”Vinterland” af Kim Faber og Janni Pedersen

Politikens forlag 2019 – 464 sider

Min anmeldelse

19 mennesker mister livet ved en voldsom eksplosion på et julemarked på Kongens Nytorv i København. Herefter følger man den videre efterforskning, som på særdeles troværdig vis ledes af efterforskeren Signe Kristiansen. Hun er en meget dedikeret efterforsker, der ikke helmer før selv den mindste detalje bliver undersøgt, og hurtigt finder man ud af, at der er tale om en decideret terrorhandling. Den beskrives, så man tydeligt ser dens grufulde konsekvenser for sig.

Beskrivelserne af Signe er ovenud gode, og da man følger hende både som efterforsker og som ægtefælle til Niels og mor til deres børn, kommer man virkelig godt ind under huden på hende.

I efterforskningsarbejdet savner Signe særdeles meget sin tidligere makker Martin Juncker, som er en af landets bedste drabsefterforskere. Han er ”trådt ved siden af” og er blevet degraderet og befinder sig nu i den lille sløve provinsby Sandsted på Sydøstsjælland, hvor han skal lede en nyoprettet lokalstation, som er kommet til på grund af et flygtningecenter på stedet. Tilfældet vil, at han samtidig kan passe sin demente far, som stadig bor i Martins barndomshjem i Sandsted.

Martin fylder snart 60. Han er bestemt ikke nogen humørspreder, snarere tværtimod. Hans adfærd over for andre mennesker er distancerende, bedrevidende og ironiserende og samtidig kæmper han nogle indre kampe.

Skildringen af Martin er fortræffelig, og man forstår til fulde de frustrationer, han gennemgår, når han skal agere i forbindelse med sin demente far.

Man oplever i høj grad Martins evner som efterforsker, for samtidig med at Signe efterforsker terrorsagen i København, myrdes en mand brutalt i Sandsted og konen forsvinder.

Herefter sker der mangt og meget både i København og Sandsted. Signes og Martins efterforskninger krydser hinanden, og ondskaben, i det de arbejder med, viser sig fra sin allerværste side.

Alt imens den dybdegående, spændende og dramatiske efterforskning foregår, fokuseres i høj grad også på almen menneskelige problemer.

Efterforskningsarbejdet skildres på forbilledlig og troværdig vis. Forfatterne Kim Faber og Janni Pedersens journalistiske baggrund fornægter sig ikke, så når de skriver om Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet og diverse afdelinger ved politiet, Politiets efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets efterretningstjeneste (FE) så ved de, hvad de har med at gøre.

De mange forskellige mennesker, der er med i bogen, beskrives overordentlig troværdigt.

Man mærker virkelig atmosfæren i de skildringer, der er af de steder, hvor handlingen foregår. Det gælder, hvad enten man er på fx den lokale politistation, i Martin eller Signes hjem, hos vidner og ikke mindst ude i vinterlandet.

Jeg har udelukkende ros til overs for ”Vinterland”. Absolut en krimi, der ligger blandt de allerbedste i krimiernes superliga.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2019 – 464 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...