04-03-2016

"Det hvide mørke" af Eva Maria Fredensborg

  Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

Politikens Forlag 2016 – 326 sider

 

Forlagets beskrivelse

Da evolutionsbiologen Emma van der Klein opdager, at den mand, hun har kaldt farfar hele sit liv, ikke er hendes biologiske ophav, vækkes hendes nysgerrighed: Måske er der alligevel en forklaring på hendes indadvendte sind og glødende interesse for naturvidenskabens verden.
Hun pakker en taske og kører til Sønderjylland for at møde den mand, der står for en fjerdedel af hendes arvemasse, men det viser sig hurtigt, at Harald Eskildsen ikke er den rare gamle mand, Emma har fantaseret om. Han er en driftig iværksætter med en lettere excentrisk livsstil, men han er også varetægtsfængslet for drab, og da han nægter at tale, begynder Emmas jagt på svar: Hvad er han for et menneske? Hvorfor forsvandt han ud af hendes fars liv? Og hvad skete der den nat for næsten halvtreds år siden, da hans bedste ven mistede livet?
”Det hvide mørke” er en fortælling om familiehemmeligheder, om hvordan tiden former vores liv og om en ung kvinde, der vælger at plante sit eget stamtræ.

 

Anmeldelse

Mange mennesker interesserer sig for slægtsforskning. Det kan undertiden medføre, at man støder på overraskelser af de helt store. Den, man troede var ensfar, viser sig måske ikke at være det alligevel. Måske har ens mor været gift tidligere osv.

I ”Det hvide mørke” er det til at begynde med ikke slægtsforskning, der afslører, at hovedpersonen Emmas farfar ikke er hendes biologiske farfar. Afsløringen kommer, da hun ubemærket overhører en samtale mellem hendes mor og far.

Denne afsløring medfører, at Emma nu går i gang med at undersøge, hvordan tingene hænger sammen. Med andre ord går hun i gang med at slægtsforske. Emma rejser derfor til den lille by, Visby tæt ved Tønder

Beskrivelsen af denne lille by og andre beskrivelser af det sønderjyske område ”går rent ind”. Det er godt at opleve, at bøger ikke kun foregår i København.

I det hele taget er der meget fine beskrivelser i bogen. Det gælder også de miljøer, man føres ind i.

Man får en meget fin indsigt i hovedpersonen Emma, men også i de andre vigtige personer i bogen. Selv de bipersoner, der ikke spiller den store rolle, beskrives fint.

Når man som jeg selv bor i et mindre jysk samfund, nikker man genkendende til beskrivelserne af både småbyer og især bipersoner, uden at de på nogen måde er klicheer.

Selv om der er sket et drab i bogen, er det ikke den politimæssige efterforskning, der spiller nogen rolle. Det, som er det helt overordnede tema, er Emmas projekt med at finde ud af hvordan hendes slægt ”er skruet sammen”.

Bogen foregår både i nutiden og den forholdsvis nære fortid.

4 krimihjerter ud af 5

26-02-2016

"Stjålne liv" af Helle Vincentz

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

 

Peoples’ Press 2016 – 460 sider

 

Forlagets beskrivelse:

Reagensglas med befrugtede æg forsvinder fra fertilitetsklinikken ”MereLiv”, hvor Sofie Munk arbejder. Fra en tidligere ansættelse har Sofie erfaring med intern efterforskning, så klinikkens ejer beder hende undersøge, hvad der er sket - og for guds skyld gøre det diskret. 
Som særlig rådgiver i Justitsministeriet har Mik Karlsen landet drømmejobbet i magtens forkontor. Han er i gang med at finde en god sag at profilere sin minister på, da der indløber varsel fra politiet om, at man muligvis har fundet en bombe i lufthavnen. 
Uden at vide det har Sofie og Mik fat i hver sin ende af samme sag, som snart eskalerer med drab og trusler på livet. Historien viser sig at trække tråde hele vejen til Indien, men også til en godt begravet historie fra fortiden, som stærke kræfter vil gøre alt for at holde skjult. 
”Stjålne liv” er et både skræmmende og realistisk indblik i verdens boomende fertilitetsindustri, samtidig med at den trænger ind i de mørkeste kroge af dansk politik.
Bogen er første bind i en ny serie med antropologen Sofie Munk.

 

Anmeldelse

Der findes ”brodne kar” alle steder i det danske samfund. Det er bl.a. det, ”Stjålne liv” handler om.

I en veletableret fertilitetsklinik i København er ikke alt, som det skal være. En kølebeholder med befrugtede ægforsvinder, og siden begås et drab på klinikken. Begge dele forsøger den ene af bogens to hovedpersoner, antropologen Sofie Munk at finde ud af. Det er ad en noget kringlet og ikke helt ufarlig vej, hun må lede. Hendes uddannelse som antropolog har givet hende nogle redskaber, som hun kan bruge i sin efterforskning, som hun foretager sammen med en privat efterforsker, som er kæreste med hendes kvindelige sambo.

Sofie Munks efterforskning udgør den krimimæssige del af bogen, og som efterforskningen skrider frem bliver den også mere og mere dramatisk. Det meste af bogens dramatik foregår især på det psykologiske plan.

Da en stor del af handlingen foregår på en fertilitetsklinik, indgår der selvfølgelig mange betragtninger omkring kunstig befrugtning.

Sofie Munks rolle i handlingen er ikke kun som efterforsker. Man følger hende også som den unge kvinde og enlige mor, hun er. Man hører om de problemer, hun har med altid at kunne få hverdagen til at hænge sammen, når man har en lille søn at tage sig af, samtidig med at ens arbejde fylder. Man hører om hendes trang til uforpligtende sex, men mellem linjerne også om hendes længsel efter at opleve forelskelsen. Man hører også om hendes forhold til sin ex-mand, til sin far og til sine veninder. Dette indgår på en helt naturlig måde i handlingen.

Bogens anden hovedperson er Mik Karlsen, justitsministerens særlige rådgiver. Ham følger man i en magtkamp i det regeringsbærende parti for at ”hans minister” skal blive partiets kommende leder og dermed statsminister.

Det er bestemt ikke altid de fine metoder, der benyttes i den interne magtkamp, men jeg er sikker på, at de er fuldstændig realistiske. I bogens efterskrift fremgår det også, at Helle Vincentz har foretaget en grundig research i centraladministrationen for at gøre bogen så troværdig som muligt. Føromtalte ”brodne kar” møder man i sandhed også bag Christianborgs tykke vægge.

Det er meget spændende og interessant at høre om både de indre og ydre kampe, Mik Karlsen må foretage sig for at hjælpe ”sin minister”.

Både bogens miljøer og mange personer er beskrevet særdeles realistiske og troværdige.

Handlingen ses fra både Sofie Munk og Mik Karlsens synsvinkel. Ofte når synsvinklen skifter, ender afsnittet med en form for cliffhanger.

På bedste krimivis krydser de to hovedpersoners veje hinanden, således at sagen på fertilitetsklinikken og magtkampen på Christiansborg flettes sammen.

En fremragende, interessant, spændende og tankevækkende krimi.

 

5 krimihjerter af 5 

20-02-2016

”De uegnede” af Hjorth Rosenfeldt

  Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

Hr. Ferdinand 2015 – 422 sider

 

Forlagets beskrivelse

Kriminalpsykolog Sebastian Bergman er tilbage – lige så arrogant, provokerende og uimodståelig som altid. Manden, som kollegerne hader, og som forbryderne frygter.

En kendt realityserie-deltager findes myrdet på en forladt skole, skudt i hovedet med en boltpistol. Han sidder bundet til en stol i et klasseværelse med ansigtet vendt mod hjørnet og en klovnehat på hovedet. Et spørgeskema er fæstet til hans ryg med en hæftepistol. Det er en test i almenviden, og den myrdede har tilsyneladende ikke klaret kravene.

Flere ofre følger, og alle er en slags mediekendisser. Rejseholdet kobles på sagen. De famler efter beviser, og først da Sebastian Bergman bevidst begynder at provokere morderen i aviserne, sker der fremskridt i sagen. Men prisen er høj.

Sebastian og hans kolleger står over for en avanceret seriemorder, som til sidst kommer til at true hele gruppens eksistens.

”De uegnede”er Hjorth og Rosenfeldts femte bog i den succesfulde serie om Sebastian Bergman. Forfatterduoen er garant for skandinavisk krimi i topklasse. Intens spænding og underholdning fra start til slut.

 

Anmeldelse

Igen har forfatterparret Hjorth Rosenfeldt skrevet en særdeles god og meget spændende krimi. Som sædvanlig er et af temaerne forholdet mellem kriminalpsykologen Sebastian Bergman og hans datter, politiefterforskeren Vanja Lithner. I ”Den stumme pige” – den foregående bog i serien – fik Vanja at vide, at hun er Sebastians datter. I ”De uegnede” drejer det sig om, hvordan far og datter skal håndtere denne situation, ikke mindst fordi de dagligt arbejder sammen på det svenske politis Rejsehold. Det er ikke helt nemt for nogen af dem.

Et andet velkendt tema i denne boger Sebastians umættelige trang til uforpligtende sex. I denne bog forstår man trods alt nok mere, hvorfor det er sådan fat.

I ”Den stumme pige” fandt man ud af, at den nygifte Billy, som også er efterforsker på Rejseholdet, har en trang til noget, der viser sig at være dominans på det seksuelle område. Så også dette bliver et tema i bogen.

Det altoverskyggende tema i bogen er dog det, der handler om, at nogen mener, at mange realityshows, sociale medier og diverse blogger-sites kun er ”dumhedsskabende” for især unge mennesker. Hvad man oplever her er kun ”hjernedød” underholdning. Alligevel er der mange, der elsker enten at deltage i eller følge den slags programmer.

Det harmer en person så meget, at vedkommende ser det som sin mission at dræbe nogle af de mennesker, der på den ene eller anden måde spiller en rolle, når det drejer sig om det, der sker i nutidens – efter personens mening – fordummende medieverden.

Vedkommende synes, der fokuseres alt for lidt på paratviden, og det skal der gøres opmærksom på på yderst brutal vis.

Personbeskrivelserne i bogen er gode og viser, at selv om man fungerer godt udadtil, så kan der godt være ”lig i lasten”. Sebastian Bergmann ligner sig selv, men han er trods alt blevet noget mere afdæmpet.

Selv om man efterhånden godt kender til Rejseholdets ansattes indbyrdes forhold, når man kender hele serien, synes jeg ikke det er trættende at læse herom, og man kan heldigvis også se, at der sker en udvikling. Det være sig på både godt og ondt. For at få det fulde udbytte ud af serien, er det absolut bedst, at man læser bøgerne i den rigtige rækkefølge.

Meget af bogen er holdt på et stille og roligt plan, hvor samtaler og refleksioner er omdrejningspunktet, men der er i høj grad også blevet plads til dramatik og nervepirrende spænding.

Efter endt læsning er der ingen løse ender med hensyn til krimiintrigen.

Dog afsluttes bogen også med en cliffhanger af format, så jeg ser i den grad frem til den næste bog i serien. 

5 krimihjerter ud af 5

16-02-2016

"Manden fra lavlandet" af Morten Hesseldahl

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

 

 

Modtryk 2016 – 283 sider

 

Forlagets beskrivelse

Landets statsminister bliver myrdet, en mand stikker af fra sig selv, og i Bangladesh styrter en fabrik sammen over hundredvis af fattige tekstilarbejdere. Palle Bengtson er en talentfuld kommunikationsdirektør, der pludselig sætter sig for at nulstille sit liv og i en alder af halvtreds stille de spørgsmål, han aldrig har fået stillet. I Danmark forlader han sin kone, sin karriere og en erhvervsskandale. I Sydamerika venter alt det, han ikke troede muligt. ”Manden fra lavlandet” er en fortælling om hårde konfrontationer, og om hvad der sker, når man pludselig vender ryggen til det hele.

 

Anmeldelse

Jeg vil karakterisere ”Manden fra lavlandet”, som en udviklingshistorie og ikke en gængs krimi, hvor man i en nutidig handling tilsat flashbacks, følger Palles, Sigvards, Torbens og Tildes drømme og udvikling fra de går i folkeskolentil de runder de 50 år. De beskrevne flashbacks vil mange ”50-plusser” i mere eller mindre grad kunne nikke genkendende til.

Ganske vist følger man 4 forskellige mennesker, men det er i særdeleshed kommunikationsdirektøren i det verdensomspændende modetøjsfirma YT, Palle Bengtson, man følger. Det er fra hans synsvinkel handlingen ses, så naturligvis er det ham, man får mest indsigt i – og det på god vis. Også de 3 andre personer, man følger, er godt karakteriserede, hvilket i øvrigt også gælder bogens bipersoner.

Miljøbeskrivelserne er fine, og beskrivelserne af det Sydamerika Palle Bengtson rejser igennem vidner om, at forfatteren har et indgående kendskab til denne verdensdel.

Kan man sætte sit nutidige liv i stå i Danmark, cutte forbindelsen til alt og alle og så begynde en ny tilværelse i Sydamerika? Det er det, Palle gør, og som er det overordnede tema i bogen.

Der er andre temaer i bogen: kærlighed på godt og ondt, venskab, forældre/børn, manglende ansvar i store firmaer, udnyttelse af den 3. verdens mennesker, fralæggelse af ansvar, politiske intriger m.m.

Hvad det politiske angår, ”leger” Morten Hesseldahl med virkelighedens politik. Hvilke blokke, der har/har haft magten i Danmark hvornår, ser han stort på, idet det politiske skal passe til bogen og ikke til virkeligheden. Han gør også selv opmærksom på det i bogens efterord.

Morten Hesseldahl har i denne bog – i modsætning til hans øvrige bøger – ikke medtaget ret meget decideret ”spændingsbogs-stof”. Man er perifert omme ad et bankrøveri i Danmark og noget ”mafia-noget” i Sydamerika. Det spændende ligger i bogens forskellige temaer.

Velvidende at samtaler mellem mennesker er det, der kan være med til at karakterisere mennesker, synes jeg, at nogle af de samtaler, der føres i bogen, ind imellem kan føles lidt tunge.

Bogens afslutning overraskede mig.

 

4 krimihjerter ud af 5

01-02-2016

”Magtspillerne” af Michael Connelly

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

  

Forlaget Klim 2014 – 365 sider

 

Forlagets beskrivelse:

Michael Connelly skriver to-tre bestsellers om året. Senest har Klim udgivet Harry Bosch-romanen ’Ni drager’. Nu følger endnu en. Harry Bosch har tre år tilbage i LAPD, inden han efter reglerne må gå på pension. Han arbejder hektisk for at nå sine sager, og en morgen får han tildelt to. Den ene involverer nye dna-spor i en voldtægtssag fra 1989. De peger på en yngre voldtægtsdømt mand, der efter sporene skulle have begået fuldbyrdet voldtægt som otteårig. Den anden sag handler om Harrys ærkefjende, den højtstående LA-politiker Irvin Irving. Irvings søn er død, enten var et uheld, eller også er han blevet hjulpet på vej. Irving insisterer på, at Bosch tager sagen. I sit arbejde med begge sager opdager Bosch to ting: En morder har uforstyrret kunnet husere i byen i mere end tre årtier, og en uafdækket politisk svinestreg trækker tråde langt tilbage i LAPD’s historie og langt ind i korpsets ledelse. Begge dele får den hårdkogte politimand til at ryste i sin grundvold.

 

Anmeldelse:

”Magtspillerne” er en amerikansk politiroman af høj kvalitet. Den er giver en troværdig beskrivelse af, hvordan politiet arbejder i Los Angeles Police Department (LAPD), og samtidig giver bogen en ligeledes troværdig beskrivelse af ”Magtens kvinder og mænd” = ”Magtspillerne”, som i bogen er både byrådsmedlemmer og politikorpsets ledelse.

På en god måde sætter Connelly dette samfundsrelaterede stof ind i en krimiintrige på et spændende og realistisk plan.

Samtidig indgår der i bogen en anden intrige, som er langt mere bloddryppende, men ligeledes meget realistisk, og som udvikler sig til at blive en jagt på en seriemorder, der har været på spil i over 30 år.

Bogen rummer særdeles gode og forskellige miljøskrivelser.

På fantastisk vis får man indsigt i bogens personer, og man tror på de personer, man lærer at kende. Først og fremmest selvfølgelig Harry Bosch, som nu i mange år har været Michal Connollys hovedperson i en stribe af hans bøger.

Harry er en eminent dygtig efterforsker, som ofte går sine egne veje. Han er også enlig far med en teenagedatter, og han er en far, som i den grad vil det bedste for sin datter. Han er også en mand, der er ved at nå pensionsalderen, hvilket også giver ham noget at tænke over. Harry er også et eksempel på, at selv om man ikke er helt ung længere, kan man godt blive forelsket.

Bogens andre personer er også meget interessante. Her er alle mulige mennesketyper med meget forskellige menneskelige egenskaber. Det være sig lige fra de meget sympatiske til de yderst modbydelige.

Michael Connelly giver indtryk af at have en enorm indsigt i, hvordan LAPD i Los Angeles arbejder, hvilket også gør bogen vidensformidlende.  

5 krimihjerter ud af 5