”Hvepsens år” af Agnete Friis

People’s 2023 – 334 sider

Min anmeldelse

Med ”Hvepsens år” har Agnete Friis skrevet, hvad jeg vil betegne som en socialrealistisk spændingsroman, hvor man på tætteste hold følger to yngre mænd, pedelmedhjælperen Danny og lægen Tommy.

Danny er godt og grundig træt af velfærdssamfundets påstand om, at der i dagens Danmark er lige muligheder for alle.

Når unge kvinder på forskellig vis taler om undertrykkelse af diverse befolkningsgrupper ude i verden ”står han helt af”. Han hader det, både påstandene og kvinderne, der påstår det.

Han føler nemlig, at det er personer som ham og hans ligestillede, der på forskellig vis har haft en dårlig opvækst, der er de virkelig undertrykte.

Læseren kommer virkelig godt ind i hovedet på Danny, og man forfærdes over, at han i en stjålen bil kører ind i en flok unge kvinder for på voldsomste vis at markere sine syns­punkter. Tre mister livet og flere kvæstes.

Det er helt uforståeligt, at nogle mennesker kan gøre det, som Danny gør. Desværre er det jo ikke urealistisk. Det ser man af og til eksempler på i virkelighedens verden.

Det viser sig, at Danny ikke er tilfreds med at have dræbt kun tre kvinder. Han vil dræbe endnu flere.

I forbindelse med flugten fra gerningsstedet pådrager Danny sig en alvorlig skade, som kræver akut lægehjælp.

Han tør ikke opsøge normal lægehjælp, men han har en klemme på Thomas, en ung hospitalslæge, og ham tvinger han til at hjælpe sig.

Sideløbende med at man følger Danny, følger man også Thomas. Han er glad for sit arbejde som læge, men er kommet ud i et medicinmisbrug for at kunne klare hverdagen.

I lighed med Danny får man også en fantastisk god indsigt i Thomas’ liv.

Bogen er bygget op på den måde, at man på skift følger Danny og Thomas. Man væmmes ved det, som Danny gør og tænker. Modsat føler man med Thomas, som efterhånden begynder at ane, hvad det er for et menneske, han er kommet i kløerne på.

Skildringerne af de miljøer, som henholdsvis Danny og Thomas er vokset op i, er virkelig gode og belyser på bedste vis, hvad der har gjort dem til de personer, de er.

Slutningen på ”Hvepsens år” er virkelig spændende.

Agnete Friis evner på bedste vis at tilsætte socialrealisme i en troværdig og psykologisk spændings­roman.

4 krimihjerter af 4

People’s 2023 – 334 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...