”Proxy” af Steffen Jacobsen

Med ”Proxy” introducerer Steffen Jacobsen et nyt efterforskerpar, kriminalinspektør Jakob Nordsted, som er krigsveteran og hans yngre kollega, politiassistent Tanya Nielsen.

De to efterforskere skal hjælpe det lokale politi i Holbæk med at opklare to drab. Det drejer sig om et drab på en pensioneret kvindelig bogholder og terapeut, som er dræbt med en afrikansk ritualkniv og en læge, som er stranguleret og efterfølgende brændt i sin bil.

Jeg synes virkelig godt om de to efterforskere, som er meget forskellige. De har ikke arbejdet sammen før, så det giver anledning til diverse kontroverser, hvilket afstedkommer mange herlige og humoristiske replikker.

Som handlingen skrider frem, kommer man til at kende dem begge to rigtig godt, takket være Steffen Jacobsens gode beskrivelser af dem. En spændende detalje ved Tanya er, at hun har en særdeles veludviklet lugtesans, som både kommer hende til gavn og til voldsom irritation.

I det hele taget er der mange fine skildringer af bogens personer. En person, som slet ikke kan undgå at gøre indtryk er teenagepigen Emma, som er kronisk syg og lænket til sin kørestol. En anden person, som også gør indtryk, er hendes ven, Andreas.

Man kommer rundt mange forskellige steder i Holbæk. Fx i den efterhånden noget forsømte apotekergård, hvor Emma bor med sin mor, samt det kollegium hvor Tanya skal overnatte, mens efterforskningen kører, og huset hvor den dræbte terapeut boede og arbejdede. Man fornemmer også fint, at Holbæk er omgivet af skøn natur.

Det er bestemt ikke nogen nem sag, politiet står overfor, og diverse teorier kommer på bordet, inden man kommer til bunds i sagen. Jeg holder meget af, når man bliver overrasket til sidst i en krimi. Det blev jeg her.

Jeg er meget begejstret for ”Proxy”. Den er helt klart til 5 krimihjerter, men det generer mig voldsomt, at så god en krimi ikke skildrer politiet på korrekt vis. Jakob Nordstedt er i bogen omtalt som kriminalinspektør. Den titel findes ikke mere. Tanya omtales som politiassistent. Jeg tror kun, hun er politibetjent, da flere ting tyder på, hun ”er i lære”. Jakob og Tanya er udsendt til Holbæk af Rigspolitiet. Der findes altså heller ikke mere et Rejsehold, som kan udsendes. Jeg synes også, det er urealistisk, at man ikke hører meget om Jakob og Tanyas samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi.

Jeg mener, at gode krimiforfattere bør skildre politiet, som det er i virkelighedens verden.

Jeg glæder mig til den næste bog i serien om Jakob Nordsted og Tanya Nielsen uanset min kritik af beskrivelsen af det politimæssige.

5 krimihjerter af 5

Lindhardt og Ringhof 2019 – 320 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...