”Offer uden ansigt” af Stefan Ahnhem

Fra bogens bagside

Fabian Risk er 43 år og arbejde i politiet. To af hans kolleger blev dræbt under efterforskningen af en kompliceret sag, og Risk beslutter at forlade Stockholm og begynde på en frisk i sin fødeby Helsingborg. Risk kommer til Helsingborg sammen med sin hustru og sine to børn midt i en smeltende varm juli, og det er meningen, at Risk skal starte sit nye liv med en seks uger lang sommerferie, inden han tiltræder som efterforsker på stationen i Helsingborg. Men allerede efter nogle få timer i byen, bliver han kontaktet af sin nye chef, Astrid Tuvesson, angående et brutalt mord. Liget af Jørgen Pålsson, som er Risks gamle klassekammerat, er blevet fundet – han er blevet brutalt myrdet og har fået begge hænder skåret af. Der går ikke længe, før flere lig af tidligere klassekammerater dukker op, og Risk befinder sig meget hurtigt i en alvorlig sag, hvis opklaring bliver en kamp mod tiden. Og hvor han i høj grad selv kan komme til at spille en rolle.

Min anmeldelse

Når man går i gang med at læse en bog på 477 sider, tænker man umiddelbart, om den formår at holde ”dampen” oppe fra start til slut. Efter endt læsning er der kun ét svar: JA.

”Offer uden ansigt” er en fantastisk spændende, velskrevet og medrivende bog, som det ikke tog mig lang tid at komme igennem.

Ud over det meget spændende opklaringsarbejde omhandler bogen også, hvordan grov mobning i skoletiden præger et menneske livet igennem. I øvrigt et tema som er og har været meget oppe i medierne i et stykke tid.

Et knap så meget omtalt emne om det at være overset i barndommen spiller også en meget stor rolle i bogen. Her kunne jeg godt have tænkt mig at komme med nogle betragtninger, men undlader for ikke at røbe noget i bogen.

Andre mindre temaer i bogen kan næves: parforholdet, far/søn-forholdet, og arbejdspladsproblemer.

Personbeskrivelserne i bogen er yderst troværdige, og da handlingen i bogen beskrives fra flere personers synsvinkel kommer man til at kende personerne særdeles godt.

Hovedpersonen, efterforskeren Fabian Risk er holdspiller, men så sandelig også individualisten, der går sine egne veje. En type man kender fra utallige andre krimier. Han har sine personlige problemer i forholdet til konen, Tove og til sønnen Theodor. Også følgerne af et skuddrama, han var en del af, da han var ved Stockholms politi, præger ham.

Fabian Risk er en dygtig efterforsker, der i den grad bliver personlig involveret i drabssagen, da drabsofrene er hans klassekammerater fra skoletiden i Helsingborg.

Et sted i bogen antydes det også, at efternavnet ”Risk” passer til ham, hvis man tager i betragtning at ”risk” er det engelske ord for ”risiko”.

En anden vigtig og interessant person er den danske politikvinde Dunja Hougaard, som også deltager i drabsefterforskningen, da den har tråde til Danmark. Når handlingen ses fra hendes synsvinkel er den præget af det dårlige forhold, hun har til sin mandlige chef.

Selv om det polititeam, der skal opklare de mange drab, ligner de teams, vi ofte læser om i diverse krimier, er personerne godt og troværdigt beskrevet og selve politiarbejdet med alt, hvad det indebærer, virker også troværdigt. Måske lige med undtagelse af, at hele teamet afbryder al efterforskning for at gå til grill-party hos en af efterforskerne. Vi hører heller ikke meget til, at der må være utallige andre politifolk ud over teamet med i drabsefterforskningen.

Om det er forfatteren eller oversætteren, der ikke har helt styr på politiet i Danmark, ved jeg ikke, men at beskrive Dunja Hougaard som ”kriminalassistent på kriminalafdelingen i København” er ikke korrekt. Hverken titel eller afdeling eksisterer længere. Det hedder politiassistent og ”Afdelingen for personfarlig kriminalitet”.

Bogen indeholder nogle meget gruopvækkende scener og har et højt spændingsniveau.

Der er i øvrigt også lidt om ”Danmark-Sverige forholdet” i bogen, men mest med et humoristisk twist.

Hvordan kan det i øvrigt være, at kaffen på politistationer verden over, for det meste er udrikkelig? Det er den også på politistationen i Helsingborg.

Bogen hører til blandt de mest spændende, jeg længe har læst.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof – 477 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...