20-07-2021

”Stormfald” af Tove Alsterdal

Min anmeldelse

Tove Alsterdal har med ”Stormfald” skrevet en fremragende krimi. Den blev i 2020 kåret som årets bedste krimi. Den er ikke fyldt med så megen ydre dramatik, men er rolig fremadskridende. Til gengæld er der psykologisk set drama for alle pengene.

En kun 14-årig dreng, Olof tilstod for 22 år siden drabet på en lidt ældre pige, Lina. Efterfølgende medførte det ikke den helt store og grundige efterforskning, for drengen havde jo tilstået ugerningen.

Olof var under den kriminelle lavalder og kunne derfor ikke retsforfølges, men han fik i sandhed efterfølgende ikke et godt liv med ophold på børne- og ungdomsinstitutioner.

Både som barn og voksen har Olof ikke haft kontakt med sin familie og får mest tilfældige jobs.

Da handlingen starter, arbejder han hos en bilopkøber, hvor han kører rundt i Sverige og henter klassiske ældre biler.

På en tur kommer han forbi sit barndomshjem. Efter lange overvejelser vælger han at køre ind. Indenfor i huset finder han sin far liggende død i brusekabinen – myrdet med en jagtkniv.

Politikvinden Eira Sjödin er lige vendt hjem til sin barndomsby for at arbejde ved det lokale politi og for at tage sig af sin mor, som er begyndende dement. Hun bliver inddraget i drabsefterforskningen bl.a. på grund af sit lokalkendskab.

Efterforskningen af mordet på Olofs far vækker hendes fortid til live. Eira var ni år, da Lina blev myrdet.

I og med at Olof var den, der fandt sin myrdede far, undersøger politiet selvfølgelig, om han kan være gerningsmanden.

Interessant er det at følge, når Eira som et led i efterforskningen kommer rundt til steder og personer, hun kender fra sin barndom. Det er er ikke ligefrem positive betragtninger befolkningen giver udtryk for overfor Olof på grund af hans tilståelse om at have dræbt Lina.

På fremragende vis beskriver Tove Alsterdal, hvordan alle i et lille samfund ved – eller tror de ved – alt om hinanden.

Tove Alsterdals beskrivelser af de personer, som inddrages i efterforskningen, er utrolig gode. Hendes psykologiske indsigt i menneskesindet er fremragende.

Man kommer meget tæt på Eira Sjödin og hendes mor, og efterhånden også på hendes 7 år ældre bror, som kendte Olof som teenager.

Ud over at Tove Alsterdal er god til at beskrive mennesker, så er hun også fremragende til at skildre naturen og de steder, hvor handlingen foregår.

Tove Alsterdal viser også, at hun uden at benytte sig af højdramatiske chokeffekter kan skabe endda meget store overraskelser i ”Stormfald”.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2021-05-05 – 366 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

06-07-2021

”Manden i tre dele” af Thomas Bagger

Forlagets beskrivelse

På en forblæst bakke i Sønderjylland finder politiet liget af en nøgen mand. Den døde er dækket til med en presenning og beskyttet mod vilde dyr af en ultralyds-skræmmer. Forvirringen er total, og det hjælper ikke ligefrem, da det viser sig, at manden døde tre dage tidligere og er blevet stjålet fra det lokale lighus. Men den nøgne mand er ikke forbrydelsen. Han er budskabet. Smøl Vold har i årtier skjult en langt mere spektakulær og gruopvækkende hemmelighed, der lynhurtigt får verdenspressens opmærksomhed.
To specialagenter fra enheden Task Force 14 tilkaldes fra København. Den gådefulde David Flugt og den excentriske Lucas Stage. Agenterne får en kølig modtagelse af de lokale politifolk og møder hård modstand i en landsdel, hvor folk køber deres gardiner nedrullede, og de flade marklandskaber kaster lange skygger. David og Lucas kommer hurtigt på sporet af en skræmmende seriemorder og jagten går ind. Men det, agenterne ikke ved, er, at de også jagter hinanden.
Manden i tre dele er en intens historie om skadelig kærlighed og giftig loyalitet.

Min anmeldelse

“Manden i tre dele” er en krimi om en grufuld seriemorder.

Inden morderen afsløres til sidst bliver læseren kastet rundt mellem forskellige ikke helt almindelige personer samt spektakulære steder.

Blandt stederne kan nævnes Smøl Vold - et voldanlæg på Broagerland i Sønderjylland – hvor man finder en massegrav med myrdede kvinder.

Et andet sted er spildevandsledninger under gaderne i byen Timisoara i det vestlige Rumænien, hvor der lever hjemløse med forbryderiske tilbøjeligheder.

Også en sønderjysk rigmandsvilla, en lystyacht og andre interessante steder og miljøer præsenteres man for. Alle steder møder man forskellige mennesketyper.

Af personer kan der nævnes familiemedlemmer, som alle har en eller anden tilknytning til en rigmandsfamilie, som ejer en af de største bygge- og anlægsvirksomheder i Sønderjylland. Der er en speciel præst, som har tilknytning til Indre Mission. Der en læge som ikke just lever op til den etik, som en læge bør udvise. Der er mennesker med kærestesorger. Der er ægtefæller som har problemer i ægteskabet. Der er utro ægtefolk. Der er sølle eksistenser osv.

Alle disse personer indgår i efterforskningen efter den seriemorder, der skjuler sine ofre i Smøl Vold.

Der er mange potentielle gerningsmænd. Som læser gætter man selvfølgelig med, men så nemt er det heller ikke.

Der er rigtig meget at holde styr på for politiet – ja og for læseren – så de to specialagenter David Flugt og Lucas Stage fra enheden Task Force 14 – en slags rejsehold – fra København, får virkelig deres sag for.

I øvrigt er disse to efterforskere temmelig specielle og vækker ikke ligefrem begejstring hos de lokale sønderjyske politifolk.

Jeg synes særdeles godt om bogen. Den er drønspændende, og der sker noget hele tiden. Jeg synes dog, at noget af det, der ind imellem sker i handlingen, er lidt urealistisk. Jeg ved godt, at det kan være med til at højne spændingsniveaet og gøre bogen til en ægte pageturner.

Jeg er meget spændt på at læse den næste krimi i Thomas Baggers nye serie.

4 krimihjerter af 5

30-06-2021

”Jeg er Sarons rose” af Jakob Melander

Fra bogens bagside:

Da et menneskeskelet med et grævlingekranie dukker op, er politiet overbeviste om, at det er en practical joke, men det er politiassistent Christian Porsing ikke. Uden assistance fra sine kollegaer må han tage sagen i egen hånd og ty til tysk politis tidligere star-profiler, Sigga Freitag, for at få hjælp.

I kraft af sin opvækst nær en tidligere koncentrationslejr er Sigga en plaget sjæl med en ‘næse’ for det, hun kalder mentale spor efter menneskelig lidelse. Efter en særlig voldsom sag, har hun forladt tysk politi, og rejser nu rundt til universiteter og politiafdelinger for at holde foredrag om sin specielle metode. 

Christian overværer hendes foredrag på Københavns Universitet. Han er skeptisk og opfatter hendes evne som en ny form for clairvoyance, men må langsomt indse, at Siggas metode vækker genklang i ham selv. Og da endnu et skelet med monteret grævlingekranie dukker op, begynder en efterforskning, der vil ryste Christian i hans grundvold og forandre både ham og Sigga for altid. 

”Jeg er Sarons rose” er første bind i Jakob Melanders nye trilogi om det umage par politiassistent Christian Porsing og profiler Sigga Freitag.

Min anmeldelse:

Jakob Melander har skrevet en drønspændende krimi, der i sin handling gang på gang er højdramatisk, brutal og meget barsk.

Jeg synes rigtig godt om ”Jeg er Sarons rose”, men jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig kan finde ud af, om profiler Sigga Freitags teori er realistisk om, at drabsmænd ud over fysiske spor på et gerningssted også efterlader sig mentale spor. Et mentalt spor er, at en efterforsker/profiler kan fornemme, hvad gerningsmanden har tænkt, da han foretog sin udåd. Det er i hvert fald en spændende teori.

Det er nemmere af forholde sig til de fine beskrivelser af, hvordan hovedpersonen politiassistent Christian Porsing efterforsker de drab, der finder sted, og også hvordan han fascineres af Sigga Freitags metoder.

Christian er ikke en tough guy. Han kæmper med nogle psykiske problemer, men hans politimæssige evner fejler ikke noget, og man kommer godt ind i hovedet på ham, fordi hele handlingen ses fra hans synsvinkel.

Stemningen blandt kollegerne i Afdelingen for personfarlig kriminalitet på Teglholmen i København er ikke særlig god bl.a. fordi Christian har ageret ulovligt i en sag, han tidligere var involveret i. Desuden spiller det også ind, at kollegerne er yderst skeptiske over for Sigga Freitags metoder.

Beskrivelserne af politifolkene er gode. Når jeg læste om Christians provokerende kollega CP, var det lige før, jeg kunne sidde og hidse mig op.

Også bogens øvrige personer er lette at forestille sig. Det gælder i særdeleshed Sigga Freitag. Hun er bestemt ikke helt almindelig.

Bogens afslutning er særdeles spændende.

Jeg skal helt bestemt læse den næste bog i Jakob Melanders nye serie, hvor man også vil komme til at høre mere om Sigga Freitags brug af sine teorier.

 

5 krimihjerter af 5

People’s 2021 – 469 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

 

 

20-06-2021

”Sag 1569” af Jørn Lier Horst

Forlagets beskrivelse

En sommeraften i 1999 blev den 17-årige Tone Vaterland dræbt på vej hjem fra arbejde. Sagen blev hurtigt opklaret. Skylden blev tildelt, straffen udmålt, og dommen afsonet.

Glemslens slør har lagt sig over sag 1569, indtil William Wisting modtager et brev, der kun indeholder en speciel talkombination, der peger på andre løsninger end den etablerede sandhed. 

SAG 1569 er fjerde og sidste bog i Jørn Lier Horsts cold case-kvartet, hvor politiefterforsker William Wisting fra Larvik genåbner gamle sager, der kan synes umulige at løse. Bogen kan læses uafhængigt af de andre bøger i serien.

 

Min anmeldelse

Som altid, når jeg går i gang med at læse en krimi af Jørn Lier Horst, er forventningerne høje – og de blev indfriet.

At Jørn Lier Horst selv har arbejdet som politiefterforsker, ser man meget tydeligt i den måde, som bogens hovedperson politiefterforskeren William Wisting er skildret på. Det er meget troværdigt.

”Sag 1569” har en krimiintrige, hvor politiefterforskerne ind imellem ikke ved, hvad der er op og ned i sagen. Tilmed er sagen jo en cold case, hvilket ikke gør efterforskningen lettere.

De politifolk, der medvirker i efterforskningen, er meget velbeskrevne.

Der foretages mange interessante og troværdige afhøringer.

Selv om sagen med arkivnummer 1569 er 17 år gammel, og fra en tid, hvor trafikken på cyberspace ikke var helt så fremherskende som nu, fortager efterforskerne søgninger i massevis i cyberspace for at finde ud af, hvordan både vidner og mistænkte har kommunikeret, idet fortid og nutid ikke kan skilles fra hinanden.

Der gøres også meget ud af at beskrive, hvordan man via elektronikken kan få indblik i, fx hvor personer har indfundet sig på bestemte tidspunkter.

Alt i alt ligner den beskrevne efterforskning den, som fortages i virkelighedens verden. Det er netop det, der kendetegner den virkelig gode politiroman.

En politimand har også et liv uden for tjenesten. Jørn Lier Horst evner at beskrive den side af William Wistings liv virkelig godt. Man hører om det gode forhold, han har til datteren, journalisten Line og også om, hvor højt han elsker barnebarnet Amalie.

Hvordan den indviklede sag 1569 hænger sammen klart og tydeligt frem til slut i bogen.

Hvilke planer Jørn Lier Horst har med sin næste krimi, ved jeg ikke, men uanset om det måske alligevel bliver en cold case, en krimi han skriver sammen med Thomas Enger, eller om det bliver en ”almindelig” Wisting-krimi, ja, så skal den bare læses.

5 krimihjerter af 5

Modtryk 2021 – 341 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

10-06-2021

"Opløst" af Sara Blædel og Mads Peder Nordbo

Forlagets beskrivelse:

I “Opløst” følger vi beboerne i den lille by Tommerup på Fyn. Her er skolelæreren Charlotte, der er mor til to små børn og gift, på vej på arbejde, da hun forsvinder sporløst. Alle kender hinanden i Tommerup, og man passer på hinanden i lokalsamfundet. Derfor er Charlottes mand også desperat, da han tropper op hos politiet i Odense, for nogen må da have set noget? Vicepolitiinspektør Liam Stark og politikommissær Dea Torp tager det mere roligt og venter nogle timer før de sætter en eftersøgning i gang. Da Charlotte fortsat ikke er dukket op næste morgen, begynder det at gå op for dem, at der er tale om en forbrydelse. Sagen eksploderer, og snart er hele Fyn involveret i Charlottes forsvinden, for hvad hvis de selv var den næste? Sagen udvikler sig til at være et kapløb med tiden for Dea og Liam, der endnu ikke har fundet morderen og fortsat får anmeldelser om forsvundne borgere. Finder de mon frem til vedkommende, før det er for sent? “Opløst” er en hæsblæsende krimi om dødsfrygt og vigtigheden i et stærkt lokalsamfund. Det er den første bog Sara Blædel og Mads Peder Nordbo skriver sammen.

Min anmeldelse

Når man som jeg flere gange har været i Tommerup, følte jeg mig straks på hjemmebane, da jeg læste ”Opløst”. Jeg holder særdeles meget af at læse bøger, der foregår i områder, jeg kender. Når ”Opløst” så tilmed er en utrolig spændende, velskrevet og tankevækkende krimi, kan jeg ikke forlange mere.

 Det politimæssige er tilmed også yderst realistisk, og det sætter jeg meget stor pris på.

Den forbrydelse, der sker i ”Opløst”, er af en sådan slags, at man ikke har set noget, der ligner den i Danmark, men det betyder ikke, at den ikke ville kunne ske. Omstændighederne skal bare være til stede.

Vicepolitiinspektør Liam Stark og politikommissær Dea er dem, der leder efterforskningen, og uden der på nogen måde svælges i deres privatliv, er man ikke i tvivl om, at også politifolk har en privat tilværelse ved siden af jobbet. De to beskrives virkelig godt og troværdigt.

I det hele taget formår Blædel og Nordbo at beskrive alle personerne, så de fremstår tydeligt for læseren.

”Opløst” kommer om ad mange temaer. Blandt andet indgår den kristne og islamiske tro i bogen. Det samme gør forholdet mellem ægtefolk og også forholdet børn og forældre. Pressens interesse for forbrydelser er også med. Og så er der alt det, der sker i et lille samfund, hvor alle kender hinanden og også har en mening om hinanden.

Da politiets arbejde spiller en stor rolle i ”Opløst” – som jeg også vil betegne som en politiroman – hører man naturligvis også en del om, hvad der foregår i kulisserne på politigården i Odense, hvorfra efterforskningen styres.

Jeg håber, at Sara Blædel og Mads Peder Nordbo vil fortsætte samarbejdet om kommende krimier. De er særdeles gode forfattere hver for sig, men deres fælles projekt med ”Opløst” er eminent.

5 krimihjerter af 5

Politikens forlag 2021 – 336 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO