Gyldendal 2016 – 398 sider
Anmeldelse
I foråret 2014 rammes Oslo af to terrorhandlinger som koster adskillige menneskeliv. Hovedstaden er i yderste beredskab.
Umiddelbart ser det ud til, at det er radikale jihadister, der står bag, og frygten for flere terrorhandlinger tager til, for 200-årsdagen for den norske grundlov nærmer sig, og sandsynligheden for at denne dag bliver et nyt terrormål er yderst sandsynlig
Befolkningens sympati for muslimer i kan ligge på et meget lille sted. Dette gælder både den almindelige befolkning, men i særdeleshed også de højreorienterede norske partier med det norske Fremskridtsparti i spidsen.
Anne Holt formår på bedste vis at skildre denne frygt. Hun skildrer ligeledes utrolig godt, hvordan politiet og efterretningstjenesten efterforsker de to terrorhandlinger og prøver at imødegå en kommende. I spidsen for den politimæssige efterforskning står den nyudnævnte politimester Silje Sørensen, som bliver mere og mere frustreret over, at efterforskningen ikke rigtig fører noget med sig.
Politikvinden Hanne Wilhelmsen, som mange læsere vil kende som hovedperson i mange af Anne Holts tidligere krimier, er på banen igen. Det er en noget anden Hanne end hende, vi hidtil har kendt. Hun sidder nu i kørestol på grund af, at hun blev alvorligt såret ved en voldsom skudepisode skildret i en tidligere bog med hende i hovedrollen. Hun har på det nærmeste lukket sig inde i sin lejlighed, hvor hun bor sammen med sin ægtefælle, den muslimske kvinde Nefis, med hvem hun har datteren Ida på ti år. Fremstillingen af familielivet og familiemedlemmernes samtaler er skildret meget smukt og positiv, men Hanne er ikke nogen ”nem” kvinde for andre end Nifis og Ida.
Selv om hun lever meget tilbagetrukket, har hun ikke mistet forbindelsen til politiet, så hun er i gang med at efterforske en såkaldt ”cold case” i form af en forsvindingssag fra 1996, hvor en ung pige forsvandt. Som samarbejdspartner har hun politiassistenten Henrik Holme. Han er en meget usædvanlig politimand. Hans udseende med smalle skuldre og et meget stort hoved er ikke ligefrem prototypen på en efterforsker. Han er yderst tilbageholdende og lidt af en enegænger uden ret meget kontakt med andre mennesker, men Hanne og han kommer til at fungere utrolig godt sammen. Deres samvær og snakke er rigtig god læsning.
I forbindelse med efterforskningen stifter læseren bekendtskab med den nu hjerneskadede Gunnar, som var kæreste med den unge pige, der forsvandt. Beskrivelsen af hans tilværelse, hvor omdrejningspunktet er hans brevduer, er virkelig god.
Også Billy T – Hanne Wilhelmsens tidligere nære samarbejdspartner er med i bogen. Han er nu ikke længere politimand, men ansat i et vagtfirma. Han og Hanne har ikke talt sammen siden skudepisoden, der kostede Hanne førligheden.
Billy T, som jeg husker som lidt af en Harry Hole-type, er i denne bog kun en skygge af sig selv. En mand med problemer, hvor det største er, at hans søn Linus tilsyneladende er begyndt at færdes i muslimske kredse. Billy frygter, at Linus er på vej til at konvertere til islam. Han opsøger derfor Hanne for at få hjælp.
Skildringen af det, der foregår mellem far og søn, er meget tankevækkende og fører handlinger med sig, som absolut ikke bør ske mellem far og søn.
Terrorefterforskningen, Hanne og Henriks ”cold case”-efterforskning, Billy T og hans frygt for, hvad der er ved at ske med sønnen, viser sig at have en sammenhæng, der både er realistist, aktuel og vedkommende.
”Offline” er en bog med særdeles gode miljøskrildringer. Personskildringerne er fremragende. Bogens slutning er tankevækkende.
Igen et eksempel på at nordmændene kan noget, når det drejer sig om krimier.
5 krimihjerter af 5
Reklame:
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget
Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO