Forlaget 4. til venstre 140923 – 370 sider
Fra bogens bagside:
BORNHOLM, 1980:
Efterforsker Susanne Hedegaard bliver sat på sit livs sværeste sag: Chefen for Forsvarets Lyttepost på Dueodde dør under mystiske omstændigheder. Men mordet er så hemmeligt, at efterforskningen mørklægges, og Susanne føler, at hun må famle sig frem i blinde.
Susanne udgør halvdelen af PET’s beskedne, bornholmske afdeling. Privat står hun midt i en grim skilsmisse og kaos i familien. Mordefterforskningen peger først mod russerne, da Lyttepostens opgave er at overvåge østblokken. Men snart viser det sig, at den vellidte chef også havde fjender tættere på.
Susanne får hjælp fra en uventet kant. Nemlig af den unge skrivebordsspion Martin Osmanov, der arbejder på Lytteposten, hvor han på samlebånd aflytter og oversætter russiske beskeder.
Sammen forsøger Susanne og Martin at komme til bunds i det morads af hemmeligheder, der omgiver både lytteposten og stedets afdøde chef.
LYTTEPOSTEN 1980 er første bind i en ny krimiserie, der tager dig tilbage til 80’erne og ind i de bornholmske skygger. Her er der snaps til frokost, skulderpuder og blå mascara, spioner og amerikanske agenter. Og mord.
Min anmeldelse
”Lytteposten 1980” er foruden at være en spændende krimi ogsåvidensformidlende, idet den fortæller om, hvad der foregik under den kolde krig på Forsvarets Lyttepost på Dueodde på Bornholm.
Det sker bl.a. ved at man får en beskrivelse af, hvordan den unge Martin Osmanov arbejder med at lytte til den mundtlige kommunikation, der er mellem Sovjetunionens, Østtysklands og Polens skibe i Østersøen. Ud over aflytningen opfanges er der også koder, der skal knækkes. At dette kan lade sig gøre skyldes store antenner på et højt tårn på lytteposten.
Jeg har selv besøgt museet på Dueodde, der blev indrettet, da lytteposten blev nedlagt i 2012. Det var interessant.
Når bogens personer færdes rundt på Bornholm, får man en virkelig fin beskrivelse at det, personerne ser og oplever.
En af de personer, man følger rundt forskellige steder på Bornholm, er PET-agenten Susanne Hedegaard, som sammen med Martin Osmanov er bogens hovedpersoner.
For mig, der var en ung mand på 30 i 1980 vækker meget af det, der beskrives i bogen minder frem. Fx at der ryges overalt uden hensyntagen til dem, der ikke ryger, og at der kommer øl og snaps på bordet på arbejdspladsen.
Da chefen for lytteposten dør af en forgiftning sættes alle sejl til for at opklare, hvad der er sket. Susanne bliver sat på opgaven og skal sammen med politifolk fra Rejseholdet forsøge at finde ud af, hvad der er sket. Det kommer der meget dramatik ud. Selve efterforskningen beskrives realistisk.
Også det familiære spiller en temmelig stor rolle i bogen. Efter min smag for meget. Fx følger man meget med i to familiers skilsmisseproblemer, man hører om religiøse problemer i en familie, og man hører om en kvinde, der springer ud som lesbisk.
Jeg synes virkelig godt om at blive taget medtilbage til Bornholm i 1980, og jeg glæder mig til den næste bog i serien.
4 krimihjerter af 5
Forlaget 4. til venstre 140923 – 370 sider
Reklame:
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget
Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO