03-01-2021

”De forsvundne” af Frank Sebastian Hansen

”De forsvundne” er første del i en ny krimiserie.

Hvis man er til krimier af den voldsomme slags med brutale og modbydelige drab, skudepisoder og heftige slagsmål, så kan man roligt gå i gang med ”De forsvundne”.

En kvinde findes hængt i et træ ude i en skov i Nordsjælland, og en anden død kvinde graves op i samme skov. Det medfører en ihærdig efterforskning, som lægges i hænderne på de to efterforskere Mikkel Gomez og hans nye makker Henrik Tange.

Som handlingen skrider frem, får man især en udmærket indsigt i personen Mikkel, som er enkemand og alenefar med en datter.

”De forsvundne” er ingen måde en whodunnit-krimi, idet man meget hurtigt finder ud, hvem der står bag drabene.

I det hele taget er man ikke i tvivl om, hvem der er helte, og hvem der er skurke.

Blandt skurkene er en flok mænd, der på forskellig vis er tilknyttet en asatroende sekt. Andre af skurkene hører til i narkobander.

De asatroende har intet tilovers for mennesker med anden etnisk baggrund end den hvide race. De udtalelser og tanker de fremkommer med er grimme og væmmelige og karakteriser personerne på værste vis.

Uden at man ligefrem får en dybdegående psykologisk indsigt i bogens personer i øvrigt, kan man sagtens forestille sig dem rent typemæssigt.

Som handlingen skrider frem, erfarer man, at adskillige personer af anden etnisk baggrund er i fanget af de asatroende, hvor de er tvunget til at hjælpe med at fremstille narkotika. Forholdene for de tilfangetagne minder på det nærmeste om en kz-lejr.

Her oplever jeg, at handlingen kammer over og bliver for usandsynlig.

Det, som jeg synes bedst om i bogen, er de beskrivelser, der er af de kvinder og unge piger, der som følge af menneskehandel er havnet i det danske prostitutionsmiljø i København. Ud fra det man hører og læser om i pressen, er jeg sikker på, at det også forholder sig sådan i virkeligheden.

Bogen er ganske spændende og meget actionpræget, men visse tildragelser er temmelig usandsynlige – desværre.

3 krimihjerter af 5

EC EDITION 2020 – 303 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog på MOFIBO

26-12-2020

”Den tavse pige” af Tess Gerritsen

Igen har Tess Gerritsen skrevet en god og spændende krimi i serien om efterforskeren Jane Rizzoli og retsmedicineren Maura Isles. ”Den tavse pige” er nummer 11 i serien.

Denne gang udspiller handlingen sig især i Bostons Chinatown.

Det hele starter med, at der bliver fundet en afskåret hånd.

Herefter går det slag i slag. Efterforskningen viser efterhånden, at fundet af den afskårne hånd peger mod en massakre på en restaurant i Chinatown for nitten år siden, der krævede fem ofre.

Sagen er ikke umiddelbar til at opklare, men takket være et dygtigt efterforskningsarbejde finder man alligevel noget, som viser sig at være gode spor.

Det er interessant at blive ført ind i forskellige miljøer i Chinatown, hvor man kan se, at mange kinesere stadigvæk mindes tidligere tiders Kina, så man får også indblik lidt af Kinas gamle historie.

I ”Den tavse pige” præsenteres man for mange interessante personer. Det gælder både de personer, man møder i de kinesiske miljøer og i de sædvanlige amerikanske miljøer.

Beskrivelserne af personerne er glimrende, og som altid er det spændende at ”komme ind i hovedet på” på Jane og Maura.

Spændingen stiger gradvist bogen igennem. Ondskaben ligger og lurer lige om hjørnet.

Lidt spektakulært er det, at der tilsyneladende er et overnaturligt væsen, der blander sig i efterforskningen, men der kommer en forklaring.

Bogens slutning er et absolut højdepunkt.

Jeg har læst alle Tess Gerritsen-bøger, der er udgivet herhjemme, og jeg vil som altid glæde mig til den næste bog i serien.

4 krimihjerter af 5

Jentas 2020 – 340 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

4 krimihjerter af 5

23-12-2020

“Nådesløse kvinder” af Camilla Läckberg

“Nådesløse kvinder” minder mig i størrelse om de lommeromaner, man i min barndom og ungdom kunne købe i kiosker. Den er til at overskue at læse med sine kun 190 sider.

Imidlertid er der overhovedet ikke tale om “kiosklitteratur”, men om en lille og særdeles spændende pageturner om tre kvinder, der hævner sig på deres mænd på grund af de grusomheder og svigt, som de udsætter dem for. I de enkelte kapitler følger man på skift de tre kvindelige hovedpersoner. På den måde får man et rigtig godt indblik i baggrunden for deres handlinger.

Ingrid har droppet en journalistkarriere for at koncentrere sig fuldstændig om moderrollen, så hendes mand kan hellige sig jobbet som en ledende og anerkendt journalist. Desværre for Ingrid er han hende utro med en yngre model.

Birgitte er en ældre lærer, der står foran sin pensionering. Hun har gennem hele livet været udsat for grov vold fra sin mand, der er revisor.

Viktoria er en ung russisk pige, som via en datingside, er blevet gift med en mand, som udvikler sig til at blive enmere og mere dominerende, bestemmende og ulækker type, der går i slaskede joggingbukser.

Selv om bogen ikke er særlig lang, er der heldigvis plads til gode personbeskrivelser. Som læser er man slet ikke i tvivl om, hvad der ligger til grund for kvindernes hævnlyst, idet man får en god indsigt i deres tanker.

Ud fra kvindernes tankesæt, får man også en meget klar beskrivelse af, hvordan deres mænd er.

Lige så snart man har fået indblik i de tre kvinders verden, tager handlingen for alvor fart, og det gør ens læsning også, for siderne vender sig næsten af sig selv.

Jeg følte mig rigtig godt underholdt og konstaterer igen, at Camilla Läckberg med sine sidste udgivelser har skiftet skrivestil fra de kendte Fjällbacka- bøger med Erica Falck.

4 krimihjerter af 5

2020 – 190 sider

Alpha

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

21-12-2020

“Konkursklubben” af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Hvis man har læst de to foregående bøger af forfatterparret Lindholm og Zornig - “Et ubetydeligt mord” og “Monsterland” - vil man kende to af hovedpersonerne nemlig politikommissær Tessa Højmark og sikkerhedsrådgiver Adam Forsberg.

I ”Konkursklubben” er det også spændende at følge dem i en ny sag.

Jeg må dog indrømme, at det er bogens to andre hovedpersoner, Jack Nielsen og Birgitte Fabricius, som begge er over 70, jeg finder mest interessant.

Desuden er der to bipersoner, der spiller en vigtig rolle, nemlig Jacks to gode venner og kompagnoner i Konkursklubben Svend og Jørgen, som også er over 70.

Det er ikke tit, at hovedpersoner i krimier er personer, der er over 70.

At de tre ældre herrer tilmed har planlagt en hævnaktion mod den mand, der er skyld i, at de er gået konkurs med deres firmaer, er bestemt heller ikke hverdagskost i en krimi.

Jeg synes, det er alletiders gode idé, Lindholm og Zornig har fået med at fokusere på kriminelle i den alder. Uden sammenligning overhovedet kom jeg til at tænke på den gamle danske film “Støvsugerbanden”.

Handlingen tager sit udgangspunkt i, at der findes et lig i Køge Bugt. Ingen ved, hvem han er, og ingen savner ham.

Politikommissær Tessa Højmark sættes til at lede efterforskningen og tilfældighederne vil, at sikkerhedseksperten Adam Forsberg, som Tessa har yderst private relationer til, også bliver indblandet i efterforskningen.

Samtidig med at man følger Tessas efterforskning, følger man også Konkursklubbens planlægning af deres hævnaktion.

Alt det, der sker i forbindelse med hævnaktionen, er spændende læsning, og som det gælder i alle gode krimier, bydes der på gedigne overraskelser.

Skildringen af politiets efterforskning er god og yderst troværdig. Jeg har det også fint med, at Tessa leder en afdeling, der ikke eksisterer i virkeligheden, men er en, som forfatterparret har skabt. Den er godt og troværdigt skildret.

Det er ikke kun temaerne efterforskning og hævn, der fylder i bogen. Kærlighed fylder også særdeles meget. Kærlighed har ingen alder. Også personer på over halvfjerds kan blive dybt forelskede i hinanden. Det skildres på smukkeste vis i “Konkursbanden”.

Kærlighed mellem forældre og børn kan være uproblematisk, men den kan også være meget problemfyldt, viser det sig i ”Konkursbanden”.

Bogens personskildringer er virkelig gode. Man får et helt fantastisk godt indblik i, hvad personerne tænker og føler.

En del af handlingen foregår på Tenerife, og beskrivelsen af øen er rigtig fin. Det gælder også beskrivelserne af de mange forskellige danske miljøer.

Når Lisbeth Zornig er medforfatter til en bog kan det heller ikke undre, at indholdet ind i mellem er meget samfundsrelateret – og det er fint.

Selv om jeg synes særdeles godt om “Konkursklubben”, synes jeg, at der er lidt for mange detaljerede beskrivelser. Jeg kunne godt have tænkt mig, at der flere stedervar blevet “skåret mere ind til benet”.

4 krimihjerter af 5

Harper CollinsNordic 2020 – 446 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

06-12-2020

”Den eneste ene” af Jørn Lier Horst

At den norske krimiforfatter Jørn Lier Horst har haft en karriere som politiefterforsker fornægter sig ikke i denne virkelig gode politiroman.

Handlingen foregår i Larvik, hvor bogens hovedperson er efterforskeren William Wisting, som man vil kende, hvis man har læst andre krimier af Jørn Lier Horst.

Den populære håndboldspiller Kajsa Berg, der spiller i Larvik HK - i virkelighedens verden en af de allerbedste håndboldklubber i Norge - er sporløst forsvundet.

Umiddelbart efter, hun er forsvundet, bryder en voldsom skovbrand ud. Da branden er ebbet ud, finder man de forkullede rester af en ung mand lænket til et træ.

Den videre efterforskning viser, at forsvindingssagen og det forkullede lig kan knyttes til hinanden.

Efterforskningen viser også, at personerne i Kajsas omgangskreds har adskilligt at skjule. De fleste i omgangskredsen er unge mennesker.

På god og troværdig vis følger man, hvordan en efterforskning foregår både med undersøgelser af gerningssteder og afhøringer af vidner og sidenhen mistænkte.

Ikke alt det, der kommer frem, er behagelig læsning.

Man ser desuden, at mennesker, der ellers bliver beskrevet somsympatiske og tillidsvækkende, i virkeligheden er det stik modsatte.

Jørn Lier Horst viser også, at mennesker, som slet ikke har det voldsprægede i sig, undertiden kan føle sig nødsaget til at foretage voldsomme handlinger, som i virkeligheden ligger dem fjernt.

Efterforskeren William Wisting er virkelig godt beskrevet. Man kommer “rigtig godt ind i hovedet” på ham, både når han er politimand, og når han er er privatperson.

Bogen er ikke fyldt med nervepirrende spænding, men den beskriver derimod meget grundigt og nøgternt en politiefterforskning.

Ind imellem synes jeg dog – og det selv om jeg betegner mig selv som en politinørd – atbeskrivelsen af detaljerne i efterforskningen nogle gange trods alt er lige grundig nok beskrevet.

Jørn Lier Horst har indtil nu skrevet 14 krimier om William Wisting. De fire første har indtil nu ikke været udgivet i Danmark. Det blev de i efteråret 2020.

”Den eneste ene” er bog nummer 4. Den kan læses uafhængig af de andre bøger i serien.

Jeg glæder mig også til at læse bog nummer 1, 2 og 3.

 4 krimihjerter af 5

Modtryk 2020 – 312 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO