”Efterforskerne” af Bent Isager Nielsen

Forlagets beskrivelse

Intet drab er nogen sinde blevet opklaret af en enkelt mand.
Drabsefterforskning er et holdarbejde, og i Efterforskerne fortæller tidligere leder af Rejseholdet Bent Isager Nielsen om sit tætte samarbejde med retsmedicinere og retsantropologer. Et samarbejde, der ofte bidrager med netop den lille brik, der får hele puslespillet til at gå op.
Med udgangspunkt i en konkret efterforskning fortæller Bent Isager Nielsen, retsmediciner Hans Petter Hougen og retsantropolog Niels Lynnerup om deres arbejde og ikke mindst samarbejde, og de beretter om detaljer fra en lang række sager, de har arbejdet med gennem tiden.

Min anmeldelse

Mange nuværende og potentielle krimiforfattere burde læse denne bog, idet man her kommer omkring alt det, der foregår i forbindelse med en drabsefterforskning.

Ud fra én virkelig drabssag og samtidig afstikkere til andre virkelige sager, fortæller Bent Isager Nielsen nøje og præcist, hvad de forskellige personer, der er tilknyttet en drabssag, foretager sig.

Flere steder i bogen lader Bent Isager Nielsen retsmediciner Hans Petter Hougen og retsantropolog Niels Lynnerup få ordet, og læseren hører derfor direkte fra ”hestens egen mund”, hvad netop disse to efterforskere foretager sig i forbindelse med et drab.

Bent Isager Nielsen kommer om ad rigtig meget. Bl.a. er han inde på det faktum, at selv om han på ingen måde sympatiserer med en drabsmand, er det nødvendigt at forstå ham, for ellers finder man sjældent motivet til drabet.

Et andet faktum, der skal være fokus på,er, at kriminaliteten ibogstaveligste forstand er grænseoverskridende. Det er blevet meget lettere for udlændinge at komme til Danmark både på kortere ophold, men også på permanent ophold. Det giver nogle helt andre aspekter, når det drejer sig om forbrydelser, idet der i nogle indvandrermiljøer hersker helt andre normer end i det danske.

Bogen fortæller fx også om skygning og overvågning. Det er ikke helt så ukompliceret, som det antydes i diverse krimier.

Ingen tvivl om at DNA er blevet en overordentlig vigtig faktor i opklaringsarbejdet af en forbrydelse. Alligevel er Bent Isager Nielsen imod, at børn ved fødslen bliver registreret i et DNA register, idet han mener, at alle nyfødte ikke skal anses som potentielle forbrydere. Det er ikke et samfund, han ønsker.

Lige netop nu – januar 2015 er der igen X-factor på TV. Bent Isager Nielsen filosoferer lidt over det faktum, at mange fortrædeligheder i samfundet måske kunne være undgået, hvis ikke så mange unge var så ”jeg-fikserede” og gav plads til andre. Set fra Bent Isager Nielsen synspunkt har den ofte udskældte Thomas Blachman faktisk lidt af en samfundsmæssig funktion, idet han på sin måde lader et ungt menneske vide, at det vedkommende er i gang med, er noget, han/hun skal holde sig langt væk fra. Det var noget forstandige forældre for længst burde have indset, men ikke gør det.

Som det fremgår af ovennævnte, er ”Efterforskerne” en bog, der både rummer nøgterne og velbeskrevne kendsgerninger i forbindelse med en efterforskning, men samtidig er det også en bog, der indeholder en politimands tanker og overvejelser efter at have været i tjenesten i mange år.

5 krimihjerter

Lindhardt og Ringhof  2015 – 255 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...