”Den finske patriot” af Henrik Brun

Turbineforlaget 2014 – 372 sider

Forlagets beskrivelse

I ”Den finske patriot” befinder Ketil Brandt sig midt i en mental nedtur, da han bliver sendt til Finland for at dække en storpolitisk sprængfarlig sag. Den kendte russiske aktivist Sevastian Sidorov, der kæmper for homoseksuelles rettigheder, er blevet myrdet i en sauna i det østlige Finland, hvilket har ført til en diplomatisk krise mellem EU og USA på den ene side og Rusland på den anden. Ketil bliver viklet ind i et speget spil, der går via russiske dissidenter og velmenende aktivister i Finland og Baltikum over den ortodokse kirke og udenlandske ambassadører til cirklerne omkring den finske præsident. Alt for sent indser Ketil, hvor farligt spillet egentlig er, og hvorfor Sidorovs morder selv er på flugt.

”Den finske patriot” er det fjerde selvstændige bind i krimiserien om journalisten Ketil Brandt. De øvrige bøger hedder ”Den danske lokkedue”, ”Den norske lakaj” og ”Den svenske løgner”.

”Den finske patriot” må betegnes som en thriller, hvor et storpolitisk tema spiller en væsentlig rolle.

Ingen tvivl om at Henrik Bruns baggrund som udenrigspolitisk journalist skinner tydeligt igennem i bogen. Ganske vist kommer hovedpersonen journalisten Ketil Brandt ud i nogle dramatiske og spektakulære hændelser, som måske ikke blivervirkelighedens journalister til dels, men når man hele tiden fornemmer alt det sandsynlige, der bogen igennem ”svæver over vandene”, gør det ikke noget.

Da bogen hovedsagelig foregår i Finland, får man en god indføring i finsk historie, og da denne indføring indgår i selve handlingen, har man ikke nogen fornemmelse af kedelig historieskrivning. Der er ingen tvivl om, at det finske folk har været meget igennem, inden landet er blevet til det, som det er i dag. Den mægtige nabo Rusland har altid skullet tages i betragtning, når vigtige beslutninger skulle tages.

Bogens helt store tema er de love om begrænsninger i homoseksuelles liv, som Rusland har indført for ikke ret længe siden.

Et andet tema er Den Finsk Ortodokse Kirkes ligeledes kritiske holdning til homoseksuelle

Begge temaer er godt beskrevne.

Henrik Brun nøjes ikke med at lade handlingen foregå på ”gadeplan”. Man kommer tæt på både den finske præsident og ambassadørerne fra både Rusland og USA, og som det sker i virkelighedens verden, udtænkes der ”mindre pæne” aktioner i bestræbelserne for at tilgodese det land, man på et eller andet plan repræsenterer.

Der er gode personskildringer i bogen. Det gælder høj såvel som lav. Man følger Ketil Brandt, der som følge af en nedtur i forbindelse med noget, der er sket i ”Den svenske løgner” forud for denne, igen ”rejser sig” og bliver den meget opsøgende journalist. Han når også lige et par ”hyrdetimer” med et par lækre damer, han møder.

Henrik Brun må have foretaget en meget grundig research i forbindelse med denne bog.

5 krimihjerter af 5

Turbineforlaget 2014 – 372 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...