Interview med Lotte Petri

Lotte Petri har indtil nu udgivet disse tre spændende thrillere. Alle med Selma Eliassen i hovedrollen. Hun arbejder på på Epidemiologisk Institut, der bl.a. overvåger trusler, hvor biologisk terrorisme kan komme på tale.

Lotte Petris 4. bog er på vej.

Hvem er du?

Jeg er født i 1968, har to børn på hhv. 18 og 20 år og er gift med Christian. Jeg befinder mig for tiden i sommerhus i Hornbæk og nyder den dejlige sensommer.

Hvorfor blev du forfatter? Var du en læsehest som barn? Digtede du historier, som du dels fortalte dels skrev.

Jeg har altid været en læsehest, og mine forældre havde utroligt mange bøger i nogle fine mahognireoler. Min far elskede bøge,r og min mor læste også meget, så det har vel smittet af på mig. Jeg har egentlig ikke skrevet, før jeg gik i gang med min første roman, så det har selvfølgelig været lidt famlende i starten, indtil at historien så at sige tog over – den sidste halvdel af romanen var væsentligt nemmere at skrive end den første.

Hvordan vovede du at opsige en god stilling som marketingschef og hellige dig skriveriet? Så vidt jeg ved, gjorde du det tilmed, inden du havde fået en bog antaget

Jeg var ansat som marketingchef i Dansk Erhverv i næsten 8 år og spekulerede over, om jeg skulle nappe yderligere 8-10 år til, og svaret var nej. Jeg fandt mit job interessant, men havde en fornemmelse af, at der ventede mig noget andet. Godt nok har jeg en HD i afsætningsøkonomi, men jeg er også cand.mag. i fransk og er således også humanist. Måske var det den side, der trængte til at blive tilgodeset. Idéen til min debutroman ”Den 5. Plage” blev til i toget til og fra arbejde. Jeg havde lyst til at sætte ord på den angst, der herskede i tiden efter 11. september og efterfølgende Muhammedkrisen, angsten for et terrorangreb mod Danmark. Så jo, jeg tog chancen og sagde mit job op og begyndte at skrive – jeg har vel haft en eller anden tyrkertro på, at det nok skulle gå – men jeg vil nok ikke anbefale andre at springe ud på den måde, især ikke lige op til en finanskrise! Men det er jo gået fint, så jeg fortryder ikke min beslutning.

Dine 3 bøger er udgivet på 3 forskellige forlag. Hvorfor det?

Det første forlag, Schønberg havde jeg selv fundet frem til – jeg havde lavet en liste på 14 forlag, jeg ville sende manuskriptet til – og havde ikke i min vildeste fantasi regnet med, at den første ville bide på, men sådan blev det. Efter udgivelsen gik min redaktør på barsel i et år, og jeg valgte at skifte forlag for at få udgivet min 2. krimi, inden læserne havde glemt den første.

Jeg var ikke helt tilfreds med især distributionen ud til boghandlerne med det nye forlag, så jeg valgte at skifte til Turbineforlaget i forbindelse med min 3. udgivelse. Jeg er i øvrigt meget tilfreds med det forlag, og det er også her, at min 4. roman skal udkomme.

Hvorfor blev det lige thriller-genren, du kastede dig over?

Jeg elsker spænding, mord og gys! Derfor!

Bakterier, vira og biologisk terrorisme har været dine foretrukne temaer i din 3 romaner.Hvorfor lige det? Det er just ikke det, din uddannelsesmæssige bagrund lægge op til?

Jeg synes, at det er et spændende og et uopdyrket område. Jeg havde også lyst til at prøve kræfter med en videnskabskrimi, hvor det ikke er den sædvanlige piberygende, småalkoholiserede efterforsker, der skal opklare et mord. Det kunne være sjovt med en kvindelig læge som hovedperson.

Dine bøger må have krævet enorm research. Hvordan researcher du?

Jeg har nogle gode eksperter, som jeg konsulterer, og så læser jeg rigtig mange videnskabelige artikler på nettet, både på engelsk og tysk.

Skal de steder – gader, veje, pladser og bebyggelser -, du beskriver i dine bøger, findes i virkeligheden? Opfinder du selv steder?

Jeg opfinder sjældent steder. Jeg har det bedst med, at lokaliteterne findes i virkeligheden, ligesom det historiske skal være korrekt.

Hvor vigtigt er det for dig, at det politimæssige i dine bøger er i orden. Vil du kunne finde på at bruge begreberne kriminal- og ordenspoliti, drabsafdeling og Rejseholdet?

Lige som alt andet, skal dette også være i orden.

Hvad med din næste thriller. Har den samme tema? Kan man ikke godt frygte, at læserne siger: ”Nu gider vi ikke læse om ”virus og bakterier” mere.

4. krimi bliver mere traditionel og har ikke det samme tema som de 3 første krimier. Den hedder ”Hvide Snit” og kommer til at handle om psykiatrien – og jeg godt love, at der er fyret op under spændingen. Den lægger sig meget tæt op ad min seneste krimi ”Sort Død”, der udkom i år.

Hvordan finder du på navne til dine personer?

Ja, det kan godt være lidt af en proces. Det skal jo passe til karakteren og samtidigt gerne skille sig ud, så man ikke som læser blander dem sammen. Nogle gange må jeg give karakteren et nyt navn, hvis jeg ikke føler, at det passer. Navne betyder meget, og jeg tror, at det er fordi, at vi alle danner vores egne billeder, når vi hører et bestemt navn.

Hvordan gør du, når du skriver? Har du en udførlig synopsis? Hvor sidder du, når du skriver? Tager du på Hall Hovedgaard?

Jeg burde nok være lidt mere struktureret end tilfældet er, og jeg laver også en synopsis, men desværre har jeg det med at finde på noget nyt, og så må man genoverveje sin synopsis. Det sker også, at en ny person pludselig gør sin entré, og det får jo altid en form for effekt på historien.

Jeg tager ofte til Hald Hovedgaard, men skal også på skriveophold på Svannikegården på Bornholm og til Visby, Gotland – så jeg får et travlt efterår! Jeg er allerede gået i gang med et nyt manuskript, så det bliver spændende, hvordan det udvikler sig.

Hvem laver dine bøgers forsider?

Det har grafikerne fra de forskellige forlag gjort. Den første blev lavet af Stoltze Design og den seneste er lavet af Daniel Fruelund. Omslag til nr. 4 bliver også lavet af ham, og jeg er ret spændt på at se, hvad han nu har fundet på.

Benytter du af ”rådgivere”, når du skriver en bog?

Ja, meget gerne. Man kan læse sig til meget, men det er meget givende at møde en ekspert i sit miljø, og man får altid en historie eller en detalje, som man ikke kunne have fået, hvis man sad hjemme foran sin computerskærm. Så jeg træffer altid aftaler med researchpersoner, når jeg starter en ny roman op. Jeg har således været i Statsfængslet i Vridsløselille, Sikringen, Anstalten ved Hersted Vester og skal her i efteråret på researchtur til Rom.

Hvad er succeskriteriet for en bog? Anmeldelser? Oplag?

Jamen begge ting er meget vigtigt, men jeg er altid glad, når jeg får læserhenvendelser fra folk, der har været glade for at læse mine bøger. Det er jo derfor jeg skriver dem.

Og alle bliver vel glade for en fin anmeldelse, skulle jeg mene. Oplag er noget forlaget bestemmer, og det har jeg ikke så stor indflydelse på, men det er jo dejligt, hvis bogen kan afsættes.

Stor tak til Lotte Petri som så velvilligt har ladet sig interviewe til www.findalskrimiside.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...