”Giften under isen” af Louise Voller

People’s 230224 – 315 sider

”Giften under isen” tager på flere områderudgangspunkt i begivenheder fra virkelig­hedens verden. Der fokuseres bl.a. på det amerikanske fly, der lastet med atombomber, styrtede ned i det nordlige Grønland i 1968.

Som handlingen skrider frem, kommer man også ind på nogle forsvarsaftaler mellem Danmark og USA, som skal sikre, at Rusland ikke tilraner sig magt i Arktis.

Noget, der også fylder godt i handlingen, er, at et australske firma har fundet mineraler, i nærheden af en nedlagt kryolitmine i Ivittut i den sydlige del af Grønland. Det er mineraler, der kan være med til at sikre grøn omstilling på energiområdet.

Da der bliver fundet skeletrester i den nedlagte kryolitmine, er det lige noget, der ”tænder” graverjournalisten Astrid, der er på rejse til Grønland med sin kæreste, Peter. Han er ansat i Udenrigsministeriet og skal tilse, at amerikanerne får ryddet ordentligt op i skraldet på Thulebasen, der ligger høj mod nord i Grønland, men i virkeligheden er det noget helt andet, han skal på basen.

Da der dukker et nyt og mere velbevaret lig op, involverer Astrid sig endnu mere i sagen, men det er meget vanskeligt for hende at trænge til bunds i alt det, der sker. Selv om det ikke var meningen, at hendes tur til Grønland skulle afstedkomme artikler i det dagblad, hun er ansat ved, kommunikerer hun alligevelmed redaktøren. Skal det ende ud i en artikel? Det er spørgsmålet.

Hun er desudeni et voldsomt dilemma, da nogle af de oplysninger, hun finder frem til, skyldes, at hun indirekte har dem fra sin kæreste på grund af hans ansættelse i Udenrigs­ministeriet. At oplysningerne tilmed afslører aftaler, som Grønland ikke kender noget til

er jo noget værre noget.

Ydermere er Astrids far kontorchef i Udenrigsministeriet, og han er jævnligt i forbindelse med Peter. Ja, det hele er noget rod.

Meget af det, man hører om i ”Giften under isen”, er fakta. Louise Voller tilsætter så noget fiktion og skaber på den måde en roman, som virker troværdig.

Et er alt det politiske og spændingsmæssige i bogen, noget andet er de virkelig fine beskrivelser af Grønland og kombinationen af disse faktorer. Det hele er sammen med et interessant persongalleri med til at give et godt billede af fortidens og nutidens Grønland.

Jeg er helt sikker på, at de læsere, der interesserer sig for storpolitik og diverse mere eller mindre skjulte politiske og sikkerhedsmæssige aftaler, vil synes rigtig godt om ”Giften under isen”.

4 krimihjerter af 5

People’s 230224 – 315 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...