Offer ”2117” af Jussi Adler-Olsen

Et sammenfald af forfærdelige hændelser i fortid og nutid gør, at den som regel altid tilstedeværende, humoristiske og filosoferende Assad fra Afdeling Q rammes af en voldsom depression. Den har sit udspring i to dødsfald, som på voldsom vis ripper op i Assads fortid.

Rose, som i Jussi Adler-Olsens forrige bog ”Selfies” ramtes af noget tilsvarende voldsomt, er kommet op af depressionens sorte hul og opsøges af Assad, som har brug for en at tale med, hvilket dog er svært for ham til at begynde med.

Rose siger på et tidspunkt til Assad: ”Jeg ville ønske, at det denne gang var dig, der ville åbne DIN bog, Assad. Jeg har kendt dig i elleve år, og du er min kæreste ven, men jeg ved intet om dig”. Det kommer hun til.

Da den spanske journalist Joan Aiguaders sideløbendedækker bådflygtning 2117’s tragiske død, forstærkes de sorte dæmoner i Assads indre.

Det bevirker, at Assad må ud på en rejse både i overført og bogstavelig forstand i sinebestræbelser for at slippe ud af dæmonernes greb om ham.

Det betyder, at Assad rejser til Tyskland, for at være med til at forhindre en katastrofe af dimensioner, som den irakiske bøddel Ghaalib er i færd med at planlægge sidste fase af.

Som sin trofaste følgesvend har han Carl Mørck med, som i lighed med kollegaen Gordon, nu ogsåhar kendskab til det meste af Assads fortid.

Carl og Assad udsættes for meget voldsomme begivenheder efterhånden som situationen tilspidser sig.

Rose og Gordon er ikke med i Tyskland. De har desperat travlt med at forsøge at forhindre en på alle måder sindsforvirret ung mand Alexanders trusler om at begå drab på sine forældre og andre helttilfældige mennesker.

Personerne i ”Offer 2117” står knivskarpt for mig. De er særdeles godt beskrevet og i og med at handlingen ses fra både Assads, Carls, Roses, Gordons, Alexanders og Ghaalibs synsvinkel forstår man, hvad der rører sig inde i deres hoveder.

Selv om samspillet og den humoristiske tone mellem efterforskerne i Afdeling Q ikke denne gang er så markant som tidligere – det lægger handlingen heller ikke op til – så er der ind imellem en snert af det.

Man præsenteres også for meget velbeskrevne steder og miljøer bogen igennem det lige fra en beklumret autocamper til store åbne pladser.

”Offer 2117” indeholder meget interessante og realistiske temaer. Nævnes kan bådflygtninge, terrorisme, fanatisme, kærlighed, venskab, forældre/børn-forholdet, svigt, hævn, fortid/nutid, depression m.m.

”Offer 2117” er en anderledes bog end de sædvanlige om Afdeling Q. Selv om sagen med den sindsforvirrede Alexander er meget lig den efterforskning, der de foregående bøgers forskelligartethed til trods, pågår, er ”2117” mere spændingsbogspræget.

Gør det så noget? Nej, bestemt ikke efter min mening. For mig vendte siderne sig næsten af sig selv i og med, at synsvinklen hele tiden skiftede og ofte sluttede med en cliffhanger, som jeg hurtigst muligt skulle tilbage til.

Jeg kan kun konkludere, at ”Offer 2117” er en utrolig spændende, tankevækkende og meget velskrevet bog.

Jeg glæder mig i den grad til nr. 9 i serien om ”Afdeling Q”, hvor det er Carl, der er hovedpersonen. Jeg mener, det i en bemærkning i bogen antydes, hvad det bl.a. kommer til at handle om. Det lyder spændende. ”Jeg håber, at du allerede er i gang, Jussi. ”

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2019 – 488 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...