15-04-2020

”Monsterland” af Lindholm og Zornig

Fra bogens bagside

En pige på 15 år begår selvmord efter at have deltaget i en ”puttemiddag” på et nordsjællandsk gymnasium. Hun er blevet filmet med fire ældre drenge i scener, som hun selv beskriver som voldtægt. Men drengene går fri, hvilket udløser en hadefuld konflikt mellem forældrene.

En af drengenes fædre bliver myrdet på færgen mellem Stockholm og Helsinki. Pigens far bliver udsat for et gasangreb i København, hvor flere andre omkommer. Tilsyneladende er der tale om hævn med relation til selvmordet. Men hvem er efter hvem - og hvorfor? Hvem er ofrene, og hvem er de skyldige?

Politiassistent Tessa Højmark bliver sat på sagen, som hurtigt også involverer sikkerhedskonsulent Adam Forsberg. Sporene fører dem til Tallinn, hvor de opdager, at ingenting er, som de troede. Pludselig er Tessa og Adam de jagtede, uden at vide, hvilke monstre, der gemmer sig i mørket...

MONSTERLAND er andet selvstændige bind i serien om Tessa Højmark og Adam Forsberg.

Anmeldelse

“Monsterland” vidner om, at forfatterparret Lindholm & Zornig har foretaget en enorm research vedrørende alt det, der sker i den digitale verden. Man får et grundigt indblik i, hvordan digitale midler kan bruges og misbruges både militært og i almindelige menneskers hverdag.

En del af plottet handler om, at en ung pige er blevet voldtaget til en gymnasiefest af fire unge drenge, som har filmet voldtægten. Filmen bliver herefter lagt ud på de sociale medier.

En anden del af plottet foregår i Tallinn, hvor der fokuseres på en øvelse i Nato-regi, som bl.a. har til formål at kunne imødegå digitale angreb fra Rusland. I forbindelse med øvelsen myrdes en dansk sikkerhedsrådgiver. Han er far til en af de drenge, der har deltaget i voldtægten.

Jeg synes desværre, der går for meget Tallinn og for megetNato-øvelse i handlingen.

Jeg føler, der går langtid, inden man for alvor kommer til at beskæftige sig med den voldtagne pige, og de drenge der står bag filmen af voldtægten. For mig er den del af handlingen mere vedkommende.

Når man omsiderkommer så langt i bogen, kommer det til mange spændende og dramatiske situationer bl.a. et voldsomt gasangreb til et offentligt møde.

Jeg tror helt bestemt, at beskrivelserne af, hvad der sker i forbindelse med Nato-øvelsener realistisk beskrevet.

Jeg synes også, at den efterforskning, der foregår i forbindelse med pigens selvmord, og hvad det afstedkommer er troværdigt.

Personerne er godt beskrevet, og det blev et fint gensyn med politiassistent Tessa Højmark og sikkerhedskonsulent Adam Forsberg. Deres efterforskning i forbindelse med pigens selvmord, drabet på den danske sikkerhedsrådgiver under Nato-øvelsen og det voldsomme gasattentat er særdeles godt beskrevet.

Midt i alt det voldsomme er der også tid til lidt på kærlighedsområdet. Her er alt heller ikke idyl hele tiden.

Bogens beskrivelser af steder og miljøer er virkelig gode.

Jeg var desværre ikke rigtig fanget af temmelig stor del bogen på grund af det, der har med Nato og diverse efterretningstjenester at gøre. I denne bog fylder det for meget efter min smag. Det virker som om forfatterparret vil alt for meget og vil øse af den enorme viden, de tydeligvis har om dette emne.

3 krimihjerter af 5

Harper CollinsNordic 2020 – 459 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

11-04-2020

”Havhvepsen” af Tommy Thorsteinsson

Havhvepsen er et af verdens farligste dyr. Dens gift fører til en hurtig og smertefuld død!

Fra bogens bagside

En intelligent og skruppelløs hacker er på spil i dansk erhvervsliv. Hackeren går målrettet efter velhavende erhvervsfolk, der bærer pacemaker. En afslappende ferietur til Mallorca ender med et kynisk angreb, og snart kan hackeren skrive morder på visitkortet.

Under ledelse af drabschef Victor Bach kæmper efterforskerne med at identificere gerningsmanden. De søger hjælp hos Dieter Wolf, der nu arbejder hos NC3, Nationalt Cyber Crime Center. Han kommer hurtigt på sporet af den tilsyneladende hacker, men har de rettet kikkerten mod den rigtige, eller har Dieter fundet sin overmand?

Samtidig kæmper Anna Blaafalk med eftervirkningerne af sommerens likvideringsforsøg og et dødsfald i familien. I kulissen spøger både kærligheden og en tidligere kollega.

HAVHVEPSEN er andet selvstændige bind i den anmelderroste serie om efterforskerne i Afdelingen for personfarlig kriminalitet.

Anmeldelse

”Havhvepsen” er en særdeles spændende bog, hvor der sker noget hele tiden.

Plottet går bl.a. ud på, at bogens gerningsmand evner at hacke hjertepatienters pacemaker, og derved styre de elektriske impulser vedkommendes hjerte får. Gerningsmanden afpresser derfor nogle særdeles velhavende hjertepatienter for nogle enorme pengebeløb ud fra devisen: ”Betal, hvad jeg forlanger, eller jeg får din pacemaker til give dig så meget strøm, at du dør”.

Det kommer der i sagens natur meget dramatiske situationer ud af.

Gerningsmandenbetjener sig også af andre aflivningsmetoder, idet han benytter sig af en havhveps – en vanvittig giftig gople.

Efterforskerne får deres sag for. Under ledelse af drabschef Victor Bach arbejder hans folk ihærdigt på at finde gerningsmanden. I teamet indgår politiassistenterne Anna Blaafalk og Andreas Axelsen, samt Dieter Wolf, den eminent dygtige cyberspaceekspert. De tre var også var med i Tommy Thorsteinssons foregående bog ”Ensom ulv”, og enkelte tråde i ”Havhvepsen” fører læseren tilbage til denne.

Bogens hovedpersoner er godt beskrevet. Man får også godt kendskab til bipersonerne.

Jeg må dog indrømme, at det generer mig, at vi også i denne bog – som i et utal af andre krimier – igen møder en chef, som er kolerisk ud over alle grænser.

Man kommer rundt mange forskellige steder, og disse er velbeskrevne.

Ind imellem er der virkelig dramatik, men ikke alt i bogen er trods alt helt realistisk. Det kan jeg sagtens se bort fra, da der er underholdning for alle pengene.

Ja, bogen er underholdende, men der er også et hint til, at al den teknik, der findes i cyberspace – og som kan give os uanede muligheder på godt og ondt – rummer en megastor fare for at blive misbrugt.  

Både bogens første og sidste sider er cliffhangere, som lægger op til en tredje bog. Den skal jeg selvfølgelig også læse.

4 krimihjerter af 4

Forfatterskabet 2020 – 332 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

08-04-2020

”Akademiet 2 – Drengen der forsvandt” Eva Maria Fredensborg

Bogens bagsidetekst

Det nordiske politisamarbejde, der går under navnet Akademiet, samles til deres 2. elitemodul. Hampus Cedergren bliver tilbudt at deltage, men gensynet med Nadia Elmkvist er ikke det eneste, der får ham til at fortryde sin beslutning om at rejse til København. Teamet skal profilere gerningsmanden i en sag, hvor et spædbarn er forsvundet, og minderne om kæresten, Elin, der har været savnet i mere end to år, bliver ikke lettere at håndtere, da det viser sig, at efterforskningslederen mistænker barnets nærmeste pårørende.

Nadia rager hurtigt uklar med både Bjørn og efterforskningslederen. Også hun er personligt påvirket af sagen, og da Hampus presser hende til at gennemføre en afhøring af drengens mor, træffer hun en beslutning, der får katastrofale konsekvenser.   

 

 

Anmeldelse

”Akademiet 2 – Drengen der forsvandt” er på mange måder en spændende krimi, men ikke alt i bogen falder i min smag.  

Efterforskerne er for de flestes vedkommende tilknyttet Akademiet – et nordisk politisamarbejde, hvor nordiske politifolk primært bliver uddannet til at udarbejde gerningsmandsprofiler.

Man følger en lille flok efterforskere, der udgør et hold, som er på kursus på Akademiet. De kommer fra henholdsvis Danmark, Norge og Sverige. Man får en rigtig fin beskrivelse af deres karakterer, så man kommer godt ind i hovederne på danske Nadia, svenske Hampus og norske Bjørn både som politifolk men også som almindelige mennesker, der har problemer med dette og hint. Ja, det ligger jo næsten i luften, at kærligheden også bliver sat på prøve.

Plottet handler om, at små babyer forsvinder fra deres barnevogne. Egentlig er det kun meningen, at holdet skal profilere den person, der bortfører babyerne, men hurtigt bliver holdet også involveret i selve efterforskningen.

Man hører nu om holdets ihærdige bestræbelser på at finde børnene og få dem hjem til deres forældre.

Ud over holdet kommer man også til at kende de overordnede på Akademiet, de ulykkelige forældre, der har fået bortført deres små børn og et par computernørder, der laver spil til nettet. Karakteristikkerne er fine.

Også de mange steder, hvor handlingen foregår, er fint beskrevet.

Det, der ikke helt falder i min smag i ”Akademiet 2 – Drengen der forsvandt” er, at jeg ikke synes særlig godt om det, der har med ”Akademiet” at gøre. Der er for alt meget ævl og kævl og snakken frem og tilbage i ledelsesgruppen, og det finder jeg uinteressant.

Selvfølgelig ved jeg godt, at Eva Maria Fredensborgs hensigt med selve Akademiet har været at skabe en fornyelse, men jeg var desværre ikke fanget af det

Der kunne være kommet en alletiders spændende krimi ud af det, hvis alt med Akademiet havde været skåret fra, og handlingen havde koncentreret sig om den egentlige efterforskning, for den er beskrevet virkelig godt og er fuld af spænding og dramatik.

Eva Maria Fredensborg har en fantastisk viden om alt det tekniske, som indgår i en politiefterforskning. Det er virkelig imponerende.

4 krimihjerter af 5

People’sPress  2020 – 416 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

 

31-03-2020

”Skyggejægeren” af Camilla Grebe

Fra bogens bagside:

I 1944 bliver en kvinde fundet myrdet i et baghus i Stockholm med hænderne sømmet fast til gulvet. Gerningsmanden bliver ikke fundet.

Tredive år senere bliver endnu en kvinde fundet myrdet på samme bizarre måde. Og igen ti år efter. Politiet står på bar bund uden nogen spor, og sagen arkiveres som uopklaret.

Da man under et nedrivningsarbejde i 2019 finder skelettet af en ung kvinde, er det efterforskerne Malin og Manfred, der kaldes ud til stedet. Det står hurtigt klart, at der er en sammenhæng mellem ofret og den gamle uhyggelige drabssag. De har desuden god grund til at ro, at gerningsmanden stadig er derude. Kan de nå at stoppe ham, før han slår til igen?

Anmeldelse:

”Skyggejægeren” er af det Det svenske Krimiakademi tildelt hæderen som ”Årets svenske krimi 2019”.

Camilla Grebe har med ”Skyggejægeren” skrevet en overmåde spændende krimi, hvor man følger personerne i livsfarlige og uhyggelige situationer.

Det er også interessant, at man får et godt indblik i efterforskningsarbejde i perioden fra 1944 til i dag.

Desuden er det tankevækkende at høre om, hvor vanskeligt kvinder har haft det som almindelige politifolk og efterforskere, idet mange mandlige politifolk har haft meget svært ved at acceptere, at kvinder har haft noget at byde ind med i politiverdenen.

Det også mere end antydes, at selv kvindelige politichefer nu om stunder også kan tvivle på underordnede kvindelige politifolks evner.

Personerne beskrives på allerbedste vis, og der er mange yderst interessante af slagsen. Camilla Grebe evner virkelig at karakterisere, hvordan nogle af de mandlige overordnede politifolk behandler deres underordnede kvindelige medarbejdere. Jeg blev virkelig harm.

Hvis man har læst de sidste 3 bøger af Camilla Grebe, som er ”Når isen brister”, ”Husdyret” og ”Dvale”, vil man kunne nikke genkendende til flere af bogens efterforskere, der også i denne bog fremstår klart og tydeligt.

Krimiintrigen er særdeles god. Man sidder selvfølgelig og spekulerer på, hvem drabsmanden kan være, og er det virkelig den samme, der har myrdet i 1944, 1974, 1984 og i 2019? Jeg opklarede ikke drabene, men det gjorde efterforskerne, og selvfølgelig er drabsmanden også beskrevet fuldstændig troværdig.

Ud over selve drabssagerne er det uhyre spændende at læse Camilla Grebes beskrivelse af kvindelige betjentes kamp for respekt gennem 50 år.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2020 – 431 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen kan læses som e-bog og lydbog på MOFIBO

27-03-2020

”Mysteriet i Genbrugsen” af Anna Grue

Bogens hovedperson, efterlønneren Anne-Maj Mortensen arbejder som frivillig i genbrugsbutikken ”Genbrugsen” i Nykøbing Sjælland.

Beskrivelsen af interiøret i ”Genbrugsen”, som ligger i en nedlagt dagligvarebutik, er fuldstændig som i en genbrugsbutik i dagens Danmark. Jeg ved det fra mig selv, for utallige er de gange, hvor jeg har være med min kone i en sådan.

Personalet i butikken, tror jeg også er ramt lige på kornet. Jeg skal dog understrege, at jeg ikke har personligt kendskab til, hvordan personalet i de genbrugsbutikker, vi har besøgt, agerer over for hinanden.

Til gengæld er typerne velkendte i al almindelighed, og jeg synes, at Anna Grue beskriver dem virkelig godt.

Jeg holder i særdeleshed rigtig meget af beskrivelsen af den bredmåsede Anne-Maj, som er herlig og realistisk, og som elsker sin ruhårede gravhund Mortensen den Tredje meget højt.

I øvrigt fornemmer man tydeligt, at Anna Grue værdsætter området omkring Nykøbing Sjælland rigtig meget.

I løbet af bogen sker der tre dødsfald blandt personalet umiddelbart efter hinanden. Det synes Anne-Maj er temmelig mystisk, og hun begynder nu sin egen efterforskning og konkluderer, at der er tale om drab. Hun går til politiet med sin mistanke, men Roskilde Politis efterforskere mener til at begynde med, at Anne-Maj lader fantasien løbe af med sig men, men, men…. Ja, gæt selv.

Det er herlig læsning at følge Anne-Majs entusiastiske efterforskning, og selv om bogen betegnes som en hyggekrimi, er der også dramatik.

Jeg har læst krimier siden 60’erne. På dette tidspunkt var rigtig mange krimier af samme type som ”Mysteriet i Genbrugsen”, nemlig hyggekrimier.

For mig var det et hyggeligt gensyn med en genre, som det er meget længe siden, jeg sidst har læst, men det vil ikke blive den genre, jeg ligefrem vil kaste mig over. Jeg er mere til krimier med direkte spænding, intens realistisk efterforskning, psykologi og opfindsomme plots.

Jeg vil imidlertid helt sikkert læse den næste bog i serien om fru Mortensen, for Anna Grues forfatterskab har jeg altid sat stor pris på, både når det gælder hendes krimier om Dan Sommerdahl, ”Italiensvej” og ”De voksnes rækker”

4 krimihjerter af 5

 Lindhardt og Ringhof 2020 – 303 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Bogen kan læses som e-bog og lydbog på MOFIBO