23-04-2018

”Mosefolk” af Mette Wessel Fyhn

  

Bogens bagsidetekst

Politiefterforsker Maria Brænder bliver landbetjent i sin barndomsby Vi og vender tilbage til de mosefolk, som hun på godt og ondt er vokset op sammen med.

Kort efter bliver en ældre kvinde fundet voldtaget og myrdet – og angsten breder sig i lokalsamfundet, for når alle kender alle, hvem kan så være morderen?

Da mistanken samler sig om Marias barndomsven, kommer hun i et personligt dilemma. I et umage makkerskab med sin gamle mentor og kollega, Tage Erlander, indleder hun jagten på sandheden og den koldblodige gerningsmand.

En krimi om mørket mellem mennesker der udspiller sig i et sælsomt miljø mellem mosen skoven og søen. En underfundig fortælling om at vende hjem. Og ikke mindst om måske at elske den forkerte.

 

Anmeldelse

”Mosefolk” kan beskrives som en brutal krimi med drab og voldtægter. Samtidig er det en krimi, hvor der indgår overordentlig mange poetiske beskrivelser af naturen fra mosen, søen og skoven omkring den lille fiktive by Vi, hvor handlingen foregår.

Efter min mening trækker de generelt mange, lange og grundige beskrivelser tempoet og flowet ned. Selv om det selvfølgelig er med til at give en indgående miljøbeskrivelse, synes jeg, det er for meget af det gode.

Personbeskrivelserne er fine og også særdeles grundige.

Hovedpersonen, politiefterforskeren Marie Brænder, som er vendt tilbage til sin barndomslandsby som landbetjent, er ikke politikvinde af den gængse slags. Alene det, at hun ”vender hjem” præger hende og giver hende glæder, men også bekymringer og problemer.

Jeg synes ikke, det virker helt realistisk, at en politikvinde, som er så dybt involveret med de personer, der er omfattet af efterforskningen, kan være med til at efterforske.

Hvis man ser på selve krimiintrigen, så synes jeg, den er OK.

Selv om jeg er kritisk med hensyn til de lange beskrivelser – som andre læsere sætter stor pris på – skal der ikke herske nogen tvivl om, at Mette Wessel Fyhn er en meget velskrivende forfatter, der behersker sproget.

3 krimihjerter af 5

 

Lindhardt og Ringhof 2018 - 480 sider

Findals krimiside 

Klik HER og se alle mine anmeldelser

 

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

 

 

23-04-2018

”Pigen fra Brooklyn” af Guillaume Musso

 

 Forlagets beskrivelse

Raphael og Anna er forlovede og har kun kendt hinanden i seks måneder. På en miniferie i Sydfrankrig udspørger Raphael Anna om hendes fortid. Han fornemmer, at hun bærer på en mørk hemmelighed. Modvilligt viser hun ham et billede og forsvinder derefter ud af døren. Billedet efterlader Raphael i chok, og da hun ikke kommer tilbage eller senere er at finde i deres lejlighed i Paris, begynder en hektisk jagt på Anna og sandheden om hende. Det fører blandt andet Raphael til New York, hvor en god ven i politiet hjælper ham videre i eftersøgningen. Der venter en uventet afsløring, der atter engang vil overraske Mussos læsere.

 

Anmeldelse

”Pigen fra Brooklyn” er en drønspændende pageturner af en thriller. Den ene dramatiske episode følger efter den anden.

Bogen har meget fine miljøskildringer. Jeg synes også, at de fleste personer er godt beskrevet. Musso ved bestemt, hvad der foregår i hovedet på folk med psykiske problemer. Magtmennesker er også velbeskrevne.

Jeg synes dog, at den pensionerede politimand, som hjælper Raphael med at finde Anna i mange sammenhænge virker lidt utroværdig. Jeg synes heller ikke, at det virker sandsynligt, at Raphael i nogle tilfælde tager sin toårige søn med, når han undersøger steder, der kan give ham spor, der måske kan føre til Anna.

Man kan kun beundre Guillaume Musso for hans evne til at ”finde på”. Det er fantastisk, hvordan han kan få en så kringlet handling til at hænge sammen, for det gør den.

Der er heller ingen tvivl om, han har godt kendskab til de samfundsmæssige forhold, der hersker i både Frankrig og USA.

Det bliver meget spændende at skulle læse hans næste bog.

I øvrigt synes jeg, det er dejligt også at læse bøger, som er enkeltstående og ikke en del af en serie. Det gør sig gældende for de tre bøger af Guillaume Musso, der hidtiler udkommet i Danmark.

4 krimihjerter af 5

 

Lindhardt og Ringhof 2018 

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

23-04-2018

”Pigen under jorden” af Elly Griffiths

 

 Beskrivelse

Da politiet finder menneskeknogler i saltmarsken udenfor King's Lynn i Norfolk, tror de, det er de jordiske rester af Lucy Downey, en lille pige som blev kidnappet ti år tidligere, og arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway bliver tilkaldt. Men Ruth konstaterer til kriminalinspektør Harry Nelsons skuffelse, at knoglerne er mere end tusind år gamle.Lige siden Lucy forsvandt, har Nelson modtaget mystiske breve med referencer til rituelle ofringer. Da endnu en pige forsvinder, beder han Ruth om at hjælpe med at tolke brevenes indhold. Mens Nelson og Ruth nærmer sig hinanden, viser det sig, at Ruth er i livsfare, fordi hun hjælper politiet. Jagten på kidnapperen bliver en kamp mod uret – både for den forsvundne pige og for Ruth selv.

Pigen under jorden er første bog i serien om Ruth Galloway. Hver bog indeholder en selvstændig, afsluttet historie.

 

Anmeldelse

”Pigen under jorden” er en meget velskrevet engelsk krimi. Når man læser bogen kan man meget tydeligt se landskaber og det menneskeskabte for sig, fornemme naturen, mærke havluften og føle den rædsel, som ind imellemgriber nogle af personerne.

Hvad personerne angår, så føler jeg, at jeg virkelig lærer de to hovedpersoner, arkæologen Ruth Galloway og efterforskeren Harry Nelson godt af kende.

Også bogens andre personer får man et godt indblik i. Der er mange spændende og meget forskellige personer, der indgår i handlingen.

Krimiintrigen er fin, også selv om den ikke er fuld af overraskelser. Hvad angår selve efterforskningen, tror jeg ikke, det er helt realistisk, at politimanden Harry Nelson vil inddrage Ruth så meget i den, som hun rent faktisk bliver.

Der er mange beskrivelser af arkæologi og teorier om jernalderen. Lidt for meget efter min smag, men andre vil opleve det som spændende og interessant. Jeg synes også, der er lige lovlig mange kvindelige betragtninger med i handlingen, hvilket også vil tiltale andre læsere.

Jeg er sikker på, at mange kvinder vil synes særdeles godt om bogen, men for mit eget vedkommende synes jeg den er for ”feministisk”.

Jeg er spændt på, om Elly Griffiths også i sin næste bog i serien om Ruth Galloway vil lade handlingen foregå i det samme område, som denne bog.

Jeg vil bestemt give mig i kast med den kommende bog, selv om jeg er en mandlig læser.

3 krimihjerter af 5

 

Gads Forlag 2018 – 000 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

 

 

 

23-04-2018

”Eksodus” af Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

  

Forlagets beskrivelse

Der er valgkamp i Danmark. Malene Jørgensen har stiftet sit eget parti, ”Bæredygtig fremtid”, og hun og hendes partigruppe arbejder målrettet for at komme i Folketinget.
En tidlig morgen i Valby udløses en bombe, da en fremtrædende politiker tager sin cykel for at cykle på arbejde. Herefter eksploderer der cykler i alle dele af København i løbet af dagen, og der udbryder panik i hele byen. Regeringen aktiverer det nationale terrorberedskab med politi, forsvar og hjemmeværn, som går i gang med at fjerne de 600.000 cykler, som befinder sig på gaderne i København.
Mistanken om terror retter sig hurtigt mod muslimske ekstremister og skaber voldsomme reaktioner med knuste butiksruder, angreb på moskeer og personoverfald. Samtidig hamstrer skræmte borgere fødevarer og barrikaderer sig i deres hjem. Malene indkaldes sammen med de andre partiledere til krisemøde i Statsministeriet. Spørgsmålet er, om valgkampen skal aflyses, og der skal indføres undtagelsestilstand i Danmark, indtil man har fanget terroristerne. Dagen efter eksploderer der nye bomber. Denne gang er det ikke cykler, der eksploderer …

 

Anmeldelse

Forfatterparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm skriver i bogens efterord bl.a. ”Forhåbentlig kommer ingen af os til at opleve et scenarie som det, der er beskrevet her. Desværre er det ikke umuligt. Alt, vi har skrevet kan lade sig gøre….”

Denne betragtning er noget tankevækkende og skræmmende. De terrorhandlinger, der sker i bogen, er ud over alle grænser forfærdelige.

Også det, der sker på den politiske scene, er i høj grad tankevækkende. Her beskrives på god vis, hvordan forskellige politiske partier med ambitiøse ledere forsøger at drage fordel af, hvad der sker i forbindelse med terrorhandlingerne.

Interessant er det også at læse om det, der får mennesker til at bruge terror som våben for på modbydelig vis at vise, hvilke holdninger man har til ”de brune”, som flygtninge og indvandrere bl.a. benævnes i bogen.

Der hersker ingen tvivl om, at ”de brune” har forfatternes sympati.

Der er gode beskrivelser af de mennesker, man lærer at kende. Det gælder både de gode og de onde.

Inspirationen til bogen har Zornig og Lindholm fået, da Danmark for alvor mærkede flygtningekrisen i 2015.

På mange måder er bogen yderst seriøs med dens mange betragtninger om dette og hint i forbindelse med terror og menneskelig ageren i det hele taget, men jeg synes dog, at den ind imellem bliver lige lovlig ”kulørt”, og jeg mener også, bogen kunne være strammet lidt op.

Som det også gør sig gældende i ægteparrets to foregående bøger, spiller det erotiske også en temmelig stor rolle i bogen, og her er der er bestemt ikke sparet på beskrivelserne.

Jeg får også lige lejlighed til at ride min kæphest, nemlig det politimæssige. På side 337 står der ”Tessa havde direkte forbindelse til kriminalpolitiet”. Kriminalpolitiet eksisterer ikke længere.

Det mere end antydes til allersidst i bogen, at der nødvendigvis må komme en efterfølger til ”Eksodus”, og den vil jeg bestemt gerne læse.

4 krimihjerter af 5

 

Politikens forlag 2018 – 443 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

26-03-2018

”Strengt fortroligt” af Karen Cleveland

 

 Anmeldelse

Vivian Miller er CIA-analytiker, der ved hjælp af avancerede computerprogrammer sidder på sit kontor og jager sovende russiske spionceller.

Hun er gift med Matt og er mor til 4 børn. Udadtil en almindelig amerikansk familie.

En dag bliver der pludselig vendt op og ned på alting. Der er ”bingo” på computeren. Den har fundet frem til en spioncelle. Til Vivians forfærdelse finder hun ud af, at ægtemanden Matt tilsyneladende er med i cellen.

Herefter følger man Vivians bestræbelser på at finde ud af sammenhængen. Hun føler, at hendes verden er ved at smuldre. Er hendes elskede Matt virkelig russisk spion? Hvem skal hun være loyal overfor? Sin mand eller sit land? Hvad sker der hende, hvis hun undlader at indberette? Vil hun blive afsløret og både hun og Matt komme i fængsel. Og hvad med børnene?

Vivians krise er virkelig godt beskrevet. Man føler i den grad med hende, både når hun er derhjemme og konfronterer Matt, og når hun er på arbejde og skal forsøge at camouflere sin opdagelse.

Der er ikke mange personer at holde rede på i bogen. De, der er, er glimrende karakteriseret.

På fin vis beskrives også Vivians arbejdsplads og hendes hjemlige miljø.

Som læser tror man, at man har fuld styr på både helte og skurke, men Karen Cleveland formår virkelig at manipulere med en, så man alligevel bliver snydt.

Bogen er også et bevis på, at selv en spionthriller ikke nødvendigvis behøver at være actionpræget for at være spændende. Her er tale om en psykologisk thriller fyldt med menneskelige følelser og intens spænding.

Selvfølgelig er handlingen udsprunget i hovedet på en forfatter, men Karen Cleveland er selv tidligere CIA-analytiker, så mon ikke at facts fra virkelighedens verden indgår i handlingen?

Hendes næste bog vil så sandelig have noget at leve op til, og den vil jeg ogsåglæde mig til at læse.

5 krimihjerter af 5

 

Hr Ferdinand 2018 – 282 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget