Til brunch med A. J. Kazinski

Fredag den 29. maj var jeg sammen med 4 andre bloggere og en bibliotekarblevet inviteret til brunch med forfatterparret A. J. Kazinski. Det var Politikens Forlag, der havde inviteret på Cafe Casablanca i Aarhus.

Det var et både hyggeligt og interessant møde, med A. J. Kazinski, som i virkeligheden er et pseudonym for forfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich.

Navnet Kazinski har de fra en fiktiv polsk redaktør og ”brokkerøv”, som de skælder ud på, hvis der er noget i skriveriet, der ikke kører, som det skal, fx hvis de er uenige om noget.

De to forfattere fortalte og svarede på spørgsmål om deres forfatterskab. Bl.a. fortalte de, at de 3 romaner ”Den sidste gode mand”, ”Søvnen og døden”, og den sidste nye ”Den genfødte morder” er skrevet ud fra devisen, at selv om deter krimier, så skal bøgerne rumme noget mere end blot, at en forbrydelse opklares af politiet.

Til ”Den sidste gode mand” har forfatterne bl.a. hentet inspiration fra en jødisk myte og til ”Søvnen og døden” fra et antikt græsk mysterium. ”Den genfødte morder” handler meget om reinkarnation.

Det mytiske og metafysiske interesserer dem begge, men dehar nok en forskellig opfattelse af begreberne. Anders Rønnow Klarlund er den, der tror mere eller mindre på, ”at der er mere mellem himmel og jord”, og Jacob Weinreich er mere tvivleren.

Deres to andre bøger ”En hellig alliance” og ”Forfølgerne” er mere ”jordnære”.

Uanset hvilken type krimi forfatterne har skrevet, har deres research vældig stor betydning. Det betyder fx, at de søger oplysninger om de steder, hvor handlingen foregår. Hvis de ikke selv har mulighed for at ”besøge” stedet, kontaktes folk som ved noget om stederne, så alt kan blive så præcist som muligt. Læserne skal nemlig også opleve virkeligheden i fiktionen.

Skriveprocessen foregår nogen gange på den måde, at de to forfattere sidder sammen og skriver, andre gange skriver de på skift et kapitel. Redigeringen foregår altid i fællesskab. Her bruger de altid højtlæsning som et led i processen.

Deres bøger er udgivet i over 20 lande. De to forfattere fortæller, at de kan leve absolut tilfredsstillende af deres forfatterskab, og så længe de kan gøre det, går de ikke op i oplagstal, så undgår de skuffelser, hvis der viser sig faldende tendenser.

Typemæssig er de to ret forskellige. Jacob er den distræte og familiemennesket. Anders er den følsomme og ham med temperament.

Det var en god oplevelse at lære de to tiltalende og jordnære – indholdet i deres bøger til trods – forfattere Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich lidt bedre at kende.

Jeg glæder mig til at se frem til flere bøger fra A. J. Kazinskis hænder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...