”Den sidste akt” af Mari Jungstedt

People´sPress 2015 – 288 sider

Forlagets beskrivelse

Mari Jungstedts tiende kriminalroman ”Den sidste akt” er en historie om magtesløshed, begær og passion, der tager en højst uventet drejning.    

Da liget af den omstridte debatredaktør på en af Sveriges største aviser, Erika Malm, bliver fundet på et hotelværelse i Visby, er opstandelsen enorm. Mordet finder sted midt under Gotlands store, politiske folkefest, ”Almedalsugen”. Sporene peger i flere retninger: fra et nynazistisk hadebrev, et mystisk besøg på Romateateret, hvor repertoiret står på Shakespeare, til en hemmelig elsker.   

Politiinspektør Anders Knutas og kollegaen Karin Jacobsson er ansvarlige for opklaringen. Men det er ikke kun efterforskningen de to skal forholde sig til og forsøge at komme til bunds i. Hvad skal de stille op med den kærlighed, der spirer imellem dem?  

Journalisten Johan Berg er i hælene på politiets efterforskning, men han har problemer med at få hverdagen til at hænge sammen, efter familien er blevet ramt af en ufattelig tragedie.

Min anmeldelse

”Den sidste akt” er titlen på Mari Jungstedts seneste krimi, der som sædvanlig foregår på Gotland med Visby som centrum.

Bogens hovedtema er kærlighed i forskellige afskygninger.

Kærligheden som besættelse hører man om, når man bogen igennem læser de dagbogsnotater, som en kvinde, Sonja har skrevet. Hun er erotisk besat af skuespilleren Felix.

Den spirende kærlighed hører man om i beskrivelsen af det kærlighedsforhold, der er ved at opstå mellem de to politifolk Anders Knutas og Karin Jacobsen.

Kærligheden mellem ægtefolk er beskrevet, når det handler om ægteskabet mellem journalisten Jonas Berg og konen Emma.

Endelig er der den uforpligtende kærlighed som skuespilleren Felix dyrker med forskellige kvinder.

Alle forholdene er troværdigt beskrevet. Det samme gælder de personer, forholdene involverer og bogens personer i øvrigt.

I det hele taget virker bogen troværdig, også den biljagt der foregår på De Kanariske Øer.

Hertil gøres en lille afstikker, som har at gøre med en sag, som Anders Knutas og Karin Jacobsen tidligere har efterforsket. Denne lille sidehandling har intet at gøre med den drabssag, som er omdrejningspunktet på Gotland. Dog influerer den temmelig voldsomt på Anders Knutas’ psyke.

Der er ikke så meget ”nyt under solen” i ”Den sidste akt” i forhold til Jungstedts tidligere bøger. Det er til dels de samme hovedpersoner, man følger, og smukke Gotland kender man efterhånden også godt.

Selve krimiintrigen er udmærket, men på ingen måde spektakulær.

Meget af handlingen foregår i ”Almedalsugen”, som er en svensk pendant til ”Folkemødet” på Bornholm. I lighed med dette års bornholmske ”Folkemøde” er indvandrerproblematikken også oppe at vende på Gotland. Det samme er problematikken med de højreorienterede kræfter, og i forbindelse med opklaringsarbejdet berøres disse problematikker også.

Bogens absolut mest interessante indhold er Sonjas dagbogsnotater, som viser, hvordan en erotisk besættelse kan få helt uoverskuelige konsekvenser.

Bogens slutning er ganske overraskende, dog mangler jeg en tilbundsgående forklaring på motivet.

3 krimihjerter

People´sPress 2015 – 288 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...