Fadermord – af Carina Bergfeldt

Fra bogens bagside

Han har gjort hendes liv til et helvede. Nu planlægger hun at straffe ham på den værst tænkelige måde. Med tv-serien Dexter som forbillede sidder kvinden i Skövde og planlægger det ultimative mord. For ikke at miste sit fokus har hun på sit køleskab opsat en lap med ordet: FADERMORD.

Samtidig med at mordet planlægges, findes en kvinde frosset ihjel i Simsjön. Hos politiet i Skövde arbejder kriminalinspektør Anna Eiler med sagen, mens journalisterne på lokalavisen, Julie Almliden og Ing-Marie Andersson, på egen hånd prøver at komme til bunds i denne sag. Det har de deres helt personlige grunde til, for i den lille by har alle en eller anden relation til hinanden – relationer, der denne vinter bliver sat på en hård prøve. Og måske bærer en af de tre kvinder på en mørk hemmelighed …

Fadermord er en psykologisk roman, der kryber ind under huden på læseren,

Min anmeldelse

”Fadermord” er en psykologisk roman om en udsædvanlig grov hustrumishandler og modbydelig far. Desuden er bogen også en krimi i mere gængs forstand, idet bogen også handler om opklaringen af et mord.

Både bogens prolog og bogtitel mere end antyder, hvad bogen handler om, nemlig et fadermord.

Desværre må man ud fra historier, man ofte konfronteres med i medierne, konstatere, at det, som beskrives i bogen om ægtemanden/faren, på ingen måde er urealistisk.

Hvem det er, der planlægger mordet, ved læseren intet om. Kun at det sandsynligvis er en af tre kvindelige hovedpersoner, journalisten Ing Marie Andersson, journalisten Julia Almliden og kriminalinspektøren Anna Eiler. Disse tre kvinder arbejder på opklaringen af et mord, som er begået i Skövde i Sverige. De to af personerne ser med den journalistiske vinkel på sagen og den tredje med efterforskerens øjne.

Samtidig med at mordopklaringen foregår, følger man den kvinde (sandsynligvis en af de tre nævnte personer), der er i gang med at planlægge mordet på sin far. Hun planlægger minutiøst, hvordan faren skal myrdes. Det giver nogen samvittighedsmæssige overvejelser, men da beslutningen først er taget, arbejdes der målrettet.

Ud over planlægningen af drabet, hører man også via mange flash backs, hvordan faren har behandlet de tre kvinder, han har været gift med. Her er der tale om særdeles grov vold. Vi hører også om, hvordan han har behandlet sine børn. Ikke så meget med vold men med en meget udspekuleret form for psykisk terror.

At bogen kører på tre plan, drabsefterforskningen, planlægning af fadermordet og flashbacks er en noget udsædvanlig opbygning, fordi man ikke i planlægnings-planet ved, hvis synsvinkel handlingen ses fra. Yderst interessant opbygning.

Bogens personer er yderst realistisk beskrevet, det gælder både de 3 kvindelige hovedpersoner og bogens bipersoner, og især skildringen af ægtemanden/farens behandling af sin familie er grufuld og tankevækkende.

Man kan godt stille sig selv det spørgsmål, om det er realistisk, at journalisterne kan være så inside involverede i sagen, som de er, men det betyder ikke så meget i denne bog, da det altoverskyggende tema er fadermordet. Selve mordhistorien er traditionel, og morderen ganske overraskende.

Selv om man normalt ”ikke holder med” en morder, tror jeg, at i dette tilfælde har fadermorderen alle læseres sympati, og bogen lægger op til diskussionen om, hvorvidt selvtægt i visse tilfælde skal accepteres.

5 krimihjerter ud af 5.

Lindhardt og Ringhoff 2014 393 sider

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...