“En gang morder” af Eva Maria Fredensborg

En dansk psykiater kommer til Småland for at undervise på et sommerkursus, men da han vågner næste morgen, ligger der en hvid kuvert på dørtrinnet til den lejede ødegård. Den indeholder et fotografi af en seriemorder, der tog sit eget liv, mens han var i behandling hos psykiateren tyve år tidligere. Næste morgen findes en kvinde myrdet. Det, der ligner en drømmesag for den danske profiler, Robert Strand, udvikler sig hurtigt til et mareridt, da det viser sig, at han kun har fem dage til at forhindre, at seriemorderens copy cat slår til igen.

Fin debutkrimi. Der er tale om en gedigen krimi. Der er ikke tale om en krimi med det store tempo, men en krimi, der kører stille og roligt og giver tid til fordybelse og overvejelser.

Bogen gør meget ud af at beskrive de forskellige teorier, der opstår under en efterforskning. Disseteorier sætter flere mistænkte i spil, og selv om teorierne virker sandsynlige, holder de alligevel ikke, og man må så i gang med at forholde sig til andre teorier. Læseren skal holde ”tungen lige i munden” for at følge de forskellige teorier, der kommer på bordet, og da man finder frem til den teori, der er den rigtige, bliver læserentemmelig overrasket.

Eva Maria Fredensborg gør meget ud at forklare de psykologiske faktorer, der skal tages i betragtning, når en efterforskning finder sted. Forfatterens indsigt i psykologi er særdeles stor, så en grundig research må nødvendigvis have fundet sted.

Personbeskrivelserne er yderst troværdige. Det er mennesker af kød og blod og på godt og ondt.  Bogen viser bl.a. at selv omman selv er psykolog, så kan livet alligevel ind imellem godt være svært at håndtere.

Bogen foregår i Sverige, som jo er forfatterens oprindelige hjemland, men det danske islæt gør sig selvfølgelig gældende i og med, at hovedpersonen, profileren Robert Strand er dansk og udsendt fra Danmark som et led i et dansk/svensk politisamarbejde.

4 krimihjerter ud af 5

Elg & Co., 2013. – 345 sider.

Reklame

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som Lyd- og Ebog hos MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...