hvad andre personer angår, så kan man konstatere, at selv om nogle af dem agerer helt vanvittigt, er man ikke i tvivl om, hvorfor de handler, som de gør.

Ulrika Rolfsdotters beskrivelser af bogens personer er virkelig gode. Hun viser bl.a., at man ikke altid skal skue hunden på hårene, således at usympatiske personer måske ikke er så usympatiske, som man troede, når det kommer til stykket.

Jeg synes rigtig godt om bogen, som er en krimi med socialrealisme. Samtidig undrer det mig dog, at det overtroiske, som også er med i bogen, trods alt spiller så stor en rolle; men da bogen er delvis inspireret af overleveringer og overtro fra det område, hvor bogen foregår, er det jo sådan, det er.

4 krimihjerter af 5

Alpha 080222 – 423 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

17-02-2022

”Dødslægen – branden på Bornholm 1995” af Robert Zola Christensen i samarbejde med Miki Mistrati

”Dødslægen – branden på Bornholm 1995” er en dramadokumentarisk true crime-beretning om en af danmarkshistoriens alvorligste kriminalsager, der fandt sted på Bornholm.

Sagen handler om den københavnske Elisabeth Wæver, som er blevet forelsket i en lægekollega, som hun har mødt, mens hun har været lægevikar på Bornholm, og som hun får et længerevarende forhold til.

Den 28. august 1995 udbryder der brand i lægekollegaens/elskerens hjem. Han er på arbejde, og hans kone og to små drenge er derhjemme. Alle tre omkommer.

Elisabeth Wæver bliver sigtet for mordbrand, kendt skyldig og idømt livsvarigt fængsel for at have anstiftet branden.

Motivet skulle være, at Elizabeth Wæver efterfølgende kunne få lægekæresten for sig selv.

Beretningen bygger på oplysninger, som alle er fakta, og som forfatterparret har indhentet fra fx sagsakter, og retsdokumenter. Hertil kommer samtaler med personer, der på forskellig vis kender sagen indefra.

Det fremgår tydeligt af beretningen, at der har ligget et meget stort researcharbejde forud for forfatternes nedskrivning.

Selv om så at sige alle personer, der har medvirket til give forfatterne den fornødne baggrundsviden, er anonymiserede, får læseren et virkelig godt indtryk af, hvad deres tilknytning til sagen har været.

Sagen vakte stor opsigt i hele landet og blev ofte omtalt i nyhedsmedierne.

Sagen kommer sidenhen for både højesteret og den særlige klageret, men dommen fra landsretten med 12 nævninge stod fast.

Elisabeth Wæver blev løsladt efter 13 år på forskellige afsoningssteder.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at mange vil finde ”Dødslægen – Branden på Bornholm 1995” uhyre interessant, især dem, der som jeg, tydeligt husker sagen.

Tv-serien ”Rejseholdet” har i øvrigt et afsnit, som bygger på virkelighedens drama på Bornholm.

 4 krimihjerter af 5

Impactpress 180222 – 188 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

07-02-2022

”Den barmhjertige samaritaner” af Cilla og Rolf Börjlind

”Den barmhjertige samaritaner” er den syvende bog i serien om kriminalassistent Olivia Rönning og tidligere efterforskningsleder Tom Stilton.

For at få det fulde udbytte af bogen, vil jeg anbefale, at man har læst de foregående seks bøger i serien, idet mange af bogens personer også er med i disse bøger.

Vi befinder os i Sverige i 2020. Coronakrisen har ramt landet og resten af Europa. Heldigvis er vaccinen på vej, og det er noget, som langt de fleste ser frem til. Imidlertid er der en gruppe fanatikere, der har den teori, at vaccinen vil være til stor skade for menneskeheden. De mener, at der er en skjult agenda hos verdens magtelite, som ved hjælp af vaccinen kan få krammet på befolkningen og derved få dem til at rette ind i det verdensbillede, magthaverne ønsker.

Det skal for alt i verden undgås, så derfor vil de gøre alt for at ødelægge vaccinen, når de kan få lejlighed til det. 

I dette univers skal Olivia Rönning og hendes kollega Lisa Hedquist ved National Operativ Afdeling samtidig forsøge at opklare tre drab, hvoraf to er mordbrande, og den ene har været ved at koste Olivia livet.

Man får en virkelig god og grundig beskrivelse af efterforskningen dels af mordbrandene og dels af vaccinesabotagen. Siden viser det sig, at de sager kan relateres til hinanden.

Olivia og Lisa opsøger mange af de personer, der anses for på den ene eller anden måde at kunne sættes i forbindelse med sagerne.

Selvfølgelig medvirker Tom Stilton også i bogen, men det er unægtelig i en noget anden rolle end den, man sædvanligvis ser ham i.

Man får et vældig godt kendskab til de personer, man møder. Det familiemæssige spiller for nogles vedkommende en meget stor rolle på godt og ondt.

Man kan heller ikke undgå at hæfte sig meget ved, hvad en fanatiker kan finde på at gøre for at nå sit mål, især når vedkommende betragter sig selv som den barmhjertige samaritaner.

Lidt kærlighed og forelskelse er der også plads til i bogen.

Man får også fine beskrivelser af de mange forskellige lokaliteter, hvor handlingen foregår.

En stor del af handlingen beskriver, hvordan coronaen2 hærger landet. Man kommer tæt på, hvad der sker med et menneske, og hvordan vedkommende behandles, når sygdommen rammer.

Hvordan hele historien hænger sammen, får man en god forklaring på til sidst.

Bogen er spændende og velskrevet, og selvfølgelig vil jeg også glæde mig til at læse nummer otte i serien.

4 krimihjerter af 5

Gyldendal 310122 – 359 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO