”Hypokonderens død” af Hans Davidsen-Nielsen

Forlagets Beskrivelse:

Hans Davidsen-Nielsen er journalist og forfatter, og står bag “Hypokonderens død”, som er hans skønlitterære debut. Hans Davidsen-Nielsen har tidligere skrevet bøger om danske efterretningstjenesters historie.
“Hypokonderens død” handler om den 47-årige Morten Richter, hvis liv er gået i stå med et arbejde på et universitet, hvor han ikke har lyst til at være, og med en titel som alenefar, som ikke just er det mest tiltalende.
En stillingsannonce fra Forsvarets Efterretningsvæsen FET fanger dog hans blik, og pludselig ændrer hans liv sig drastisk. Fra at have et trivielt liv med ens hverdage, befinder han sig pludselig i en hæsblæsende verden med efterretninger i USA og Pakistan.

Min anmeldelse

Bogen må vist nærmest betegnes som en stille og rolig thriller. Der er ikke meget hæsblæsende action i den.

Bogen virker meget realistisk og kan på en mådedeles op i to dele. En del der handler om den private Morten Richter, og en del der handler om efterretningsmanden Morten Richter.

Der gøres i bogen meget ud af at beskrive Morten Richters privatliv. Han er, som titlenantyder hypokonder, og vi hører om, hvordan hans frygt for at blive ramt af alvorlig sygdom præger hans liv. Skæbnen vil, at han bliver ramt af kræft, og vi følger nu de voldsomme problemer, det medfører.

Bogen fortæller også om Morten Richters forhold til sin fraskilte kone og unge teenagedatter. I modsætning til så mange andre bøger hører man her om et godt forhold mellem skilte.

Morten har et rigtig godt forhold til datteren, hvis opvækst ligger ham meget på sinde.

Vi hører også om Mortens gode forhold til en pakistansk kioskejer, som han gennem mange år har hjulpet med at blive – om ikke helt integreret –  så dog til at være en velfungerende indvandrer.

Ud over hovedpersonerne møder man også nogle bipersoner. Fælles for begge kategorier er, at de skildres troværdigt.

Bogens forskellige miljøer er ligeledes troværdige.

Efter mange år på Københavns Universitet som underviser og forsker mistrives Morten mere og mere på jobbet. Han søger og får job hos FET, men må sige farvel til tjenesten pga. kræftsygdommen, inden han overhovedet er kommet i gang. Det forhindrer ham dog ikke i at få et ”freelancer-job” som ”agent”, hvor han bliver udsendt til Pakistan.

Beskrivelsen af det Pakistan, han sendes til og de hændelser, han kommer ud for, virker yderst realistisk.

Bogens beskrivelse af FET’s teknik og arbejdsmetoder virker egentlig meget troværdig, selv om nogen af de overordnede i tjenesten er lidt for meget familiemæssige relationer til hinanden og skildres som typiske overklassemennesker.

Bogen konstaterer også, at der ikke er meget James Bond over en FET-agent, og at ”agenten på gulvet” kun er en lille brik i de overordnedes spil.

I lighed med andre danske thrillers, beskrives også her det dårlige forhold, der åbenbart er mellem PET og FET. Er der mon noget om snakken? Forfatteren Hans Davidsen-Nielsen har jo stor baggrundsviden om efterretningstjenesterne.

Bogen er velskrevet, men jeg synes, beskrivelsen af Mortens Richters privatlivsproblemer fylder for meget, og spændingsniveauet er heller ikke særlig højt.

3 krimihjerter af 5

Politikens Forlag – 319 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...