”Udenfor er hundene” af Gunnar Staalesen

Gyldendal 2019 – 314 sider

Bogens bagsidetekst:

Privatdetektiven Varg Veum er på vej til sin bil, da han med nød og næppe undgår at blive kørt ned af en bilist, som styrer direkte imod ham og efterfølgende forsvinder. Oplevelsen får ham til at tænke på to dødsannoncer, han har læst inden for de seneste måneder. To af mændene, som har sonet en dom i en overgrebssag, Veum selv i en kort periode var fejlagtigt sigtet i, er omkommet på måder, som politiet har defineret som ulykker. Veum får mistanke om, at dette kan være noget langt mere alvorligt. I så fald står han måske selv på den samme dødsliste. Med frygten for eget liv som drivkraft giver han sig i kast med at undersøge den gamle sag.

Anmeldelse:

Titlen ”Udenfor er hundene” er fra Johannes’ Åbenbaring og henviser i overført betydning til alt det farlige, der er udenfor dørene.

Som det også gjorde sig gældende, da jeg læste Gunnar Staalesens foregående krimi, ”Storesøster”, skal jeg stadigvæk lige vænne mig til, at hovedpersonen, den private efterforsker Varg Veum, nu efterhånden er blevet en ældre herre set i forhold til den person, han blev skildret som af skuespilleren Trond Epsen Seim i TV-serien ”Varg Veum”.

”Uden for hundene” omhandler to hovedtemaer: overgreb mod børn samt selvtægt.

Staalesen formår på yderst diskret vis og uden at svælge i beskrivelser at skildre misbrug af børn.

Varg Veum kommer i forbindelse med rigtig mange personer i bogen, så for læseren er der er mange at holde styr på. Fælles for personerne er, at de er yderst velbeskrevne. Selv om bogens mange samtaler er realistiske, synes jeg, der er lige lovlig meget snak.

Der er bestemt også plads til drama, idet den sag om misbrug af børn, som Varg Veum selv var sigtet i, åbner sig mere og mere i forbindelse med de involverede personer.

Beskrivelserne af steder og miljøer er virkelig gode. Jeg har for nogle år siden besøgt Bergen og med egne øjne set i hvilken bygning Varg Veum har sit kontor. Udenfor på gadeplan har man rejst en bronzestatue af den berømte privatdetektiv.

Mit besøg i Bergen betyder, at jeg tydeligt kan se mange af lokaliteterne for mig.

Selv om ”Udenfor er hundene” bestemt er læseværdig, synes jeg, den var lidt sej at komme igennem mest på grund af mange samtaler med mange personer.

3 krimihjerter af 5

Gyldendal 2019 – 314 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...