“Fjenden iblandt os” af Jakob Melander

Handlingen i ”Fjenden iblandt os” udspiller sig over ca. 17 timer i Oksevænget, en ghettobebyggelse i Bellahøjområdet i København.

Det går faktisk godt i Oksevænget takket være et fint samarbejde mellem Københavns Kommune og beboerforeningen.

Her i denne bebyggelse, som hovedsageligt er præget af tyrkere, finder man liget af den 8-årige danske pige, Laura.  Det viser sig, at Laura har været udsat for overlagt drab.

Nu er det jo sådan, at de politiske partier i Danmark ikke alle har samme opfattelse af, hvad der tjener samfundet bedst, når det det drejer sig om indvandrere og ghettoområder. Københavns kulturborgmester fra Dansk Folkeparti, Kristian Havholm er en af skeptikerne med hensyn til Oksevænget og vil ved selvsyn se på forholdene.

Efterfølgende kommer Kristian Havholm til at spille en meget stor rolle i bogen. Man får en virkelig god indsigt i de tanker, han gør sig og i de begivenheder, han bliver en del af som følge af fundet af den dræbte pige.

Efterforskningen af drabet ledes af Lars Winkler, politiassistent ved Københavns Politi. Ham vil mange kende fra Jakob Melanders foregående bøger. Man får meget fin forståelse for de overvejelser og handlinger, Lars Winkler gør for at gennemføre efterforskningen, som viser at være meget vanskelig. På et tidspunkt er der hele 6 mistænkte.

Der sker konstant noget, der forvirrer Lars Winkler. Det fremgår af dette citat fra bogen, hvor Lars Winkler tænker følgende: ”Det hele er blevet vendt på hovedet. Tingene udvikler sig hele tiden og så hurtigt, at han ikke når at tænke, at gå de forskellige scenarier igennem. Det er, som om der er nogen, der forsøger at styre hans efterforskning, tvinger ham ud ad bestemte spor, mens andre lukkes eller forbliver usynlige.”

Drabsefterforskerne er imidlertid ikke de eneste politifolk, man møder i Oksevænget. Adskillige betjente fra beredskabet ved Københavns Politi udkommanderes for at danne en ring om bebyggelsen for imødegå de optøjer, der muligvis vil kunne opstå, når en DF-politiker besøger et ghettoområde. Og uro bliver der, da det også går op for indbyggerne i Oksevænget, at der er begået et drab.

Jakob Melander forstår på allerbedste vis at skildre, hvordan forskellige personer inddrages i efterforskningen af drabet. På næsten filmisk vis følger vi personernes ageren, idet scenen skifter uhyre tit mellem forskellige velbeskrevne lokaliteter i form af meget korte kapitler. I modsætning til en film, følger man også personernes tankegang, og man forstår meget fint, hvad der rører sig i hovedet på mange uhyre interessante personer.

Jakob Melanders ”Fjenden iblandt os” er ikke en gængs krimi. Det er en krimi, som foruden at være meget spændende, også er en socialrealistisk roman, som skildrer den virkelighed, der kan være i et ghettoområde. Romanen beskriver, hvor let tingene kan udvikle sig til noget helt uforudsigeligt, når ”dem” og ”os” krydser klinger foranlediget af fanatiske personers holdninger og ageren

5 krimihjerter af 5

People’sPress 2019 – 397 sider

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...