”Jihadbruden” af Jens Strandbygaard

Den 15-årige Mathilde Østergaard, rejser til Raqqa i Syrien for at gifte sig med ISIS krigsherren Sheik Ibn Omar og blive jihadbrud. Mathilde er en af de 5000 unge piger verden over, der hvert år føler sig kaldet til give sig hen til en ISIS-kriger. Svage og ensomme piger ser i en ISIS-kriger en form for idol, som vil kunne give dem tryghed og måske være med til at foretage handlinger, som i visse muslimske kredse vil kunne skabe beundring.

Skildringen af det, Mathilde oplever i forbindelse med den mand, hun er blevet gift med, er på alle måder ganske forfærdelig. Jens Strandbygaard formår virkelig at få læseren til – næsten på egen krop – at mærke, hvilke grufuldheder den 15-årige pige og andre piger i samme situation bliver udsat for.   

Beskrivelserne af bogens personer er virkelig gode og troværdige. Det gælder alle bogens personer og selvfølgelig i særdeles hovedpersonerne, hvor Mathilde er den ene.

Den anden er sognepræsten Daniel Vest, som foruden at være almindelig hverdagspræst også bruger sin tid på at hjælpe folk i nød. Det sker via hans hjemmeside PoseidonHelps. Da Daniel tidligere har været i Frømandskorpset er den hjælp han yder folk af en noget anden karakter, end den man normalt forbinder med præster. På sin egen måde tager fx hånd i hanke med mænd, der mishandler deres koner, og det er bestemt ikke opbyggelige samtaler den gode præst benytter sig af.

Daniel påtager sig efter en henvendelse fra Mathildes mor at tage til Raqqa og forsøge at få Mathilde med hjem. Det afstedkommer mange spændende og yderst dramatiske hændelser.

Jeg kan vældig godt lide Daniel, men jeg kan godt være i tvivl om, hvorvidt han er skildret lidt for action-agtig. Han formår i den grad at overvinde sine modstandere både rent kampmæssigt, men også med udspekulerede tiltag. På den anden side set, så ved jeg også, at netop medlemmer af Frømandskorpset kan noget helt særligt i kampsituationer, så jeg ”køber ham”.

Det varede i øvrigt en rum tid, før jeg fik styr på Danielsprivatliv, hvor der i beskrivelsen er indflettet noget symbolik. Det er ikke lige mig, men OK, manden er jo præst.

Når det drejer sig om bogens andre personer kan man tydeligt se Mathildes fortvivlede mor, flere muslimske kvinder – både sympatiske og usympatiske typer – og de fanatiske og meget modbydelige ISIS-krigere for sig – ikke mindst krigsherren Sheik Ibn Omar.

Beskrivelserne af Raqqa er meget fine, og dem – kombineret med det, som man har set fra Syrien på TV-  gør, at man virkelig får byen ind under huden. Da noget af handlingen også foregår i Aarhus, som jeg kender temmelig godt, kan jeg sagtens køre en indre Aarhus-film. Det gør sig især gældende i den meget spændende og spektakulære slutning.

Bogenbyder også på overraskelser undervejs, som jeg ikke lige havde set komme.

Jeg synes absolut godt om den. Den er både spændende, informativ og tankevækkende.

”Jihadbruden” er den første i en trilogi om sognepræsten og ex-frømanden Daniel Vest, og jeg venter spændt på bog nr. 2.

4 krimihjerter af 5

Byens Forlag 2018 – 324 siderFindals krimiside

Reklame:

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...