Denne gang handler min anmeldelse ikke om en fiktiv krimi, men om skildringen af den kendte danske forsvarsadvokat Michael Juul Eriksens arbejde rundt om i danske retssale.
Det er en tydelig og præcis skildring af, hvad en forsvarsadvokat gør for at en anklaget klient bliver frikendt eller får den mindst mulige straf for den forbrydelse vedkommende er anklaget for.
For Michael Juul Eriksen handler det ikke så meget om, hvorvidt en anklaget er skyldig eller ej. Det handler om finde alle de facts, der taler mod og stiller tvivl ved det, som anklagemyndigheden bruger for at få en anklaget dømt.
Michael Juul Eriksens holdning er den, at det er bedre at lade en skyldig gå fri end lade en uskyldig blive dømt.
Der puttes ikke noget under stolen i bogen. Hvis hans opfattelse har været, at politiet og anklagemyndigheden har ageret forkert i forbindelse med en retssag, så sigerhan det råt for udsødet.
Jeg må indrømme, at det er godt, det ikke er mig, der skal være nævning i en sag, hvor der ingen tilståelse er, for hold da op hvor må man kunne blive i tvivl, når man har lyttet til både anklager og forsvarer.
Bogen kommer ind på nogle af de spektakulære sager, som Michael Juul Eriksen har haft.
Bl.a. forsvaret af Jørn ”Jønke” Nielsen, en af de terrorsigtede efter angrebet på Krudttønden i København, to sager med fodboldkendisser, nemlig Niclas Bendtners spirituskørsel og Leon Andreasens voldssag.
Den sag i bogen, jeg læste med størst interesse, var den såkaldte Suldrupsag, hvor Louise Lauersen var anklaget for drabet på sin mor. Grunden til min særlige interesse er, at jeg har læst oganmeldt bogen ”Man sagde hun slog sin mor ihjel” af Dennis Drejer. Herhører man hele Louise Laursens historie. I Michael Juul Eriksens boghører man, hvordan han som forsvarsadvokat fik hende frikendt. Han vedgår gerne, at han den dag i dag ikke aner, om hun var skyldig eller ej.
Det er lige før, man taber pusten, når man hører om alle de sager Michael Juul Eriksen arbejder med nærmest i døgndrift og med flere sager på en gang. Han fortæller også, at der i juridiske kredse ligefrem er blevet væddet om, hvor længe han kan holde til det tempo.
På mange måder er ”Forsvar – Alle har ret til en god advokat” meget interessant, men man skal være forberedt på, at der overalt i bogen myldrer med mangejuridiske betragtninger, og det er nok ikke lige det, der fanger mig allermest. Er man derimod til den slags, vil man have stor glæde af at læse bogen.
3 krimihjerter af 5
Politikens forlag 2017 – 269 sider
Reklame:
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget
Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO