”Granitgraven” af Pernille Boelskov

Forlagets beskrivelse

En ung mand findes myrdet i et nedlagt granitbrud på Bornholm, men ingen kender ham. Undtagen præsten Agnethe Bohn, der identificerer ham som russeren Daniil Khristov.
Agnethe har svært ved at falde til som præst i Rønne, og det bliver ikke lettere, da hun blander sig i efterforskningen af mordet på Daniil Khristov. En mordgåde, der trækker tråde tilbage til russernes besættelse af Bornholm i 1945.
Samtidig forsøger hun at forholde sig til sin bornholmske fortid og fætteren Lars, som hun ikke har set i mere end 15 år, men som nu er politiets efterforsker på sagen.
Bornholmerkrimien GRANITGRAVEN er første bind i serien om præsten Agnethe Bohn.

Min anmeldelse

Med ”Granitgraven” debuterer Pernille Boelskov på bedste vis som krimiforfatter. Bogen er yderst velskrevet, og selv om den ikke er højdramatisk, er der en stille spænding hele vejen igennem.

Da bogens hovedperson, Agnethe Bohn er præst, spiller selve præstegerningen en væsentlig rolle i bogen. Hvad kan, skal og må man egentlig som præst, når ens samvittighed byder en at ”finde ud af” noget om et medmenneske? Her i bogen drejer det sig om en ung russisk mand, der er blevet myrdet i forbindelse med, at han søgte oplysninger om sin bornholmske bedstefar, der havde et forhold til en af de kvindelige soldater fra de russiske besættelsestropper i 1945/46.

Agnethe Bohn er en interessant detektivtype, da hendes motiv for at efterforske den unge russers død i bund og grund udspringer af næstekærlighed i form af, at hun ønsker, han skal få en værdig begravelse.

Bogen berører også nogle af de forskellige former for kristendomsopfattelse, som hersker i den danske Folkekirke, og flere af de præstetyper, man møder i bogen, får også ”tørt på”, når man ser dem med Agnethe Bohns øjne.

Personkarakteristikkerne i bogen er glimrende. Man møder mange forskellige typer lige fra direktøren til den småkriminelle narkosælgende unge mand.

Miljøerne i bogen er også godt beskrevet, og også her kommer man rundt mange steder. Man kan vel godt karakterisere bogen som lidt af en bornholmsk ”hjemstavnskrimi”, så selve øen Bornholm fornemmer man også tydeligt, uden at bogenpå nogen måde ”skal sælge Bornholm”.

En interessant detalje er de temmelig mange dagbogsnotater, som er skrevet af Agnethe Bohns farfar omhandlende Sovjetunionens besættelse af Bornholm i 1945/46. Det har for så vidt ikke noget med selve den nutidige handling at gøre, men sætter alligevel tingene i relief. Og så giver dagbogsnotaterne måske også en nutidig læser ny viden.

Krimiintrigen er interessant. Jeg kan godt lide det slægtsforskningsmæssige element i bogen og en intrige, hvor den forholdsvis nære fortid spiller en rolle, og det gør den i ”Granitgraven”, idet den russiske besættelse af Bornholm trækker spor fra fortid til nutid, hvilket sætter handlingen i gang.

Det bliver interessant at læse den næste bog med Agnethe Bohn og se, om Pernille Boelskov mestrer at hendes præste-detektiv på en naturlig måde involveres i en ny forbrydelse.

4 krimihjerter af 5

Forlaget 4. til venstre 2015 – 304 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...