”Instinkt” af Britt Nørbak

Superlux 2022 – 321 side

Fra bogens bagside

Sidste efterår fandt Danmarkshistoriens største smykkerøveri sted. Julie Røpke blev dømt for at have røvet sin arbejdsplads, landets mest velrenommerede smykkeforretning på Strøget. Sagen splittede befolkningen, for hvorfor skulle en kvinde med ren straffeattest og god økonomi begå væbnet røveri? Andre mente, at Danmark havde fået sin første kvindelige smykkerøver, der ikke angrede sin handling. En isdronning på vej bag tremmer.
Nu begynder Julie Røpke sin afsoning i landets mest sikre fængsel, der lider af underbemanding og overbelægning. Her skal hun kæmpe for en plads i hierarkiet mod den regerende ‘dronning’, men hvem kan hun stole på – og kan hun stole på sig selv?
Udenfor tremmerne har kriminalreporter Katrine Wulff bidt sig fast i Røpke-sagen, og hendes artikler besværliggør Julies ønske om at afsone under radaren. Julie gemmer nemlig på noget, hun ikke vil have frem.
INSTINKT er første bind i en serie, der foregår i et lukket dansk kvindefængsel.

Min anmeldelse

Britt Nørbaks debutkrimi ”Instinkt”, som er første bind i serien om Julie Røpke,hører til en fin en af slagsen. Den er virkelig spændende, interessant og informativ.

Man får rigtiggod indsigt i, hvordan forholdene er i kvindeafdelingen på et moderne super-fængsel. Det er fuldstændig uden betydning, at fængslet Omega Plus ikke eksisterer i virkeligheden, for det fiktive fængsel er blevet til, efter at Britt Nørbak har foretaget en grundig research med hensyn til, hvordan en kvindeafdeling i et superfængsel ser ud og fungerer.

Selv om fængslet er moderne er der bestemt også problemer. Man hører om overbelægning og manglende personale. Netop det der ofte er fremme i pressen for tiden.

Den kamp, der foregår om at blive kvindeafdelingens dronning, er meget barsk og voldsom. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor realistisk beskrivelserne er, men jeg tror helt bestemt, at der er noget om snakken.

Der er mange interessante kvindetyper beskrevet. Kvinderne findes i alle aldre. Noglebeskrives som yderst sympatiske og det til trods for, at de er dømt for drab, narkokriminalitet m.m., og andre er usympatiske og ondskabsfulde.

Det er bestemt ikke nogen nem opgave at være fængselsbetjent. Der mangler mandskab, og også fængselsansatte kan have lig i lasten og føle sig tvunget til på kriminel vis at hjælpe nogle af de indsatte. Andre kan ligefrem blive forelsket i en indsat.

I dette fængselsmiljø indsættes Julie Røpke, der er dømt for at have begået danmarkshistoriens største smykketyveri tilmed på sin egen arbejdsplads.

Julie er yderst intelligent og ikke sådan at hundse rundt med, hvilket fængselsdronningen Connie straks indser ved Julies ankomst til fængslet. Den kamp, der herefter udspiller sig mellem de to, er meget voldsom

Dette fængselsmiljø danner basis for bogens krimiintrige. Den er virkelig spændende. Tilmed rummer den store overraskelser, efterhånden som handlingen skrider frem.

En krimiintrige, der overrasker, er altid god læsning.

Det, som virkelig er nyt i forhold til de mange krimier, jeg efterhånden har læst, er den fantastisk gode og informative beskrivelse af forholdene i en kvindeafdeling i et moderne superfængsel.

Jeg vil glæde mig til at læse, hvad der sker i Britt Nørmarks næste bog i serien, der foregår i et lukket dansk kvindefængsel.

4 Krimihjerter af 5

Superlux 2022 – 321 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...